dagensskiva.com

48 timmar

Recension

AZ: Undeniable
Undeniable (album, cd) AZ
2008
Koch Records
9/10

Gör dig redo för sommaren

2008 var ett bra år för Anthony Cruz, en rappare från Brooklyn, New York som trots sju officiella soloalbum (där minst fyra av dem är riktigt bra) fortfarande förknippas med att vara Nas protegé. AZ fick lägga en vers på Nasirs klassiska debutalbum, och sedan fortsatte de göra en del musik tillsammans (de var båda med i supergruppen The Firm), men det senaste samarbetet mellan de två finns på AZ:s album Aziatic från 2002.

Det var länge sedan, och det är nya tider som gäller nu. Tillbaka till förra året. På våren släppte AZ sitt sjunde album Undeniable. På sommaren släppte han det uppmärksammade mixtapet N.4.L. På hösten släppte han sedan Final Call (The Lost Tapes), ett album som innehåller låtar som spelades in 2003 och 2004.

Undeniable var det bästa AZ gav ut år 2008. Det är ännu en sådan där platta som låter som årstiden den släpptes på. New York-vibbarna går nästan att ta på när AZ lägger sköna positiva lines över ljusa och glada beats. Falsettrefränger och ljusa höga toner finns ofta med, och de sätter sin prägel på albumet.

Produktionerna är genomgående väldigt snygga och bra på Undeniable. Det här är inte ett album där mittenspåren är sega och tråkiga, eller där man gärna slutar lyssna fastän det är några låtar kvar. Det finns dock ett fatalt bottennapp. Parking Lot Pimpin’. Beatet är skränigt och jobbigt, och på hooken sjunger någon som låter som en dubbelt så överviktig Biggie Smalls i målbrottet. Titeln och handlingen är väl inte så jättekul heller. Vi har hört det förr.

Inledande The Game Don’t Stop är en skön start på albumet. En låt med lagom mycket tempo i sig, och med en ytterst upplyftande hook. AZ påminner en del om Jay-Z i sitt rappande, med sina påhittiga rim och metaforer. Det är en gigantisk komplimang, att bli jämförd med världens bästa rappare. Fortsätter man på samma spår kan man kanske säga att Undeniable är AZ:s version av The Blueprint.

Life On The Line, What Would You Do, Dead End och Undeniable är också fantastiskt starka låtar. Stabila trummor, pling-plong och ett visst inslag av stråkar och samplingar gör de här beatsen synonyma med grönt gräs, sol och cruisande med nervevade rutor. Om folk än idag skulle ha med sig ghettoblasters när de låg på stranden skulle alla veta vem AZ är. När hooken på titelspåret avslutas med ett lagom utdraget ”this feeling is undeniable” känns livet allt bra.

Det livfyllda, men absolut inte hysteriska, tempot sänks på Go Getta, där Ray J går in och gör en mycket fin insats. Det är en mysig låt, och Lil Fame från M.O.P. står bakom beatet som är bland de bästa på albumet.

Det är mycket som är bland det bästa på den här skivan. Det finns 12 spår att välja mellan (13 låtar om man räknar med den gömda bonuslåten på sista spåret), och 9-10 av dem är mina favoriter.

Bra gjort, AZ. Nas lilla springpojke…


AZ – Undeniable

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-03-20 14:01 / Uppdaterad: 2009-03-20 14:15

Kategori: Recension | Recension: #5017

16 kommentarer

Måste säga att betyget 9/10 inte riktigt går hand i hand med den sömniga, oinspirerade recensionen.

krister Oregistrerad 2009-03-20 16:59
 

Älskade Hard Knock Life!! Barnkörer är skiten!!! Detta är jättemöget dock!!!

Primal Oregistrerad 2009-03-20 17:42
 

T.om Cornelius barnkör låt är bra! Hatar gubben annars!! Klaga på turisten heter den typ!!

Primal Oregistrerad 2009-03-20 17:43
 

Först o främst så är AZ en riktigt fet rappare. För det andra så är ”Undeniable” en riktigt tråkig platta som ligger helt fel i tiden. HipHop behöver inte ännu en gäspning från en gammal veteran.

Statik Selektah är enda anledningen till att det fortfarande finns hopp i denna genre!

Micke Oregistrerad 2009-03-20 17:51
 

Jag tycker den ligger helt rätt i tiden. Den har old school-vibbar, vilket man vill ha från en rappare som AZ, men samtidigt är den fräsch och väldigt bra.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-03-20 18:04
 

Hmm old-school vibbar.. får nog ta mig en lyssnare hehe så jag försäkrar mig om att det är samma album vi snackar om. Sen med tråkigt menar jag att han kör väldigt säkert, han riskerar inget genom att testa nått nytt. Sen kanske det bara är jag som är otroligt trött på alla veteraner som slänger iväg musik som aldrig blir bättre än ”riktigt bra”. ”Riktigt bra” räcker inte längre, och det för inget framåt. För tillfället har jag börjat ställa enorma krav på hip hop musik, ”step up or get the f out”.

Micke Oregistrerad 2009-03-20 18:15
 

Hm skulle nog mer säga att beaten har ett mer reflekterande sound än old-school vibbar, de enda old-school vibbar jag hittar är på det sista gömda spåret som jag för övrigt tycker är det bästa, annars tillhör A.game och The Hardest de minst tråkiga låtarna.

Micke Oregistrerad 2009-03-20 18:29
 

Jag förstår vad du menar. Det här är ingen platta med något nytt superspännande sound, men det är fortfarande bra hiphop. Jag gillar det. Visst är det kul med nyskapande, när det blir bra. De flesta som gör nya grejer nu gör dock otroligt dåliga grejer, så – hellre köra samma gamla vanliga stil på ett bra sätt, än att spåra ur totalt och bli värdelös. Kanye West är ett dugligt exempel på det där sistnämnda.

I och med att det nyaste sällan är bättre än det tidigare så tycker jag att ”riktigt bra” räcker gott och väl.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-03-20 18:30
 

Ye vi är på samma spår i alla fall hehe. Egentligen när jag tänker efter så menar jag väl inte att låtarna i sig är dåliga, jag syftar nog mer på låtarna tillsammans med varandra. Sen å andra sidan så borde jag vara tacksam, brukar annars klaga på album som inte lyckas skapa en enhetlig stämning och spretar åt alla håll. Fast här kanske det gått för långt åt andra hållet. Haha ju mer jag analyserar mina tankar ju mer osäker blir jag på min ställning till albumet, får sluta nu. Men jag håller med om att många nya grejer är skit, vet därför inte riktigt hur jag ska förhålla mig till genren idag, känns dumt att. Missuppfatta inte, HipHop är anledningen till att jag andas. Och som jag sa innan, Statik Selektah har fått saker och ting att hända, han lyfter fram nya vassa rappare med produktioner som gör dem rättvisa – Hope!

Micke Oregistrerad 2009-03-20 19:03
 

Recensionen rimmar inte riktigt med resultatet 9/10.

Tyckte själv att Undeniable var en helt okej platta men knappast i klass med Aziatic och klassiska mafiosoplattan Doe or Die.

Life’s a bitch and then you die…

Datsyuk Oregistrerad 2009-03-20 22:22
 

Datsyuk: Jag tycker att jag har skrivit väldigt mycket beröm om albumet? 10/13 låtar är mina favoritlåtar, skivan är genomgående väldigt snyggt och bra producerad, jag nämner fyra låtar som ”fantastiskt starka”, jämför till och med AZ med Jay-Z!

Micke: Det är ganska ofta som man kan förvirra sig själv ju mer man analyserar. Haha. Men ja, Undeniable är bra, det tycker vi båda. Det är ju bra i alla fall! Och det är bra att vi tycker lite olika också, på något sätt (som vi inte vet vad det är?). Annars hade vi ju inte haft den här givande(?) konversationen :)

Och jag tycker också att Selektah är bland de bästa ute nu. Gillar verkligen hans sound, och hans egna album är väldigt väldigt bra. Speciellt Stick 2 The Script, det albumet jag har lyssnat mest på. Han har väl runt 30-40 rappare med där? Och det är ändå sjukt snyggt ihopsatt. Samma sak gäller väl på första plattan också, I guess.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-03-21 02:55
 

Blandade ihop med Jayze!!! Han som ligger med Beyonce!! Sorry från Primme.

Primal Oregistrerad 2009-03-22 00:47
 

Skönt att nån uppmärksammar AZ! Han är utan tvekan en av de senaste 15 årens bästa och mest underskattade rappare. Ingen av de mest nyskapande kanske men alltid med en hög lägstanivå och med ett antal rejäla toppar i karriären.

Bra jobbat Karin. Kommer det kanske en recension på nya plattan Legendary?

Jim Profit Oregistrerad 2009-07-10 07:59
 

The Firm = Supergrupp? ?? I vilket universum då??? Alla är bortglömda idag? Och var knappt halvstora då??

Primal Oregistrerad 2009-07-10 10:01
 

Ja, den där Naz, eller vad han heter, var ju bara en dagsslända….

Jim Profit Oregistrerad 2009-07-14 09:09
 

Japp. Förförra plattan sålde väl under 50 000 ex? Nya gick lite bättre. Primme kan sin musik!

Primal Oregistrerad 2009-07-14 10:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig