dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Emil Jensen: Så får du mig ändå
Så får du mig ändå (låt, cd) Emil Jensen
2008
Adrian Recordings
9/10

Integritet, vad har den någonsin gjort för mig?

Lyssna

Sök efter skivan

I sommar ska Emil Jensen turnera tillsammans med Lars Winnerbäck och Miss Li. I sommar ska Emil Jensen släppa sin nya skiva under turnén. I sommar ska fler sköna människor upptäcka Emil Jensen.

Jag upprepar meningarna som ett mantra. Eller är det kanske en prognos? Ingen jag mött som sett eller hört Emil Jensen har kunnat ducka för den omedelbara kärlek och värme han utstrålar. Ingen har undgått att börja fundera över sin tillvaro efter att ha hört hans ifrågasättande texter vända upp och ned på alltet. Jag kan inte se annat än att en större publik kommer hitta honom i sommar.

Och bli väldigt glada för det.

Så får du mig ändå heter första låten från skivan. Den släpps för allmän tillgång idag. Jag har haft den ett par veckor. Känner igen den som låten som avslutade föreställningen på förra sommarens cykelturné. Då endast med Emil och en gitarr, påannonserad så här:

”Är det ännu en sån där låt om olycklig kärlek?”

”Nej, det finns ingen olycklig kärlek, det är bara alla idioter som inte vill ha en som gör en olycklig. Men kärleken är alltid lycklig, så skyll aldrig på den.”

Nu har låten fått fler lager och en produktion signerad Lars Halapi. Ett rosavarmt budskap inlindat i mjukast tänkbara förpackning. Lite tassande och försiktig men med en bredare bas än Emils tidigare. Här samsas stråkar med försiktiga visptrummor. Ett lätt stråk av country. En refräng som bara skriker efter allsång.

Det hade kunnat vara Sophie Zelmani. Eller någon annan. Om det inte vore för Emil Jensens makalösa förmåga att sätta ihop ord och toner till en helhet som i varenda minimal beståndsdel talar samma språk. Som pulserar och vibrerar av liv.

Det gör Så får du mig ändå till en av de vackraste sånger om kärlek jag hört. Den får mig att vilja förnya mina löften till mitt livs kärlek. Uppmanar mig att kasta mig ut i passionerad huvudlös kärlek igen. På Emils alldeles egna lilla vis.

Vem vill ha stolthet när man kan få den man vill ha?
Vad ska jag med värdighet när jag kan ha det bra?
Integritet, vad har den någonsin gjort för mig?
Och tryggheten byter jag med glädje ut mot dig.

Sommaren blev just varmare. Och prognosen talar om ännu högre temperaturer.

Fredrik Welander

Publicerad: 2008-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-10 20:16

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4628

5 kommentarer

hnnngh…

Medlem 2008-06-11 09:09
 

dagensskiva.com – Dagliga skivrecensioner sedan 1999-05-13.

Gösta Bergenheim Oregistrerad 2008-06-11 12:47
 

Stavar han inte eMiL JeNsEn?

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-06-11 13:13
 

h

Karg våning Oregistrerad 2008-06-11 14:41
 

Emil Jensens ”Maj förra året”, i nyskick och har aldrig blivit spelad!

http://www.tradera.com/Emil-Jensen-Maj-forra-aret-NYSKICK-poetry-slam-auktion_82674138

Mia Oregistrerad 2009-01-29 17:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig