dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Root: Zjevení
Zjevení (album, cd) Root
2009
I Hate Records
6/10

En bit till

Sverige hade sitt Bathory, Storbritannien sitt Venom, Polen sitt Kat och Brasilien sitt Sarcofago. Och tydligen hade dåvarande Tjeckoslovakien sitt Root.

Det handlar om tidig, obskyr svartmetall, när black metal snarare var en subgrenre till heavy metal och på väg mot thrash metal, snarare än en egen genre i sig. Jiří ”Big Boss” Valter heter Tjeckoslovakiens svar på Quorthon och det var även Big Boss som såg till att Church of Satan etablerade sig i landet bakom järnridån.

Zjevení är bandets debutalster, från början utgivet 1990, som nu återutges tillsammans med bandets tredje alster The Temple in the Underworld, av I Hate Records. Mer pålästa black metal-konnässörer än jag ser det som en kulturgärning. Själv hade jag aldrig hört talas om bandet förrän skivorna landade i postlådan.

Icke desto mindre är jag benägen att hålla med. Framför allt är Zjevení en skiva väl värd för fler än de insatta att stifta bekantskap med. Plattan bär på många av de drag som svartmetallen anno 1980-tal bar på; lagom sluskigt, oftast lagom midtempo och omgärdat av en hel del mystiska stämningar. Inte minst späds dessa dessutom på av det faktum att debutalstret framförs på modersmålet.

Zjevení har blivit av med den fumlighet som en del tidiga släpp omgavs av, på gott och ont. Root blickar snarast framåt än bakåt, vilket väl var fullt logiskt på den tiden, inte minst i Tjeckoslovakien och produktionsmässigt är det mer King Diamond än burkigt ljud till exempel.

Återsläppen av Root är ett ytterligare en pusselbit i framväxten av en av de starkast profilerade metalgenrerna för oss som inte var med när det begav sig.

Tomas Lundström

Publicerad: 2009-09-20 12:00 / Uppdaterad: 2009-09-18 12:37

Kategori: Recension | Recension: #5260

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig