dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Arthur Adam:
"In a Cabin With" Arthur Adam (album, cd) Arthur Adam
2009
-
7/10

Stugan

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns något mytiskt och välbeprövat med konceptet med att en kreativ person låser in sig i en avlägset belägen stuga och skapar ett verk. Otal böcker har skrivits i enkla stugor och myten om att ensamheten och avskärmandet föder stora tankar är allmän. Man kan till och med hyra stugor där stora verk har skapats och hoppas på att kreativiten på något sätt har fastnat i väggarna.

En klipsk holländare har tagit fasta på detta koncept och skapat projektet In a Cabin With som kort går ut på att välja ut intressanta musiker och ta med dem till en stuga i vackra omgivningar. Skivproducenten Marten Besseling är hjärnan bakom och han väljer en eller flera holländska musiker som han stoppar i stugan, tillsätter lite lokala musiker, låter det jäsa i en vecka och väntar sedan på att det ska säga pling.

Resultatet tar han med sig till sin studio i Holland där han remixar som en blådåre och sen släpper han hela kalaset digitalt helt gratis inklusive omslag i orginaldesign. Kriteriet för musikervalet är att de aldrig tidigare mötts på det musikaliska planet. Detta upprepar sedan Marten sex gånger om året. I sitt format och sin engagemangsnivå låter det som ett projekt i klass med de Dave Gorman brukar ge sig in i (och komma ut väldigt rik ur, till skillnad mot Marten som ger bort allt gratis).

Arthur Adam är en holländsk multiinstrumentalist som kanske annars mest stryker runt i Amsterdam med som för stugprojektet hamnade i en stuga nära Valdemarsvik. Baserat på det lilla jag hört av hans tidigare verk så har stugan gjort något med honom. Kanske något liknande som en annan stuga gjorde med Bon Iver. Någon Bon Iver är han inte men det finns en tyngd och en skön melankoli i sångerna som är ganska så enkla och anspråkslösa. Ibland fyller ett vackert stråkparti på och ibland får en gitarr ensam guida oss genom landskapet.

Arthurs röst är behagligt lågmäld och lidande enligt den amerikanska singer-songwriterskolan. En röst, en musikalisk upplevelse och ett projekt som ger mersmak. Ta musiken tillbaka till stugorna.

Marie Lindström

Publicerad: 2009-01-25 00:00 / Uppdaterad: 2009-01-25 09:35

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4928

5 kommentarer

Dags för nya franz att recenseras?

BoboKrull Oregistrerad 2009-01-24 21:33
 

BoboKrull: Vi har inte fått den än. Men det kommer.

Maria Gustafsson Redaktionen 2009-01-25 11:25
 

Det här verkade ju intressant.

Skall kolla upp det :)

Tack för bra recension!

Vindrag Oregistrerad 2009-01-26 13:13
 

Hi everybody,

It is Maarten Besseling here. Unfortunately I do not read or speak any Swedish but I would like to thank you all for your interest in my project and Arthur’s CD.
Marie, if you read this, I would be more than glad to send you a hard copy of Arthur’s CD and if you like some other In A Cabin With CD’s recorded in Iceland, Chicago, France and Denmark.

Thanks again!!
Maarten Besseling

Maarten Besseling | In A Cabin With Oregistrerad 2009-01-30 10:13
 

Låter mycket intressant detta!

Mysjkin Oregistrerad 2009-02-26 12:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig