dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cats On Fire: Our Temperance Movement
Our Temperance Movement (album, cd) Cats On Fire
2009
Johanna Kustannus
7/10

Indie på finlandsfärja

Tänk Weeping Willows i en bastu. Tänk The Smiths-romantik med Koskenkorva. Tänk dig finskt musikarv i vacker brittindieskrud. Du får du Cats On Fire med sångaren Mattias Björkas som sångmässigt hamnar någonstans mellan Magnus Carlson och Morrissey.

Likt förebilderna avhandlar många av texterna utanförskap med ett lite kaxigt vemod. Texterna är stundtals geniala med rader som ”A half-empty heart, full tax-free chart” (från Letters from a voyage to Sweden) där Mattias sjunger om en Finlandskryssning.

Härligt. För det är inte varje dag man får chans att höra en sådan historia i den här genren. När det dessutom sjungs med sådan känsla och darr att jag per automatik sinnesmässigt förflyttar mig till föregångslandet England, för att sedan komma på sig själv och vända tillbaka, blir jag glad.

Jag refererar främst denna skiva till mästerverket The queen is dead signerat The Smiths. Det är ingen lät match att gå då ovan nämnda verkligen är ett MÄSTERVERK med versaler. Our Temperance Movement låter dock precis som den här typen av musik har låtit sedan decennier tillbaka. Man frågar sig när något band i denna genre egentligen ska våga föra detta musikarv vidare genom någon slags nyskapande tanke? Eller ska de det? Var det bättre förr?

Frågorna är många och svaren är få. Cats on fire låter i alla fall gammalt, vilket i sig inte alltid är negativt. Tyvärr lyfter aldrig låtarna riktigt. Gitarrerna maler på gulligt i bakgrunden och ett mjukt trumkomp håller takten. Det är funktionellt och ibland lite tråkigt. Men texterna och vokalistens smäktande stämman gör att det här låter väldigt mysigt. Visst är det gjort tidigare. Men man kan inte uppfinna hjulet varje gång. Dessutom är nostalgikänslan som infinner sig riktigt härlig att avnjuta. Således ser jag fram emot att popdansa fram över ett dansgolv till dessa finsk-svenska melodier på någon av landets popklubbar. Helst till låtarna Lay down your arms och The border of this island.

Martin Sjölander

Publicerad: 2009-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2009-03-13 15:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5006

4 kommentarer

När får vi en fin redogörelse över varför dagensskiva.com låg nere stora delar av gårdagen?

Medlem 2009-03-15 01:34
 

Varför gråta över spilld mjölk? Fan vad du klagar…

CUNG Oregistrerad 2009-03-15 12:18
 

Vilka roliga felstavningar av recensenten. ”borders of this land” heter väl låten? Och ”full tax-free cart” måste det väl vara för att bli rätt?

HumbertH Oregistrerad 2009-03-19 15:16
 

[...] mer på Dagens Skiva, Sonic, [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig