dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kristofer Åström: Sinkadus
Sinkadus (album, cd) Kristofer Åström
2009
Startracks
6/10

Inte i mitt palats

Redan under inspelningen av förra albumet, Rainaway Town, hade Kristofer enligt utsago bilden klar för sig hur Sinkadus skulle låta. Så här med facit i hand är det förbluffande hur en sådan här splittrad skiva skulle kunna bli realitet enbart baserat på skisser. Förutsatt att resultatet blev enligt önskemål då, vilket också framkommit i intervjuer.

Det är en splittrad skiva på så vis att yvigheten och Åströms otyglade rockbakgrund fått ta mer plats än på föregående soloskivor. Och jag unnar honom det. De som håller melankolin på Northern Blues närmast hjärtat får ge sig till tåls ett tag till, för här samsas Damien Jurado-känslor med, om än i mindre skala, vibbar av stora Fireside, bandet han numera släppt färre skivor med än under eget namn. Där Rainaway Town hade en tydlig idé och känsla av amerikanska södern färgat av Göteborgs karga väderlekar är Sinkadus mer en återgång till solodebuten Go Went Gone. Sett till experimentlustan och de, i vissa fall, okonventionella låtstrukurerna i alla fall.

Med det säregna uttryck han gjort till sitt eget är denna fullängdsskiva, nummer sju i ordningen, en stabil sådan. Inget mästerverk och inte heller något bottennapp. Nina Kinert och Britta Persson bidrar på Come Out respektive Twentyseven med storartade sånginsatser och kompbandet sedan förra albumet, The Rainaways, fullföljer sitt jobb utan skavanker.

Utropstecknen på skivan får tillskrivas skramliga The Party, Big Lie, Idiot Lie och A Song for While I’m Away, där sistnämnda Phil Lynott-komposition helt hamnat i rätt händer. Bortsett från nämnda spår är det en skiva som, helt tvärtemot sitt syfte, känns spretig för sakens skull. Ofokuserad.

Publicerad: 2009-04-21 09:45 / Uppdaterad: 2009-04-21 13:04

Kategori: Recension | Recension: #5075

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig