dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Albe Back: Hi.
Hi. (album, mp3) Albe Back
2009
8/10

Framtiden är här

Lyssna

Sök efter skivan

Bronxfödde Albert Daniels har inte gett ut så värst mycket musik, men är ändå en hyfsat etablerad rappare i New York City. På Hi., Albes debutalbum som presenteras av DJ Mick Boogie (och finns för gratis nedladdning! Se bonusinforutan), har han med Kanye West, Fabolous, Mos Def, KRS-One och MC Lyte. Det är stort. Han har även spelat jämsides T.I. och Lauren London i filmen ATL. Men trots talangen för skådespeleri är det musiken som gäller för Albe.

Albe Back provar på en hel del spännande grejer i sin musik, vilket är föga förvånande då han sysslar med allt från rap och sång till skådespel, poesi och filmregisserande. Det börjar på latinoinspirerade Mira Mira, med gästande Fabolous som hakar på låten till fullo. Det är en låt som sätter sig som en igel på hjärnan, med sitt speciella sound och catchiga hook. En riktig hit.

Love You More, en annan av albumets höjdpunker, har mycket att bjuda på. Albe låter som en fullfjädrad emcee i verserna, samtidigt som han vågar sjunga ut på refrängen och gör det ypperligt. Dessutom har låten en riktigt snygg video som höjer den ytterliggare.

16, 17, 18 är en basstark låt som passar gästande KRS-One som handen i handsken. Mer ljusröstade Albe Back gör det bra också, då han kör på med sin positiva rap. Låten är från början MC Lyte och hennes grupp Almost Septembers, men då Albe är en del av den har han fått låna den till sitt projekt. MC Lyte lever givetvis upp till förväntningarna och låter lika grym som hon gjorde 1988. Även Good Night, med Kanye och Mos, är lånad. Låten finns med som bonuslåt på Kanyes tredje album Graduation. För övrigt är det en väldigt fin visa där Mos Def står för förgyllningen.

Albe Back gör sig riktigt bra vid sidan om dessa stora artister som alla har haft en större eller mindre roll i hiphopens utveckling. Albe har inte lika djupa och hårda budskap som till exempel KRS-One, men han är det som har skapats ur den era som KRS och liknande akter styrde över. Han är den naturliga fortsättningen.

Det hörs att Albe Back har kul med sin musik, han ligger ofta någonstans mellan rap, sång och monotont pratande i sina låtar. Han är säker på det han gör. Han vågar gå utanför ramarna och oavsett var han befinner sig på musikkartan så går det alltid att ta honom för en seriös artist.

Never Let It Go Away använder sig Albe av delar ur Commons eviga kärlekslåt I Used To Love H.E.R. för att tala om sina egna teenage love-moments. Det är väldigt fint, och skön hiphop för alla tillfällen.

Kärlekstemat fortsätter sedan i desperata Without You. Det är något med Albe Back som tilltalar lyssnaren. Samtidigt som han alltid har något av en komisk ton i sitt rappande skiner riktiga och känsliga känslor igenom.

Det här är kul musik att lyssna på. Det är engagerande och på riktigt. Det är ungt, fräscht och bjuder på nya vinklar. Albe Back är en rappare och en underhållare väl värd att hålla ögonen på. Hiphopen i New York har definitivt en framtid.


Albe Back – Love You More


Grym freestyle hos DJ Enuff.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-06-12 01:34 / Uppdaterad: 2009-08-17 18:49

Kategori: Recension | Recension: #5147

2 kommentarer

Intressant

Aldor Oregistrerad 2009-06-12 08:22
 

Fan vad han spottar under freestylen. Imponerande.

reeko Oregistrerad 2009-06-14 14:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig