dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x 20 x DJ Premier: #28 Robbie Robertson

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan DJ Premier släppte sitt första Gang Starr-album tillsammans med Guru. Bara därför listar jag 30 av DJ Premiers största musikaliska stunder.

Här hittar du alla delar i serien

#28 ROBBIE ROBERTSON TAKE YOUR PARTNER BY THE HAND (RED ALERT MIX) (1998)

Där många säger sig inspireras av musikhistorien har hiphop-DJ:n traditionellt alltid haft ett ännu mer handgripligt förhållande till det förflutna. På samma sätt som de nordengelska DJ:s som under det sena sextiotalet jagade obskyr Motown-wannabe-soul att fylla sina Northern Soul-dansgolv handlade hiphop-DJ:ande framförallt under åttiotalet inte bara om att hitta de schysstaste breaken att rappa över. Det handlade minst lika mycket att hitta de där dammiga och bortglömda inspelningarna som ingen annan hade hittat. Framförallt under det som idag räknas som hiphopens guldålder, innan skivindustrin såg att det fanns pengar att tjäna på den nya genren och började kräva betalning och att samplingarna skulle skrivas ut.

De nya guldåldrarna för funken och jazzen i skarven mellan åttio- och nittiotal hade sannolikt aldrig hänt utan hiphopen. Inte minst tack vare DJ Premier.

Men vill man ta handgripligheterna ytterligare ett snäpp behöver man inte leta längre än Take Your Partner by the Hand. Robbie Robertson, med förflutet i smått legendariska The Band, som får remixhjälp av just DJ Premier.

I sitt original, från albumet Contact from the Underworld of Redboy, är Take Your Partner by the Hand nära nog ett skolexempel på hur triphopen lät mot slutet av nittiotalet när den slutat vara triphop. Inte helt oväntat, eftersom låten ifråga var producerad av Howie B. och Marius De Vries. Marius som arbetat med allt från D’Mob och Blow Monkeys till Massive Attack och U2. Howie B. var ett av namnen som dök upp på Trickys klassiska Maxinquay. Som gemensamma nämnare mellan De Vries och Howie B. finns Björk och Madonna. Det filmiska anslaget i Contact from the Underworld of Redboy har de också båda provat på tidigare: De Vries dök bland annat upp på filmmusiken till Batman Forever och Goldeneye och Howie B. har bidragit med den U2-kopplade nyinspelningen av Mission: Impossible-temat och var med i filmmusiken till Wim Wenders The End of Violence.

Men varken Howie B., De Vries eller Robertson själv kan göra mer filmmusik av Take Your Partner by the Hand än DJ Premier. Det är först då som miljöerna som Robertson mumlar fram målar upp sig med ljudvågornas hjälp: ”she walks alone down a sleazy backstreet / around a corner and up an alley to a dead end”. Den ensamt desperata rösten och det olagliga street race som Premiers händer scratchar fram är lika obehagligt närvarande som vackert och vemodigt avlägsna och blir den perfekta scenografin till Robertsons voice-over-berättande om rök, svett och hiphopbeat.

ORIGINALVERSIONEN:

Ola Andersson

Publicerad: 2009-09-28 23:23 / Uppdaterad: 2009-10-08 23:26

Kategori: Artiklar

6 kommentarer

Riktigt nice Preemo-beat där som jag aldrig tidigare har hört. Tack för tipset. Riktigt kul initiativ denna lista.

Fredrik Oregistrerad 2009-09-29 11:34
 

Så sjukt jävla bra beat! Ska bli spännande att se hur det här slutar :)

Pontus Gustavsson Medlem 2009-09-29 17:09
 

Preamolito är en husgud!!! Efter Prefabbarna i rang ordning dock??

Primal Oregistrerad 2009-09-29 17:33
 

Lyssnade mycket på Robbie Robertson en gång i tiden. Har lyssnat massor på Gang Starr. Hade inte en aning om att detta hade hänt. Kul att du lyfte fram det.

Medlem 2009-09-29 19:48
 

Sly And Robbie = Ragga Gudarna??? Så är det!

Peterok Oregistrerad 2009-09-29 21:16
 

Tror Alias är med på det Statementet??

Peterok Oregistrerad 2009-09-29 21:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig