dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Thyrfing: Hels vite
Hels vite (album, cd) Thyrfing
2008
Regain Records/Border
4/10

Såsigt

Lyssna

Sök efter skivan

Det vore enkelt att helt enkelt bara bestämma sig för att gilla Thyrfing och deras nya skiva Hels vite.

Hednatemat blickar bakåt mot en hård och karg tid, något som är perfekt tematik för ett metalband. Ackorden är harmoniska och hela uppbyggnaden andas folkmusik. Någon ren sång begagnar de sig inte av och låtarna är melodiska, har inga komplexa strukturer och hyfsat tydliga refränger. Stockholmarna har helt enkelt en bra hand att spela.

Men nu är det ju inte så enkelt.

För om ordet såsigt stod att slå upp i ett lexikon över metal i allmänhet skulle där finnas en hänvisning till Thyrfing.

Under de sju spåren och de dryga femtio minuterna som Hels vite varar handlar det i mångt och mycket om ett jämntjockt, sakta mak som musiken tar sig fram i. Tempovariationerna är för få och hela skivan tyngs ner av detta faktum. Tristessen i lyssnandet sätter in tämligen omgående. Inte för att musiken är särskilt dåligt i sig, men det händer alldeles för lite för att jag ska bli nöjd.

Visst kan jag förstå om det är tyngd bandet har eftersträvat, men tyngd är en relativ faktor som mår bäst av att ställas mot något att jämföra med. Och spelar man korten fel, spelar det ingen roll hur bra hand man har.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2008-11-02 18:48

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4838

6 kommentarer

Tja, till stor del har du tyvärr rätt. Om förra plattan ”Farsotstider” innebar brända byar, tortyr och ångest så är nog denna mer åt det harmoniska hållet. Känns inte helt bra. Trots att texterna fortfarande andas död och pina så känns det sorgligt nog relativt slätstruket.
Dock absolut inte dåligt. En sexa hade jag gett, så det är bara till att ändra betyget Thomas.
Det roliga är att samma dag som denna inhandlades så köpte jag även ”Mysterion tès Anomias” med Ofermod. Ställda jämte varandra så framstår ”Hels Vite” som en gosskör i kristi anda.

Erik Oregistrerad 2008-11-04 09:05
 

Jag tycker den är bättre än så,Jens Rydén sätt att sjunga/growla passar den här skivan grymt. Jag tycker att den är mäktig, och inte seg. Det som saknas är kanske lite mer folkmusik. Vansinnesvisor är fortfarande favoriten dock.

SA3L Oregistrerad 2008-11-04 10:10
 

Och snart ligger Satyricons nya i brevlådan!

SA3L Oregistrerad 2008-11-04 10:10
 

Mm, jag upplever både Vansinnesvisor och Farsotstider som både kärvare och djupare än denna.

Erik Oregistrerad 2008-11-04 13:10
 

Bra att du insett Ofermods storhet, Erik!

Medlem 2008-11-04 23:40
 

Mmm, måste även köpa Tiamtu. Låter den som de två avslutande låtarna från minin så har jag svårt att se hur det inte skulle kunna bli en av årets bästa plattor. ”Khabs am pekht” är sinnessjukt bra.
Bara hoppas att hjärnan bakom bandet inte lyckas åka in i finkan fler gånger, så kanske man slipper vänta elva år på nästa platta.

Erik Oregistrerad 2008-11-05 21:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig