dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Fine Arts Showcase: Dolophine Smile
Dolophine Smile (album, cd) The Fine Arts Showcase
2009
Adrian Recordings
9/10

Inte i skuggan längre

”Nu kommer Anders och tar plats också, vår kära meteorolog.”

Att TV4:s Anders Nylund avbryter och tar över fokus mitt i Nyhetsmorgons intervju med Gustaf Kjellvander härom dagen får ses som en symptomatisk händelse över hans karriär hittills. En karriär som till stora delar genomlevts undanskuffad och i skuggan av andra. Tydligaste exemplet är givetvis brodern Christian, men även band som lyckats släppa samtidigt som The Fine Arts Showcase har stulit rampljuset – minns fina Radiolas tynande tillvaro 2006 bakom Hell on Wheels och sönderhajpade Writers Block med Peter Bjorn and John.

Idag läser vi 2009, Dolophine Smile släpps, Kjellvander har överträffat sig själv och behöver inte ursäkta sig när klyschan att ”nya skivan är det bästa vi släppt” ligger nära till hands. Han är inte ensam, vi är många som delar den uppfattningen.

Med ett mer homogent band än någonsin tidigare bjuds vi in i en utlämnande ljudkuliss som frånsett vissa utflykter mot Sebadoh-hållet helt vänt ryggen åt lofi-rocken som präglade tidiga utgåvor och tagit sikte på mollbetonad fuzzig Teenage Fanclub-rock och bitterljuva tongångar inte helt olikt Stephen Merritts. Det är molande, romantiska låtar som inte hymlar om uppbrott och drömmar. Det är nedbrytande och upplyftande på samma gång. Och det är, i all personlig uppriktighet, allmängiltigt. För visst, de av oss som vet var Southpark Street (Södra Parkgatan), besjungen i Lovesick, Tempo och Intergrill ligger kan ha en tydligare bild av de målande texterna, men de övergripande motiven skjuter aldrig över mål. De träffar i solar plexus.

Yesteryear was lovely dear, my darling / But now we’ve gone and thrown that all away / No more sex or subutex my darling / I swear I get more boring everyday / Cause you and I would live then die / Lay there lifeless left to right but lately baby all we do is fight

Öppningsspåret Friday on my Knees har jag redan orerat om och är fortfarande svårslaget. Men faktum är att resterande låtar håller nästan lika hög klass. Där The Teenage Order, från vilken ovanstående textrader hämtats, har sextiotalets popharmonier över sig är Looking for Your Love mer hotfull och för tankarna till ett Neutral Milk Hotel på nedåttjack. Skivan kröns i och med singeln London, my Town som tar farväl till en stad Gustaf Kjellvander en gång levde i och är med sin stompighet ett välkommet avbrott från, om man ska hitta något negativt, hos The Fine Arts Showcase, det något ensidiga kompet som genomsyrar låtarna.

I övrigt, i stort sett ren fulländning.

Publicerad: 2009-04-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-23 22:04

Kategori: Recension | Recension: #5078

4 kommentarer

Har varit stort fan av Gustav Kjellvander ända sedan Sideshow-bob tiden för ca 8 år sedan, och jag måste erkänna att den här plattan är nog den enda som kommer upp i den standarden. Helt klart den bästa under namnet Fine Arts Showcase. Kanske får han nu, äntligen, ett litet lyft och ett allmänt erkännande.
Enligt mig slår han storebrorsan med hästlängder:)

Key Oregistrerad 2009-04-28 23:58
 

SIDESHOW BOB SPLITTRADES VÄL 1998 SÅ DÅ BLIR VÄL DET SNARARE 11 ÅR SEDAN ICKESANT?

HANNA Oregistrerad 2009-05-25 10:03
 

Vila i frid älskade Gustaf.
Vi kommer aldrig att glömma dig.

Marcus Oregistrerad 2011-06-20 15:53
 

9/10 tells its own story. a brilliant guy, an awesome writer (his english was bang on the money). Dunno what to say more. totally sad at this new.

WB Oregistrerad 2011-06-23 02:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig