dagensskiva.com

48 timmar

Text

Metallica trivdes i Hultsfred

james-rockfoto

James Hetfield i Metallica.
Foto: Petter Hellman, Rockfoto.nu

Strax efter midnatt, en dryg kvart efter utsatt tid, drog till slut Ecstasy of Gold, Ennio Morricones bit som har blivit ett klassiskt Metallica-intro, i gång och den i runda tal 35 000 personer stora publiken fick vad den hade väntat på; institutionen Metallica på scen i Hultsfred.

Det pånyttfödda Metallica, det på den här sidan St Anger och gruppterapi, har utmålats som något av en mysklubb för metalmusiker i den övre medelåldern och i låtlistorna har det lagts till, dragits i från och dammats av. Metallica har uppnått ett stadium av trygghet och att vara tillfreds och det genomsyrar konserten i Hultsfred. Metallica sätter måhända inte varje låt hundraprocentigt, särskilt inte trummisen Lars Ulrich, men man verkar ha roligt och trivas på scen.

Trivas verkar även publiken göra, för röjer gör den inte särskilt mycket, bortsett från den explosiva inledningen med Battery och Creeping Death och old school-avslutningen med Last Caress, Hit the Lights och Seek & Destroy. Däremellan var det spridda skurar, åtminstone runt omkring där jag stod.

Om det är på grund av det, eller på grund av bandet, eller en kombination är jag inte säker på, men någonstans under konserten slår det mig att det stundtals blir ganska lojt. Publiken verkar nästan mer uppspelt över pyrotekniken och fyrverkerierna under briljanta One, än själva låten i sig.

Några överraskningar dök upp i låtlistan, där jag knappast hade väntat mig Of Wolf and Man eller Dyer’s Eve, där Ulrich dock inte trampar dubbelkagge som jag hade önskat på versen. Samtidigt hade jag inte väntat mig att flera andra klassiska Metallica-låtar skulle saknas, men det är det där med tryggheten och Metallica nu för tiden; de verkar behöva lite omväxling, så även fansen, och därför finns knappast någon direkt fast låtlista.

Fyra spår avverkades från senaste plattan, och jag tycker publiken gav finfin respons på de fyra låtarna (Broken, Beat & Scarred, Cyanide, All Nightmare Long, The Day that Never Comes), medan James Hetfield inte verkar vara av samma åsikt när han efter Broken, Beat & Scarred frågar publiken: ”Still learning the lyrics, are you?”

Så när som på Fuel utelämnades de båda Load-plattorna och debaclet St Anger, vilket är mitt i den rådande Metallica-kanon som folk verkar rätta sig efter, vilket gör att jag antar att folk i allmänhet var väldigt nöjda med spelningen. Själv hade jag förväntat mig lite mer för att det ska passera som något starkare omdöme än bra.

Tomas Lundström

Publicerad: 2009-07-19 14:15 / Uppdaterad: 2009-07-19 14:25

Kategori: Festivaler 2009, Konsert, Sonisphere 2009

3 kommentarer

Alltid intressant att som åskådare läsa recensenters omdömen om konserter man bevistat själv. Ur mitt perspektiv som sett Metallica sisådär 10 talet ggr måste jag säga att varje senaste konsert är den bästa. Tror att Tomas Lundström i det här fallet hade lite för dålig överblick för att avgöra huruvida publiken röjde eller ej, där jag stod röjde den vill i princip under hela konserten. Men är svårt att överblicka i det människohav som fanns på plats i Hultsfred denna kväll. Har läst ett antal recensioner nu och alla verkar ha missat det stora i det hela, att Metallica som ett av världens största band ställer upp i en festival som denna. Vad blir effekten och innebörden, jo att en rad band blir promotade alldeles gratis på ett sätt de annars inte blivit. Flera band hade så detta klart för sig vilket de sa från scenen medan alla recensenter missade detta. Att tugummimetalbandet Death by April kan sätta på sitt vistkort att ha frontat Metallica ger mer i marknadsföringsvinst än det mesta annat……

Metallica är störst av anledningen att de gör som de vill, de vet nämnligen att oavsett låtval så är publiken med, där jag stod sjöng folk med och kunde varje textrad vilket är ganska ovanligt.

Men som de största inom sitt hantverk blir de ju aldrig perfekta i recensenters ögon, men hos oss andra som bara njuter av ögonblicket var de fruktansvärt bra oavsett missar…

Tomas Nilsson Oregistrerad 2009-07-20 01:04
 

Måste hålla med i det Tomas Nilsson skriver. Jag tyckte att Metallica var grymt bra! Där jag stod var det också ordentligt med röj och alla kunde låttexterna. Detta var helt klart den bästa upplevelsen på länge!!!

Anna Oregistrerad 2009-07-20 09:09
 

tycker också det var ok, men är det inte fler som håller med mig om att de inte är specielt tajta live. Lars och KRK har för hög felprocent för att vara så proffesionella som de är, det kan inte bara bero på att de blivit gamla.Känns sådär att de gör så många fel… man blir aningen besviken faktiskt. gillar dock att de försökte med Dyers Eve, en grym låt som de tyvärr inte lyckades 100 med live. Lars baskaggar tog väldigt mkt ljud ibland, vet inte om detta bara var fallet där jag stod 20m från scen till höger?? som sagt, konserten var ok, men jag tror nog inte att jag kommer se dem live ngn mer gång…..

st anus Oregistrerad 2009-07-23 16:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig