dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Q-Tip: The Renaissance
The Renaissance (album, cd) Q-Tip
2008
Universal Motown
6/10

Rensa öronen ordentligt

För några år sedan var hypen total inför en ny skiva med Q-Tip. Men inte helt unikt blev det ingen skiva på grund av bolagstjafs och det har nu gått nio år sedan en soloplatta med ATCQ-legenden. Ju längre tid en skiva tar desto större brukar hypen bli, men i det här fallet har det nästan gått för lång tid att folk tröttnat på att vänta, samma sak gäller nog Dr Dres Detox som aldrig verkar komma.

Vad man kan säga om skivan är att den håller en jämn och slätstruken nivå. Inga spår sticker direkt ut och det är relativt likartat malande, samma flow på låtarna och samma typer av trumljud. Förmodligen från hans MPC2000XL som han visar på skivomslagets framsida iförd en silverfärgad kostym. Anledningen till att skivan håller ett enhetligt sound är kanske främst för att Q-Tip producerat alla spår utom ett själv, det övriga av den döda legenden J Dilla. En producent som Q-Tip hade vid sin sida på nästan alla beats till sin solodebut.

Men soundet har inte utvecklats många knop sedan 1999. Kanske inget uppenbart negativt men man hade ändå hoppats på att någon som kallar sig Abstract skulle kunna vara lite mer innovativ än att göra samma grej som han gjort sedan starten 88. På skivan har han fyra sångare på refräng, i övrigt är det Q-Tip som står för rappen. Sångarna som gästar är självskrivna D’Angelo och Raphael Saadiq från hans Ummah-klick. De andra två är inte helt otippade Amanda Diva från Floetry och Norah Jones som vet hur man sjunger refränger på hiphoplåtar sedan tidigare.

Man kanske inte ska vara för negativ, för visst är The Renaissance en bra skiva. Men att man har gått och väntat på en uppföljare till Amplified i nio år och får detta måste man nästan vara missnöjd. Vi får se om han lyckats hitta något mer spännande sound till 2017 då han hunnit bli 47 år gammal.

Q-Tip – Getting Up

Q-Tip – Move

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-11 11:09

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #4846

14 kommentarer

Äh! Mer än en sexa är det ju. Sju i alla fall? :D

RONNA Oregistrerad 2008-11-11 00:00
 

Jag satte en 7a först men sänkte till en 6a för att förtydliga mitt missnöje. Fastna inte för mycket vid siffran.

Pontus Gustavsson Medlem 2008-11-11 00:11
 

Jag är precis som Pontus ganska missnöjd med den här. Tycker ”osläppta” Kamaal: The Abstract är betydligt starkare. Den här saknar udd. Tyvärr. Jag skulle f.ö. sätta precis samma betyg.

Patrik Hamberg Redaktionen 2008-11-11 11:12
 

Inte någon Pete Rock prodda!! = Dåligt!! Högst en trea! Av fem alltså!

Peterok Oregistrerad 2008-11-11 12:37
 

8/10. punkt.

Medlem 2008-11-11 14:09
 

Ni har fel som vanligt. Men det har man börjat bli van vid.

Medlem 2008-11-11 14:11
 

2 Hyggliga låtar gör inget album. 3/10

Henrik Oregistrerad 2008-11-11 14:25
 

Nänä! En stark åtta! 99 blev jag besviken, i år blev jag överraskad. Ett fett album utan bäst-före datum.

Peterok: Är glad att det inte fanns med något Peter Rock beat. Pete Rock var fet på 90-talet! Idag håller han inte måttet (undantag finns)

wilken Oregistrerad 2008-11-12 11:07
 

Länkar du till okayplayer utan att vara ironisk?

Henrik Oregistrerad 2008-11-13 18:34
 

Nja!! Tribban var bättre! Som vi reklamare kallar dem!!

Peterok Oregistrerad 2008-11-15 20:57
 

För min del är detta en 8/10. Jag förstår inte varför man måste har ett nytt sound osv.. Det härliga med skivan är just att den tar en tillbaka med sina tidslösa beats.

Soulseeker Oregistrerad 2008-12-05 13:17
 

[...] på musik. Därför känns det tryggt att Q-tip levererar The Renaissance. Det har gått nio år läser jag på dagensskiva. Menjag har inte lyssnat sönder första albumet, Amplified, ännu. The Renaissance snurar på [...]

 

tycker skivan är underbar… känns som att den kom från ingenstans, visste inte ens att den skulle komma tills veckan innan så jag hade inga speciella förväntningar. tycker alla ni tribe fans borde ge den lite fler spins så skall ni nog gilla den med. som sagt, jag gillar den skrapt!

Gord Oregistrerad 2009-01-05 16:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig