dagensskiva.com

48 timmar

Text

Sonisphere i korthet

På en festival är det alltid arrangören som sätter upp speltiden banden har på sig. Att Meshuggah hade gjort sitt innan en halvtimme hade passerat kändes därför väldigt konstigt. Varför fick de inte spela längre?

Icke desto mindre var det så och jag saknade såväl Combustion som Future Breed Machine, där jag stod på håll och tog skydd mot regnet. Stod lite för långt bort för att kunna ge något riktigt omdöme om själva konserten, men från mitt håll såg det ut som om det var bra ös.

Senast såg jag Meshuggah i solgasset på Metaltown, där den tryckande värmen gjorde att jag avvek tämligen omgående. I går var det regnet som satte käppar i hjulet och jag kan inte undgå att undra vilket av vädren som Meshuggah själva föredrar. Inget av dem är knappast optimalt.

***

En del av akterna på Sonisphere befann sig utanför vad som kan sorteras in under ett brett metalbegrepp. Och det märktes på The (International) Noise Conspiracy. Värmen, deras tidiga speltid och det faktum att det knappast var deras publik framför Stage 2, eller Pampas som jag föredrar att kalla den, gjorde att spelningen hade en hel del att önska. Jag tror aldrig att jag har sett en mer stillastående publik.

***

Publikmässigt måste väl den första upplagan av Sonisphere ha varit en succé. Efter oroväckande rapporter om endast 7 000 sålda biljetter i slutet av juni, är 35 000, som slutresultatet blev enligt ett pressmeddelande, klart över förväntan.

Över vad arrangören väntat sig lär det nog också ha varit, med tanke på de köer som genomsyrade hela arrangemanget, inte minst till matstånden. Inte heller fanns vattenkranar på området, öronproppar eller någon utförligare information om själva festivalen, något många verkar ha efterfrågat.

Men köerna är samtidigt barnsjukdomar som en första upplaga av en festival alltid kommer att ha svårt att komma runt. När så många människor samlas på ett begränsat område kommer det inte gå att förutspå var det kommer att tjocka ihop sig med folk eller när och vad folk kommer vilja äta. Likadant hur folk rör sig. Området skiljer sig till och med från det nya området som Hultsfred använde i år, där en del passager spärrats av.

Vattnet, öronpropparna och informationen är dock bara att ta till sig och göra om, göra rätt.

Tomas Lundström

Publicerad: 2009-07-19 16:42 / Uppdaterad: 2009-07-19 16:42

Kategori: Festivaler 2009, Krönika, Sonisphere 2009

3 kommentarer

läste också nåt om 35000 besökare, men man undrar då, vart campade dom? eller bodde 25000 på hotell/bilen?

Medlem 2009-07-19 19:38
 

Var där o köerna samt att det faktiskt inte gick att få tag i några öronproppar på hela området var väldigt dålig. Inte i sjukvårdstältet fanns en enda att köpa o där hänvisade man till en gate som inte gick att komma fram till. som tur dök det upp några gatuförsäljare utanför området som krängde enklaste sortens proppar för en tjuga….skitdåligt att inte ha nått sånt inne. Drickan tog slut i alla stånden utom i öltälten men dit fick man köa säkert fyrtio minuter.. våran vattenflaska i plast med vanligt kranvatten i kastades av entrepersonalen….samt en stor cocacola……tvungen att köpa inne enligt dem men när det tar slut hur gör man då?…….tur det inte var värmebölja…
Fanns knappt heller ingen stans att sitta ..
T

Ansa Oregistrerad 2009-07-19 20:17
 

Men musiken var bra…

Ansa Oregistrerad 2009-07-19 20:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig