dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eyedea and Abilities: By the Throat
By the Throat (album, cd) Eyedea and Abilities
2009
Rhymesayers
8/10

Tungt och personligt

Lyssna

Postboxen

Det här är skivor som kommit till redaktionens postbox. Vill du skicka skivor till oss gör du det till:

Peter 2 Meter Media AB
c/o dagensskiva.com
Box 105
S-70142 Örebro

Sök efter skivan

Jag har en ganska speciell relation till Eyedea and Abilities. Det var nämligen min första flickvän som presenterade mig för dem, utan gensvar. Jag hade sett den amerikanska duon live på Hultsfredfestivalen 2003 men fastnade inte alls lika för mycket för deras musik som för Rhymesayers främsta duo Atmosphere. Det var först några år senare som jag upptäckte storheten i deras två första plattor som innehöll många intelligenta, roliga och flowvänliga spår men också Eyedeas soloskiva under alias Oliver Heart.

När de nu skall släppa sin tredje skiva tillsammans efter fem års uppehåll (Tiden går snabbt!) gör man det i form av ett rockrapalbum. Förseningen beror bland annat på grund av Eyedeas punkbandsprojekt Carbon Carousel och hans deltagande i frijazzgruppen Face Candy. Sedan tycker jag mig även ha hört rykten om att Eyedea skall ha en något osund relation till alkohol och att det kan ha påverkat att han inte synts till så mycket i hiphopvärlden det senaste.

De har den här gången inte låtit deras musikaliska utveckling sätta stopp för deras kreativitet. Det är grymma flows, lite mindre fokus på rim och istället mer tyngd på sångpartier och såklart de obligatoriska turntablism-partierna där DJ Abilities lärt sig bemästra skivspelaren Vestax Controller One. Men man har lämnat de tidigare klassiska trumprogrammeringarna och valt att lägga liveinstrumenteringar och gitarrslingor.

Eyedea verkar inte ha mått särskilt bra av texterna att döma. Men behandlar kärleksproblematik och självrannsakande bitterhet på ett mycket fint sätt. Någon gång ibland är det lite sluddrig rap som levereras men det är väl arrangerat och utfört från början till slut. Det är musik som skulle göra sig suveränt med ett liveband på turné.

Det är fantastiskt hur många fina skivor som Rhymesayers lyckas spotta ur sig under åren och By the Throat är inget undantag. Ett av årets bästa skivor hittills. Nu väntar vi in Rhymesayers nästa släpp, Brother Alis fjärde album Us som släpps i september.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-07-31 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-16 14:37

Kategori: Dagens skiva, Krönika, Postboxen, Recension | Recension: #5202

5 kommentarer

Rockrap alltså. Inget som jag brukar gilla, men det här verkar bra så det ska bli väldigt intressant att lyssna på. Känns som att man bör ge allt Rhymesayers släpper minst ett par chanser i alla fall.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-07-31 07:20
 

Karin: Rockrap på det viset att skivan innehåller rockinfluenser. Inte så att han rappar genomgående rockigt eller att skivan skulle vara trogen hiphop.

Man kan nästan alltid lita på Rhymesayers.

Pontus Gustavsson Medlem 2009-07-31 10:10
 

Inte vara trogen hiphop ska det självklart stå och ingenting annat.

Ett grymt liveklipp med skivans material: http://www.youtube.com/watch?v=EfGOz1DZF14

Pontus Gustavsson Medlem 2009-07-31 10:17
 

Nya Limpan!! Bizkit alltså!!

//Primme som gör allt för nookien!!!!!

Primal Oregistrerad 2009-07-31 12:14
 

Nu har jag lyssnat på albumet en gång. Det var vääldigt rockigt, eller vad man ska säga. Jag gillade inte. Tyckte det var hemskt oljud, och rappen engagerade mej inte. Haha. Nej, inte min kopp te alls, och så tror jag att de förväntningar jag hade gjorde så att jag tyckte det blev extra dåligt. Tror att jag kommer gå emot mej själv och inte ge den här fler chanser faktiskt.

Väntar på Brodern istället!

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-07-31 18:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig