dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The-Dream: Love Vs. Money
Love Vs. Money (album, cd) The-Dream
2009
Def Jam
8/10

2009, vilket drömår!

The-Dream känns fortfarande ganska fresh som artist. Som bakom-kulisserna-man är han något mer erfaren. Det är kul med dessa låtskrivare och producenter som stiger fram i rampljuset och visar sig vara fantastiska artister själva. Med sitt andra album ute nu, och ett tredje som släpps senare i år (säger ryktet i alla fall), börjar The-Dream närma sig R&B-toppen, där Ne-Yo och Usher sitter. Och där R. Kelly alltid kommer vara ihågkommen, oavsett alla knasiga saker han hittar på.

Det går inte att prata The-Dream utan att prata R. Kelly. Det är solklart att Kells är Dreams idol och inspiration. Det inte alltid så diskreta snusket är med i låtarna, som sällan når tillräckligt högt tempo för att spelas på klubbgolven. Mest tydligt att Terius Nash har en grej för R. Kelly blir det dock när man lyssnar på Kelly’s 12 Play. En låt som handlar om all fysisk aktivitet som The-Dream och hans brud bedriver i sin säng, och lite överallt, medan han lyssnar på Kellys klassiker från 1993.

Sådär. Kelly-stycket är avklarat och nu går vi vidare till att prata The-Dream och Love Vs. Money. Precis som föregångaren Love/Hate är Love Vs. Money jämnt och tajt, med ett par fantastiska hitar som kommer hålla hela sommaren.

Rockin’ That Shit och My Love (som förgylls av Mariah Careys galet fina toner) är förstklassig R&B. Det kan inte bli bättre, och jag kan inte sluta lyssna. Det är trallvänligt, det är sött, det är soligt, det är fräscht. Sjukt bra.

Det tog en drös lyssningar, men jag gillar faktiskt discoflörten Walkin’ On The Moon också. Skönt att Kanye West lyckades hålla sig från autotunen igen, trots rymdtema. Kanske inte var så kul den där robotalienrösten ändå va? I told you.

Sweat It Out och Take U Home 2 My Mama är också låtar som definitivt förtjänar att name-droppas. De är inte lika klockrena som första- och andrasingeln, men de är heller inte speciellt långt ifrån.

Dream tar sedan upp skillnaderna, samt likheterna, mellan kärlek och cashflow på Love Vs. Money och Love Vs. Money: Part 2. De två låtarna är, föga förvånande, väldigt lika varandra. Både till textraderna och ljudbilden. De är också väldigt olika från resten av albumets spår. Det söta, sexiga och kärleksfulla byts ut mot mörkare, mer dramatiska och mer desperata toner. The-Dream klarar av det bra, och speciellt den första av de två känns som en möjlig hit, men det blir lite obehagligt och ångestframkallande. Det är något ovanligt när det gäller R&B, och jag är inte alls van vid det.

Jag brukar ofta gilla ballader väldigt mycket, men när Fancy kommer på blir det tråkigt. Riktigt seg låt, som inte bjuder på någonting. Varken på en fin melodi eller en urskiljande hook. Visserligen räknas väl My Love och Sweat It Out också till ballader, men jämfört med sömnpillret Fancy känns de som rena speeden. Där visar sig också Dreams svaghet. Han saknar lite känsla och charm för att ge liv till en sådan platt låt. Om ett par album kan han försöka igen, då han säkerligen kommer vara en fullfjädrad sångare.

Som tur är verkar Fancy bara ha varit ett litet test, för resterande spår på albumet följer samma röda tråd som de innan. Mr. Yeah med pianoklinkbeatet tåls att lyssnas på många gånger om, och Kelly’s 12 Play är både lite spännande och mycket skönlyssnad.

Det hela avslutas sedan med Let Me See The Booty, som tyvärr skadas ganska rejält av Lil Jons enerverande skränande. Trist, men faktumet att The-Dream har gjort sitt bästa för att göra 2009 till ett bra R&B-år kvarstår givetvis. Big up!


The-Dream – Rockin’ That Shit (Thang)

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-05-02 03:20 / Uppdaterad: 2009-05-02 03:20

Kategori: Recension | Recension: #5090

4 kommentarer

Riktigt kul att ni recenserar plattan! Inte nära Love vs Hate, men likväl ett fantastiskt stycke modern RnB av finaste märke.

Medlem 2009-05-02 09:15
 

är du dum i huvet? Fancy är kanske årets låt. varför? well, är jag känd för att motivera mina tankar?

Medlem 2009-05-03 00:51
 

P.s. Gillar även brudarna i Latex i videon? Primal håller med?

rokkotronik Oregistrerad 2009-05-03 09:52
 

Håller med dig rokkotronik, Fancy är ju hur skön som helst! Riktigt skönt mellanspel som lugnar ner lite.

För övrigt, riktigt bra recensioner överlag Lillbroända, keep up the good work! :)

reeko Oregistrerad 2009-05-07 22:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig