dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lackthereof: Your Anchor
Your Anchor (album, cd) Lackthereof
2008
Barsuk Records/City Slang
8/10

Low fidelity

Vad som började som ett sovrumsprojekt och utgåvor endast i form av CD-R-skivor har utökats till ett fullskaligt band, åtminstone på de få livespelningar Danny Seim ger. För det var aldrig meningen att Lackthereof skulle få ett sådant eget liv. Hans sidoprojekt och sedermera huvudprojekt, trion Menomena, började åtnjuta framgångar runt 2004 och Seim fick finna sig i att kombinera två projekt, något som på papperet skulle kunna innebära undermåliga resultat för något av banden. Icke i detta fallet.

Menomenas Friend and Foe från 2007 är en uppvisning i hårtslående, inspirerande indierock, Your Anchor är en uppvisning i välskriven popmusik. I sann lo-fi-anda är hela skivan inspelad och producerad i frontmannens källare helt av den samme och det är också i den framtoningen Lackthereof kommer till sin rätta. På sina ställen hörs det att budgeten varit sparsam, vilket bara är till godo.

Seims lite hotfulla melodier över ensamma basgångar och plockande gitarrer gör att man osökt kommer att tänka på tidiga inspelningarna Grandaddy gav ut där produktionen ger sken av att vara ofärdig, men också där det antyds att det varit, ve och fasa, stor improvisation under inspelningstillfället, t.ex. i öppningsspåret Chest Pass.

Improvisation eller inte, Seim ror hem skutan. I bästa spåret Last November lyfter skivan mot oanade höjder med ett svängigt trumspel, taggiga gitarrer, nonchalant sång och suggestiv orgel. Och jag går igång på det. Rejält.

Skivan, och även Seims karriär hittills, knyts ihop på sista spåret där en halvhjärtad cover på The Nationals Fake Empire avverkas. Ett av de första banden Menomena turnerade med var just The National. Cirkeln är sluten.

Publicerad: 2008-09-19 12:00 / Uppdaterad: 2008-09-18 19:41

Kategori: Recension | Recension: #4757

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig