dagensskiva.com

48 timmar

Text

Isis på KB

Ett söndagsslött och ganska glest besökt KB i Malmö fick sig ett drömskt och varsamt Isis i går kväll. Precis som utvecklingen har varit sedan skivan Oceanic damp ner för sisådär sju år sedan, när även jag hade förmånen att beskåda Isis live senast.

Låtmaterialet på kvällens närmare en och en halv timme långa konsert går heller inte längre bak än ovan nämnda skiva och fokuserar på senaste plattan Wavering Radiant. Och det är precis vad man kan förvänta sig.

Några intryck återkommer under spelningens gång.

Som att Aaron Turner har en fantastiskt mäktig stämma, vilket inte minst manifesteras när han vandrar mellan bröl och ren sång. Som att namnen Harris bakom trummorna denna kväll tyvärr inte riktigt fyller det större utrymme han har fått i och med bandets mer progressiva utveckling på senare tid. Som att det måste vara en tämligen underhållande syn från scenen att se en hel publik nicka med huvudena i takt med musiken.

Frontmannen Turner är annars lika publikfriande och uppsluppen som man är van vid att han är mellan låtarna. Det vill säga inte alls. Men det är snarare till bandets fördel, eftersom det passar bandets framtoning perfekt. Och Turners närvaro när bandet framför sin låtar är mer än nog och det gör att musiken talar för dig själv.

Inledande Hall of the Dead är en höjdare, likaså fullständigt fantastiska Carry, som i min bok tillhör bandets absoluta topp, men som inte når samma höjder som den gjorde på Oceanic-turnén. Och mastiga biten Threshold of Transformation, som avslutar Wavering Radiant.

Jag ska ändå ärligt medge att jag hade förväntat mig ännu mer av Isis än jag fick på KB i går. Jag tycker att bandet skulle kunna leverera ännu mer än de gör och att allting inte sitter hundraprocentigt, men det förtar fortfarande inte det faktum att det är en fröjd att få så bra musik framförd för sig. En och en halv timme gick väldigt fort.

Tomas Lundström

Publicerad: 2009-11-02 00:20 / Uppdaterad: 2009-11-02 17:59

Kategori: Konsert

11 kommentarer

Önskar jag varit där, senast jag såg dom var i samband med panopticon turnen. Det var mäktigt. Panopticon som jag för övrigt anser vara deras bästa släpp vid sidan av Oceanic. Vilken tycker du slår högst av deras släpp Tomas? Jag tippar att du säger Oceanic :)

Micke Oregistrerad 2009-11-02 08:20
 

Det var en bra kväll igår, tyckte nog att det slog Panopticon-spelningen lite på fingrarna (om än så lite), men var inte riktigt i samma liga som Oceanic-spelningen på gamla fina Inkonst i Malmö. Men då var det kanske lite nyhetens behag som lyfte spelningen lite över de andra… ett är säkert och det är att Isis aldrig sviker.

Paul Oregistrerad 2009-11-02 10:00
 

Ju mer jag läser om Wavering Radiant desto mer känner jag för ett köp. Kommer recension? Tomas?

Erik Oregistrerad 2009-11-02 11:42
 

Erik: Wavering radiant är en given investering!

Jag var också på KB igår och håller i stort sett med Tomas. Väldigt bra spelning, inte lika förkrossande bra som Neurosis i somras men det hade jag inte väntat heller.

Medlem 2009-11-02 12:30
 

Har du spruttify så kan du lyssna lite medan du väntar

http://open.spotify.com/album/18pqdyfTpus9HWOXcdPL0D

Medlem 2009-11-02 12:32
 

Antz: Jag gillar med wavering radiant, dock inte lika mycket som panopticon. Neurosis är också ett band jag skulle vilja se. Förstår att det var grymt.

Micke Oregistrerad 2009-11-02 12:40
 

Erik: recension finns här:

http://dagensskiva.com/2009/05/07/isis-wavering-radiant/

Klart värd sina pengar.

Tomas Lundström Redaktionen 2009-11-02 13:29
 

Haha. Det är alltså inte jag som har skrivit första kommentaren under nämnda recension.

Erik Oregistrerad 2009-11-02 13:58
 

Vad menar du? Det står Oreggad Erik där?

erimos Oregistrerad 2009-11-02 15:58
 

Isis på KB var en helt lysande idé att fira första november på vill jag lova, höjdpunkterna ligger i ovanämnda ”Carry” , ”Hall of the Dead” men även ”20 minutes / 40 years”. Årets näst bästa konsert efter Neurosis explosionen på Debaser i somras.

Medlem 2009-11-02 19:37
 

Nu har jag sett Isis i Stockholm (Strand) 4 november. Otroligt tajta. Superljud. Mycket bra. Suggestivt.

Gick inte att höra ett ord av vad han sjöng, det blir mest läten. Han kunde lika gärna ha sjungit på estniska eller nåt.´Det kanske han gjorde?!

Ibland kände jag dock att jag tappade koncentrationen under de långa låtarna, sinnesstämningen är liksom konstant under så lång stund. Kul. Drack sex öl.

Medlem 2009-11-10 12:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig