dagensskiva.com

48 timmar

Recension

YACHT: See Mystery Lights
See Mystery Lights (album, cd) YACHT
2009
DFA/Bonnier Amigo
5/10

Det nya Tetris… eller inte.

Inte helt oväntat har Jona Bechtolts första album inspelat för DFA genererat en slags världsomspännande, kollektiv nerdgasm. Det är klart att de tar YACHT till sig, för det är ju nästan, nästan som att de själva fått göra ett album under övervakning av planetens mest allsmäktiga hipsterpappor. YACHT är det som hände med tönten efter Hot Chips fula ylletröjor och tejpade glasögon. See Mystery Lights är en skiva proppfull med Wayfarer-nördigheter: livet efter detta, ufon, religion, internet, rymden (nu fasta medlemmen, tillika Bechtolts flickvän, Claire Evans, skriver annars science fiction-historier) och en fnissig T-Painreferens (I’m in Love With a Ripper)… Bandet plockades upp av DFA efter att ha skickat dem den uttalat James Murphy-inspirerade Summer Song. Säga vad man vill om strategin, men det fungerade uppenbarligen. Att Murphy signar ett band som medvetet försöker låta som honom själv är också en intressant detalj. Summer Song är skivans mest rymliga, burriga och repetitiva pophymn, och skulle mycket riktigt lika gärna kunna vara signerad LCD Soundsystem om den varit cirka 8 minuter längre.

See Mystery Lights är en ganska behaglig skiva. Mycket återkommande körramsor, his ‘n’ hers-växelsång, handklapp, tutor. Smågulligt utan att bli knasigt och irriterande på riktigt. Om man lyckas ignorera några nyckelposter, det vill säga. Det var långt ifrån förvånande att Psychic City blev den låt som allra först höjdes till skyarna av min lokale indienasare (jag bor i ett land som generellt befinner sig tio år bakom vad gäller musikaliska trender, och där indie fortfarande är en flitigt använd och älskad etikett att klistra på sig). Låten i fråga är en form av dubbelcover, texten är stulen från ett tidigt K Records-kassettsläpp, och det här ska tydligen vara den musikaliska inspirationen. Resultatet är en riktigt drypande sockersöt historia, med Evans på sjukt enerverande pratsång. Fullkomligt omöjlig att lyssna på utan att vilja klösa sönder sina egna trumhinnor.

YACHT hade också gjort sig en björntjänst om man valt att avsluta See Mystery Lights i Don’t Fight the Darkness istället för att ställa till det med partymixar och versioner. Det slutliga intrycket blir lite av en slumpad musikmapp dit man slängt in material som visserligen är från samma avsändare, men under olika alias eller under mycket lång tid. Det skär sig. Nu orkar jag i och för sig inte riktigt bli upprörd över det, eftersom YACHT aldrig kommer speciellt nära. Bjällriga autotuneexperimentet I’m in Love With a Ripper är rätt så underhållande, men sedan flaxar Bechtolts och Evans’ grällt färgfläckade, oformliga överrockar och gummistövlar alldeles för långt bort mot Bolibompaland.

Någonstans i all denna perversa ickelogik finns en skiva som uppenbarligen redan skördar framgång och ännu fler guldstjärnor åt DFA. Ibland är det ett helt okej album. Men imorgon har jag glömt det.

Martina Nordman

Publicerad: 2009-09-09 00:00 / Uppdaterad: 2009-09-08 17:40

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5245

6 kommentarer

Ni recenserar ofta de mindre bra pitchfork-skivorna och hoppar över de riktigt bra skivorna. Ni borde ändra på det.

Kelly Buchberger Oregistrerad 2009-09-09 06:26
 

Grejt recension, Martina. Helt olyssnat och enbart inläst på dina invändningar tror jag mig veta att den kommer att landa på minst 7/10 hemma hos mig. Men vadå Tetris?

Medlem 2009-09-09 09:16
 

Vem bryr sig om sånt här mög!

Dn recenserar Prefab idag, är det verkligen ok att vara tvåa på bollen?

Avgå, dsc’s chefsideolog!

erimos Oregistrerad 2009-09-09 10:47
 

heter de pitchfork för att d esom lyssnar hänger högafflar på väggarna för detär pittoreskt! men 30 seconds too mars då! eller varför inte jaycees nya skiva, den tredje planritningen! både jaky gullenhall och jaycee är störe artister, dfe har råd med fruity loops

blagul Oregistrerad 2009-09-09 15:49
 

erimos, håller med du!

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2009-09-09 18:38
 

Suck!

Yatch är tvärute??? Snart hyllar ni väl balerican 5 år för sent?? Hehe läs lite trendiga sidor så kanske ni höjer er??? Eller värva Belfrage eller Golborne??

Peterok Oregistrerad 2009-09-09 20:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig