dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sunn O))): Monoliths & Dimensions
Monoliths & Dimensions (album, cd) Sunn O)))
2009
Southern Lord/Sound Pollution
7/10

Utveckling

Tillåt mig vara lite tråkig, men jag föredrar nog Sunn O))) med lite struktur. Som de har på Monoliths & Dimensions.

Jag har aldrig varit något hardcorefan av Sunn O))):s musik, jag gillade vad jag hörde på Black One, men har aldrig varit sugen i ordets rätta bemärkelse på att varken leta mig bakåt eller höra nytt. Men rapporter om körer och blåsarrangemang på Monoliths & Dimensions gjorde mig intresserad igen.

Och på nya given är Sunn O))) så tillgängliga som jag någonsin har hört dem. Visst är det fortfarande långsamma, vibrerande riff, lineade genom ett helt koppel med förstärkare och det är inte tal om några traditionella låtarrangemang, men samtidigt har ljudväggen luckrats upp.

På inledande Aghartha dyker Attila Csihar upp reciterar en text över mörka pianotoner, sedan gitarrerna sakta tonats ut och mer skaver än vibrerar i tunga riff. Bra, men inget uppseendeväckande, vilket även får gälla för Hunting and Gathering (Cydonia), som är parentesen på skivan.

Men det är i de två återstående spåren det händer.

I Big Church [megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért] dyker det upp en närmast sakral kvinnokör, som ramar in gitarrerna och driver fram krypande obehagskänslor på ett fantastiskt sätt. Flertalet andra instrument ställer droneriffen mot någonting annat och får dem att kännas mycket mer levande.

Om den framkallade obehag, är den avslutande, drygt kvartslånga Alice det motsatta. Med såväl flertalet blås- och stråkinstrument, såväl som en harpa, tonar den ut i en trombon. Oerhört vackert, vilket är ett adjektiv jag inte trodde att jag skulle få använda i Sunn O)))-sammanhang.

Och med ovan nämnda grepp som facit i hand förstår jag inte varför man ska sträva bakåt. Utveckling är av godo.

Tomas Lundström

Publicerad: 2009-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2009-07-27 13:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5198

8 kommentarer

blir sugen på att kolla upp den här som isåfall blir min första Sunn O)))-skiva sen Flight of the Behemoth.

annars tycker jag O’Malleys (tyvärr numera nerlagda) Khanate är betydligt mer intressant!

antz Oregistrerad 2009-07-27 10:07
 

@Antz: Khanate verkar annars ha vaknat igen. Har släppt på Hydra Head i år.

Tomas Lundström Redaktionen 2009-07-27 10:41
 

Bra skiva, även om förhoppningarna var mycket högre.

Medlem 2009-07-27 12:58
 

Lustigt, jag spelade Sunn O))) igår, första gången på evigheter. Har spelat Earth istället när jag behövt något som botar stresshuvudvärk. Tycker egentligen att det är oerhört lustigt att jag äger så många droneskivor, inte riktigt jag på något sätt. Och ändå precis jag. Kanske bara ska gilla läget och skaffa ytterligare en helt enkelt.

Medlem 2009-07-27 13:58
 

Ska kolla upp!! Har fastnat i meck och gaze träsket på senare månader?

Primal Oregistrerad 2009-07-27 19:17
 

Ska ge den mer tid!

SA3L Oregistrerad 2009-07-28 00:37
 

Tomas; nya Khanate-släppet (Clean hands go foul) är en outgiven grej inspelad 2006. de har med andra ord inte vaknat igen.

antz Oregistrerad 2009-07-30 16:02
 

det bästa med Sunn O))) är att jag upptäckte fantastiska Jesse Sykes genom dem. Hon sjunger som bekant på The Sinking Belle på Boris/Sunn O)))-samarbetet Altar.

Bengo Oregistrerad 2009-08-01 12:18
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig