dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jean-Simon Maurin trio & Elin Wrede: Djupa andetag
Djupa andetag (album, cd) Jean-Simon Maurin trio & Elin Wrede
2009
Prophone
4/10

Seglarjazz

Sverigebaserade, ursprungligen franske, pianisten Jean-Simon Maurin ville gå vidare från den instrumentala debuten och tänkte vokaljazz på svenska. I sångerskan Elin Wrede, som spelat live tillsammans med bland andra Jan Lundgren, hittade han svaret på sina funderingar.

Elin Wrede sjunger med ren, klar och lekfull strupe. Tydligt rotad i en ursvensk jazzsångersketradition. Jag har svårt att inte tänka på Lill Lindfors.

Texterna, som huvudsakligen skrivits av Anna Houmann, målar bilder av ett sommarlätt Sverige. Det handlar om segelbåtar, förälskelse och att strunta i jobbet och stanna hemma i sängen en helt vanlig måndagmorgon. Allt målat i nyanser av vitt och med en solblekt vind i håret. Jag känner mig väldigt långt från målgruppen, socialgrupp I.

Musikaliskt får jag känslan av dyr hotellbarsjazz. Allt är komponerat av Maurin förutom en översättning av Van Morrissons Moondance.

I de två instrumentala kompositionerna får basisten Martin Lundberg och trummisen Lars ”Bagarn” Andersson lite extra utrymme att visa upp sig och när de lämnas mer eller mindre ifred att utforska rytmer blir det hela genast mer intressant i mina öron. Det är knappast ett gott betyg till helheten.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2009-03-02 20:39 / Uppdaterad: 2009-03-02 20:39

Kategori: Recension | Recension: #4985

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig