dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Malcolm Middleton: Waxing Gibbous
Waxing Gibbous (album, cd) Malcolm Middleton
2009
Full Time Hobby
7/10

Mellan Skottland och månen

Malcolm Middleton är en upptagen man. De senaste tre åren har han släppt en skiva om året. För två år sedan fick han ett medialt uppsving då BBC Radio One började marknadsföra hans singel We’re All Going To Die i ett försök att få den till toppen av Englandslistan lagom till jul då singel nummer ett oftast är något smörigt och wailande från en Idoldeltagare eller sångerskor av typen Mariah Carey eller Mariah Carey själv. Detta till trots har han tid att skriva låtar vars texter handlar om att:

…being a bored and depressive musician who’s left at home all day to look and whine into the abyss, waiting for my partner to come home from her job in the real world. Obviously written on a bad day. Which isn’t every day.

Malcolm är för närvarande på turné med sitt album och en tråkig måndag nyligen kom han till Göteborg där jag och dsc:s finfina Maria bevittnade hur han gav av hela sitt hjärta till en publik på cirka 28 personer varav de flesta höll sig runt väggarna och en handfull tokdansade till lugna ballader och skrek ut låtönskningar. Min kollega kommenterade efteråt om att man inte kunde veta om han verkligen ville vara där eftersom han såg så plågad ut. Antingen säger det något om mig eller det faktum att jag bott i Skottland ett bra tag att jag såg det som helt normalt allt sjunga om hur dålig man är medans man tittar ner i golvet och ser ut som om man just förlorat ett parti schack mot liemannen.
Detta till trots är en av de bästa låtarna på Waxing Gibbous, Zero, en poplåt i uppåttempo tydligen inspirerad av att lyssna på Madonna i ett berusat tillstånd. För övrigt är Middletons kaotiska och depressiva sinnelag kanaliserat genom hans musik ett angenämt ställe att befinna sig. Hans sånger innehåller självkritiska texter men ingen självömkan, misär men inget ändlöst elände. Snarare tvärtom. Middleton snidar enkla popsånger med den erfarenhet som åratal av musikskapande, i band och solo ger. Även om han inte tror på det själv lyser det igenom. Det är samtidigt befriande med artister som inte maler på om att de är stolta och att det senaste album är det bästa utan säger: (om sången Stop Doing Be Good)

Probably my least favourite song on the album, it’s a bit preachy and angsty. I like the loud bit though. I hate the way my voice sounds.

Middleton växer ständigt och han blir bara bättre och bättre. Han har till och med gjort en cover på One Of Us , en låt jag hatar och fått den att låta bra. Dessvärre har han deklarerat att han kommer försvinna ett tag. Med alla förhoppningar återkommer han en dagoch jag hoppas han inte börjar göra disco eller metal utan fortsätter vara melankolisk och deprimerad i musiken men inte inuti.

Malcolm Middleton – ‘Waxing Gibbous’ from Mike Hemsley on Vimeo.

Marie Lindström

Publicerad: 2009-10-12 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-12 23:10

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5286

2 kommentarer

Han upptäcke Sex Pistolerna? Sedan inget?

erimos Oregistrerad 2009-10-12 20:07
 

Göteborg är för dåliga på Malcolm, förra gången gick alla hem efter förbandet Loney Dear. Skämmes ta mej fan.

Medlem 2009-10-12 22:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig