dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Andrew Bird: Soldier On
Soldier On (ep, mp3) Andrew Bird
2007
Fargo Records
8/10

Fågelsång

Jag måste, inser jag, börja den här recensionen med att be om ursäkt och erkänna att jag har insett mitt misstag och min klantighet. Övertygad om att Andrew Birds fantastiska album Soldier On var framavlat under förra året valde jag den till en av 2008 års bästa skivor. Den hamnade som nummer fyra på min egen lista, den som tillsammans med de andra redaktionsmedlemmarnas listor sammanställdes till 2008 års 55 bästa där min lilla fågel hamnade på femtioförsta plats.

Jag är hemskt ledsen, läsare, kollegor och drabbade artister.

Innerst inne tycker jag kanske inte att det spelar någon större roll. Men den diskussionen får föras någon annanstans.

Soldier On är inte ens ett fullängdsalbum, utan en EP, med sina åtta spår. Skivan består av lite hopplockat godis från här och där – vissa spår är hämtade från tidigare skivor, vissa är demoversioner, någon en remix. Sista låten, Oh Sister är en cover på Bob Dylans låt. Skivan var från början, när den släpptes i november 2007 (nästan 2008!) exklusiv för vår världsdel, men har nu släppts även utanför Europa.

Det är inte det bästa Andrew Bird har åstadkommit, men bra är det. Med undantag för den instrumentala Sectionate City, som inte är så kul, är Soldier On rakt igenom mycket bra, självklart med vissa speciella guldkorn. Sic of Elephants, remixen av Plasticities och Oh Sister är de jag fallit för allra mest, den sistnämnda, trots sin status som cover, en riktig Andrew Bird-sång med stråkar och vissel.

Allt i allt en mycket god start för den som vill flaxa runt i Andrew Birds skogar.

Madelene Holm

Publicerad: 2009-01-10 00:00 / Uppdaterad: 2009-01-08 19:22

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4912

3 kommentarer

hade det inte vart intressantare att resencera hans ny platta Noble Beast som kom nu i veckan istället för den här… det kanske bara är jag. no offense

Sundet Oregistrerad 2009-01-10 11:24
 

Sundet: ja, det kan man ju tycka om man vill det. jag har inte hört Noble Beast ännu och jag recenserade Soldier On för att jag tyckte att det behövdes en recension av den.

Madelene Holm Medlem 2009-01-10 23:33
 

”Noble Beast” finns recenserad på svenska här: http://www.lukinzine.se/index.php?option=com_content&view=article&id=203:birdbeast&catid=37:recensioner&Itemid=2

Irritationsmomentet Oregistrerad 2009-01-19 20:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig