dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Matthew Herbert Big Band: There's Me And There's You
There's Me And There's You (album, mp3) The Matthew Herbert Big Band
2008
Accidental/!K7/Playground
8/10

Storslaget storband

Lyssna

Sök efter skivan

När Matthew Herbert nu återigen samlar ihop sitt storband är målet betydligt mer än bara underhållning för stunden. För bakom den storbandsswingande ytan finns en svidande kritik över ett samhälle fyllt av maktmissbruk, övervåld och resursslöseri.

En samtidskommentar som på samma gång rör om, upprör och får tankarna att dansa minst lika mycket som benen. När Herbert har något att säga gör han det med emfas, humor och på ett ytterst genomarbetat sätt. Dels i texter men inte minst i de musikaliska kopplingarna som stundtals är smått geniala. För även om tonvikten av naturliga skäl är elegant, maffig modern storbandjazz har han precis som vanligt samplat och flätat in element i musiken som tematiskt är kopplade till ämnet som avhandlas.

Ett tillvägagångssätt som lätt skulle kunna resultera i något rätt olyssningsbart men som i Herberts fall blir precis tvärtom. För när ämnesvalen är både svåra och dystra vore det bortkastat om han inte hade haft förmågan att skriva ömsom smeksamma ömsom vrålande melodier och arrangemang och omgett sig med ett gäng lyhörda musiker för att göra allt väldigt lättillgängligt. Sällan har något så uttalat politiskt laddat varit så oefterhärmligt svängigt att man inte kan låta bli att lyssna. Vilket ju givetvis det är ju precis det han vill uppnå.

En kontrastverkan som går igen även mellan spåren. Breathe är en böljande jazzsymfoni som kastar sig mellan försynt tassande och veritabla ljudexplosioner, i Battery snuddar bandet vid modern musikal, vackert sentimentala One Life närmar sig gospel, The Swing gör istället precis det titeln säger medan Nonsound, byggd kring fältinspelningar från Palestina bara blir ytterst obehaglig när ljuden från eldstrider och människors ångestvrål sliter sönder den nästan sakrala inledningen.

Om man bortser från budskapet lyckas Herbert dessutom uppdatera en rätt så dammig genre som storbandsjazz till något i alla högsta grad modernt och relevant. Hans produktioner har ofta varit små mästerverk men så här blodfullt, nära och klangrikt har det nog aldrig låtit.

Men även om det är ett mäktigt och stort sound man möts av framfört av ett ännu större band och en helt strålande sångerska i Eska , som på något sätt lyckas vara lika mycket Shirley Bassey som Ella Fitzgerald, är det framförallt hur allt under Herberts ledning samverkar som lyfter There’s Me And There’s You till något verkligt storslaget.

David Drazdil

Publicerad: 2008-11-25 00:34 / Uppdaterad: 2008-11-25 09:39

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4860

7 kommentarer

Dags att uppgradera kommentatorsfunktionen med ett filter som hindrar oregisterade kommentatorer att använda registrerade användarnamn?

Medlem 2008-11-25 10:25
 

Ja det här måste få ett slut. Mitt tålamod tar snabbare slut än råoljan. Nicktvång i recensionsfältet innan veckans slut tack. Kan det ordnas?

Jag är själv en rutinerad projektledare och kan därför delegera och följa upp insatser i syfte att uppnå ett effektivt resultat.

och så kan ni väl åtminstone försöka vara lite självkritiska innan ni trycker på posta. Många inlägg är direkt dåliga och osakliga.

erimos Oregistrerad 2008-11-25 14:45
 

sheez vad korkade ni är. men aja, negativt plus negativt blir ju positivt.

Cassius Clay Oregistrerad 2008-11-25 16:16
 

Blugg: Nä. Orka. Men snubben på Swedbank som postat kommentarer i allas namn borde jobba mer på dagarna.

Kal Ström Redaktionen 2008-11-25 16:39
 

Sant. Sorry, får väl erkänna att jag ryktes med i dumheterna. Dock skrev jag inte i ALLAS namn, dessutom rätt oskyldiga grejer.

Snubben Oregistrerad 2008-11-25 16:49
 

Är det så tungt för erimos och de andra att bara registrera sig och logga in varje gång det ska kommenteras?

Medlem 2008-11-26 00:18
 

[...] 14 The Matthew Herbert Big Band There’s Me And There’s You [...]

Skivåret 2008 | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 00:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig