dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ciara: Fantasy Ride
Fantasy Ride (album, cd) Ciara
2009
RCA/Jive
7/10

Lite mer än bara ögongodis

Storsingeln Love Sex Magic med Justin Timberlake, den som just nu representerar Fantasy Ride i mainstreamvärlden, var en svår nöt för mig att knäcka. När jag först fick höra den lät den platt och opersonlig. Jag hörde nada hitpotential. Kanske var det den tydliga funkinriktningen som utgjorde blockeringen. Love Sex Magic är helt klart en typisk Justin-låt, och inte så mycket en Ciara. När jag nu hör den på albumet upptäcker jag livet som faktiskt finns i den. Refrängen är hookig, jag gillar den. Både Ciara och Justin bjuder på bra verser, och ett väldigt fint samspel. Se bara på videon. Damn.

För övrigt gäller samma sak för många av spåren, som redan har flutit runt på internet i minst ett år redan. Att höra dem på albumet, i sitt färdiga sammanhang, gör dem mycket bättre än tidigare. De ger och tar av varandra, och resultatet blir mycket bra. Fantasy Ride är ett solitt verk.

Efter Love Sex Magic kommer ett av albumets absolut bästa spår. Operaverserna i High Price är helt fantastiska! Och förvånande. Första gången jag hörde låten var det första jag tänkte; ”oj, Ciara kan ju sjunga.” Det är klart att Ciara kan sjunga, det har hon kunnat på alla sina album, men hennes röst har aldrig klassats som en stark röst. Det är snarare hennes personliga sätt att visksjunga, den speciella genren crunk’n’b och inte minst hennes dansanta kropp som har gjort henne till den superstjärna hon är idag. High Price ändrar lite på det, i alla fall så visar den upp en ny imponerande sida av Ciaras sångregister. Att rapparen som tycks vara gjord för R&B-jointar, Ludacris, bidrar med en högklassig gästvers gör det hela ännu bättre.

Mysballaden Never Ever, med alltid lika härligt hesa Young Jeezy, är den första singeln från albumet och det är en låt i samma stil, och klass, som den fantastiska collabon mellan Ciara och 50 Cent från förra plattan Evolution. Även Never Ever har höjt sig efter att jag har fått höra den i sitt rätta sammanhang på albumet.

Ciara fungerar alltid bra tillsammans med sina gäster, trots att de alla är väldigt olika. På Fantasy Ride finns förutom JT, Luda och Jeezy även Chris Brown, The-Dream och Missy Elliott. Artister med olika stilar, trots att de flesta härstammar från samma skrikiga smutsiga söder som Ciara själv kommer från. De har stor del i att Fantasy Ride fungerar så bra som den gör.

Albumets galnaste låt är Work, där Missy Elliott håller hypen högt som alltid. I dess snabbaste delar är Work lite väl flippad. Tempot blir alldeles för högt. Det är jobbigt att lyssna på, och den rubbar den stabila balansen på albumet. Efterföljande Pucker Up är också lite väl dansgolvsvänlig. Så när lite mer avskalade hiphoplåten G Is For Girl (A-Z) kommer är den inte bara sjukt skön, utan även en räddare i nöden. Nästan lika gangsta som när Ciara freestylade över Diva.

När det gäller balladerna är I Don’t Remember och det sexiga introspåret Ciara To The Stage alldeles ypperliga. Like A Surgeon och finduetten med The-Dream är också bra, men sedan återstår två ballader som jag inte tycker är mer än trista. Men vad är ett R&B-album utan ett par sömnpiller?

Positivare är att sista spåret Echo till slut fick en plats på albumet, kanske istället för floppsingeln Go Girl (Feat. T-Pain). Echo har potential att bli en av Ciaras största låtar om den släpps som singel.

Ciaras två första album, Goodies från 2004 och Evolution från 2006, är väldigt lika varandra, och därmed finns det ett utpräglat Ciara-sound. Det hörs att Fantasy Ride är Ciaras album, men hon har utvecklats lite sedan sist. Ljudbilden är maffigare, det är lite mindre crunk och lite mer disco-feeling över det hela och det finns fler gäster än tidigare. Variationen är större, och även om jag kanske saknar lite viskande och väsande över lättare beats så gör det inte så mycket. De äldre plattorna innehåller tillräckligt med sådant, och finns alltid kvar för lyssning. Stjärnan Ciara har bara brett ut sina vingar än mer, och sett till att förnöja en bredare publik.


Ciara – Never Ever (Feat. Young Jeezy)

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-05-11 01:27 / Uppdaterad: 2009-05-11 01:45

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5104

9 kommentarer

Detta är inte Gangsta? Håller ej med resensenten!

/Greetings from Miami!!!

Primal Oregistrerad 2009-05-11 17:54
 

När läcker det nakenbilder på henne? Det är ju nya grejen.

RONNA Oregistrerad 2009-05-11 21:02
 

Ciara nakenposerade ju för Vibe i höstas, så det råder ingen nöd på det.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-05-11 21:55
 

Jag vet inte. Jag tyckte den kändes rätt blek på första lyssningen. Får se om den får en andra chans.

Patrik Hamberg Redaktionen 2009-05-11 21:59
 

Gör din grej, Karin. Väntar ivrigt på din recension av Killa Cam.

Erik Oregistrerad 2009-05-13 11:40
 

älskar denna skivan.high price är den bästa låten.

Lady Gagas fanblogg Oregistrerad 2009-05-16 13:13
 

Ciara är typ bra :P

Elin Oregistrerad 2009-05-16 14:42
 

Ciara är en riktig konstnär i hip-hop r&b sammanhang.

Vad hon ville var att visa nya sidor av sig själv för sin publik, hon har verkligen lyckats. Och att bookleten är animerad gör det ännu bättre. Människan har lagt ner arbete på hennes Fantasy Ride, inte som talanglösa ”artister” som Rihanna.

Work är ju en klassiker redan hos fansen?
Annars High Price! FANTASTISK!
Likaså Tell Me What Your Name Is som inte nämndes här.

Det står 7 betyg men kändes mer som en 9:a i recensionen =)
Mig får hon 10/10 av. Verkligen imponerad =)

Daniel Oregistrerad 2009-05-18 01:32
 

FANTASY RIDE PEOPLE! :D

Av mig får albumet en 8! :) Alla låtar är bra, älskar ”High Price”, ”Turntables”, ”Love Sex Magic”, ”Ciara to the Stage”, ”Work”, ”Echo”, ”Tell Me What Your Name Is” och ”Never Ever” förstås! Det enda som drar ner på albumet är att det inte känns riktigt sammanhängande ibland. Sen är ”Go Girl” riktigt bra också, synd att den inte kom med på skivan (fast jag köpte U.S. Limited Edition haha :). Enda låtarna jag inte tycker om är ”Keep Dancin’ On Me” och ”I Don’t Remember” :D

Leonard Oregistrerad 2009-05-24 17:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig