dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ibrahim Electric: Brothers of Utopia
Brothers of Utopia (album, cd) Ibrahim Electric
2009
Tactic Records/Border Music
7/10

Skål för Danmark

På omslaget står tre herrar i vita kavajer skräddade för en stund med en cigarett i hand. De bär svarta Zorro-masker och ser påklistrat allvarliga ut, redo att brista ut i ett asgarv. Vecklar du ut omslaget ser du hur de leker arga leken med en orm och röker cigg tillsammans med en apa i fez.

Det säger en hel del. Ibrahim Electric tappar en klassisk gammal dansk musikalisk ådra. Humorn.

Det finns ett tydligt drag av största möjliga glädje i deras instrumentala musik. Jeppe Tuxen spelar på sina orglar som vore han Bo Hanssons larviga oäkting. Ett vindlande, svängigt psykedeliskt groove att dö för. Niclas Knudsen bänder sina gitarrer som om försökte spela sig tillbaka till inspelningen av Parliaments debut (ofta med ett tydligt drag av Jimi Hendrix lättare stunder). Stefan Pasborg spelar vilda ostyriga jazztrummor som om han vore uppvuxen i East L.A. snarare än Danmark.

Allt är färgat i 60-talets mest kulörta färger.

Med låtitlar som India Funk, Red Sonja, Borat och Zagreb Candyfloss är det svårt att inte få omedelbara bilder och melodier i skallen. Det är prillig och svängig jazzfunk med rejäl botten i blues och exotica. Det är musik som grillas på den goda smakens altare. Svåremotståndligt och ett självklart soundtrack till en rejäl fest.

Det hörs att det här kommer att gå fullständigt överstyr live. Så här på skiva blir det, trots att det bara handlar om dryga 40 minuter, lite för mycket av det goda. Mitt intresse svalnar lite mot slutet. Ändå sitter jag här och hoppas få en chans att se trion live. Då kommer bröderna från Utopia att komma till sin fulla (i ordtes samtliga bemärkelser) rätt.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2009-02-09 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-08 21:36

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4948

2 kommentarer

Den här ”humorn” som du pratar om, går tyvärr förlorad på oss marsianer. Vi frågar oss istället, en fullkomligt logisk fråga, varför skulle vi vilja höra på vad tre män iförda låtsaskostymer har att säga? Å andra sidan så misstog vi Jimi Henriksson för en förkolnad topz. Det handlar om förskjutna perspektiv, felkalibrerade ”teleskop” och en ovana inför de jordiska måttsystemen, inget ni skulle förstå.

Medlem 2009-02-09 00:59
 

Ser ut som Hives! Men inte lika bra!

Peterok Oregistrerad 2009-02-09 16:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig