dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mohammed Ali: Processen
Processen (album, mp3) Mohammed Ali
2009
6/10

Skönt förortssnack

Duon Moms och Alias Ruggig började göra musik tillsammans i början av 2000-talet, då under namnet Underklassen. Det förkortades sedan till UKN, och nu på sistone har de tagit namnet Mohammed Ali. Debutalbumet Processen är deras första projekt sedan namnbytet, och deras första projekt på länge. En paus i musicerandet infattade sig i ett par år eftersom de två Stockholms-rapparna ville satsa mer helhjärtat på skola, jobb och familj.

Processen är alltså något av en comeback. Första singeln, Porten, möttes med stort beröm och har blivit populär på den svenska hiphopscenen. Det med rätta, Porten är den bästa låten på plattan. Den handlar om det svåra och gråa förortslivet, och både Moms och Alias levererar tänkvärda verser över det tunga beatet som inger en skön känsla av lugn. Även Tror Om Mig, som gästas av Nano och Stor, är riktigt bra. Fina sång- och rap-insatser blandas med en rörande text om utanförskap och fördomar.

Det softa soundet är en röd tråd genom albumet. Ibland faller det in lite halvmisslyckad autotune och högre tempon, men det blir aldrig speciellt hektiskt eller enerverande. Processen är skön att lyssna på, men ibland blir jag lite irriterad över de något gnälliga refrängerna som sjungs av diverse gäster eller Mohammed Ali själv. Verserna är alltid höjdpunkterna. Alias Ruggig och Moms är två mycket bra rappare, som inte behöver spotta ur sig fula ord eller kaxigheter för att bevisa något.

Processen är snäll hiphop, med seriöst innehåll. Mohammed Ali rockar palestinasjal istället för bling-bling. Det är tunga softa beat, ofta med inslag av lite förskönat plingplong mitt i det mörka, istället för upprepande påfrestande mash-ups. Mohammed Ali har gjort ett smart sammansatt album, fast ibland känns det lite lite med bara 11 spår.

Processen
blir dock aldrig jättespännande. Det är sällan dåligt, men när det är det fastnar det och helhetintrycket sjunker något. Den autotunade billiga refrängen på Hinna Hinna är ett utmärkt exempel. Verserna i nämnda låt är dock bland de bästa på albumet.

Det görs ofantliga mängder hiphop i världen. Det mesta funkar alltid att lyssna på. Rap på beat är ju det bästa som finns. För att det ska beröra extra och lämna ett eget avtryck krävs det något speciellt, och trots att det kryllar av rappare så är det ganska få som lyckas med det. Förutom tidigare nämnda Porten, Tror Om Mig och Masse-producerade Flos är det inte mycket annat på Processen som jag har fattat speciellt tycke för.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-02-19 13:35 / Uppdaterad: 2009-02-19 13:35

Kategori: Recension | Recension: #4964

15 kommentarer

Respekterar din åsikt om skivan, men tycker att du underskattar den lite.

Gustav Oregistrerad 2009-02-19 14:04
 

Du har missuppfattat låten Hinna Hinna. Låten ska vara ironisk och handlar om musiker och vanliga människor som jagar efter den senaste trenderna.

I refrängen hör du när ali sjunger att han vill hinna hinna och göra det som alla andra gööör och sjunga fast han inte bööör! därav autotune det är ironi!

Nick Oregistrerad 2009-02-19 19:10
 

Med all respekt så kan jag tycka att du är helt ute och cycklar gällande din bedömning av skivan. Känns som att du missuppfattat några av deras låtar helt och hållet som till exempel ”Hinna Hinna”, men ja smaken är som baken.

Jocke Oregistrerad 2009-02-19 19:26
 

Seriöst, jag har lyssnat på skivan och följt diskussionerna kring det….det finns en anledning till att den uppskattas (av alla?) och den anledningen har du totalt missat när du lyssnat igenom skivan snabbt och spolat mellan låtarna, det e därför du klagar på ” hinna hinna” för du antagligen inte lyssnat på texten ordentligt och förmodligen även missat snacket innan låten. Lyssna på skivan igen och låt den växa så förstår du att den är nog värd något högre betyg. Alla har självklart rätt till sin åsikt….jag har rätt till min med. // Jake

Jake Oregistrerad 2009-02-19 20:04
 

Nej, jag har inte missuppfattat Hinna Hinna. Jag hör vad de sjunger i den, jag har förstått att den ska vara ironisk på något sätt. Det är fortfarande en dålig refräng, oavsett om det är meningen att den ska vara dålig eller inte. Och om det nu är meningen att den ska vara dålig så är det väl bara bra att jag tycker det. Sen skrev jag ju också att verserna i Hinna Hinna var bland de bästa på albumet. Jag tror nog att jag har förstått syftet med den låten i alla fall.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-02-19 21:06
 

Gör Alias sån här musik??!? Låter som Morrissey, fast sämre.

Gräset Oregistrerad 2009-02-19 21:38
 

Sätter man under 8/10 på den här skivan så är man från en annan planet.

Ser för övrigt gärna fler skivor med 10-12 spår. Då är dom sällan ojämna, precis som den här. Jämn rakt igenom.

Martin Oregistrerad 2009-02-19 22:38
 

Jag har inte missat snacket innan Hinna Hinna. Som sagt så har jag ju skrivit att jag gillar budskapet med den låten, och med skivan i helhet. Jag tycker att det är en bra skiva, men inte så speciell. Och det finns en del inslag som jag irriterar mig på. Kanske växer den för mig när jag har lyssnat mer, det brukar vara så ibland.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-02-19 23:08
 

Vet inte om jag håller med dig..Enda orsaken till att deras album har blivit populär är just för att den säger någonting. Skivan skulle inte få uppmärksamhet om den släpptes för två år sen men nu när allting är så ytlig så känns det skönt med lite substans. Salazar bröderna sa det va bästa skivan de har hört på 10 år!!

Petter sa i en intervju på aftonbladet att Mohammed Ali och Stor var den nya generationen. Jag tror du har missat det som många andra ser med albumet processen!

Söderort Oregistrerad 2009-02-19 23:47
 

”Enda orsaken till att deras album har blivit populärt är just för att den säger någonting”. Ja, jag säger ju det. Bra syfte, bra text, bra verser. Sen är det inte så mycket mer, och jag ville ha något mer. Så jag tror inte att jag har missat så mycket med Processen, men sedan kanske jag inte uppskattar det lika mycket som många andra tycks göra.

Jag tror att Mohammed Ali kan göra ännu bättre grejer i framtiden, jag ska vara vaken på dem.

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-02-20 00:58
 

Du från redaktionen kan verkar inte vara värsta hiphop guzzen precis, visst jag tycker inte heller att hinna hinna är en bra låt men däremot så är ju denna mixtape eller vad vi ska kalla den för hur bra som helst den borde få 8-9 skivor helt klart en 6 är alldeles för lågt. Jag tror inte att du kan digga till denna plattan den säger så mycket om samhället vi lever under idag och du saknar nog samhörigheten med deras kamp och passion dem gjorde album med. Mycket hjärta, sorg, fördomar och hopp denna plattan har allt.
9/10 är den eller mer helt enkelt. Någon annan borde få bedöma eller recisera denna skivan. Sorry

Robban Oregistrerad 2009-03-06 03:04
 

snälla kan någon annan recensera den här plattan, du har uppenbarligen ingen smak, då detta (enligt i stort sett hela hip hop sverige) e bland det bästa som kommit i sverige under 2000talet.

axel Oregistrerad 2009-04-22 21:48
 

hinna hinna e ganska keff.. texten e ganska bra men beatsen e knas!.. jag lyssnade på resten av skivan.. o den är ganska så tung!!!..bra jobbat där!.. men ni borde valt en annan låt att lägga fokus på än hinna hinna !.. lyssna på låtar som ALLA JAGAR EFTER NÅT ellr TA DIG GENOM DAN..TUUUHUUUNGT sådära .. ORALE.. peeeaaaacee

Visättrastilen Oregistrerad 2009-04-23 17:07
 

sjukt bra låt, jag älskar då hinna hinna fast många inte håller me’.

håller med att 11 låtar e lite, men hellre det än att de trycker in nån halvdålig låt

Kinesen Oregistrerad 2010-02-24 19:05
 

Jag tycker iaf lätt att äger just nu ;P 10/10 .. Älskar låten kollar ner mot mig! alla ¨låtarna är feta som faan ;D pz /LaaLi

LaaLi'B Oregistrerad 2010-03-26 17:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig