dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tiamat: Amanethes
Amanethes (album, mp3) Tiamat
2008
Nuclear Blast/Sound Pollution
7/10

Grekiskt drama

Amanethes är helt logiskt namnet på Tiamats nya skiva, den första på fem år. Logiskt dels för att det är grekiska för sorgesånger, dels för att den grekiska staden Thessaloniki sedan några år tillbaka är hemstad för frontfiguren Johan Edlund.

Men trots att det har gått fem år och Edlund har bytt Tyskland mot Grekland har Tiamat inte flyttat sig särskilt långt rent soniskt, utan står fortfarande till stor del på samma plats som man gjort sedan, tja, A Deeper Kind of Slumber, eller varför inte Wildhoney. Det är storslagen gothrock framförd på bästa sätt, insvept i en storslagenhet som är lika väl avvägd som passande.

Och då är det förstås lätt att känna igen Tiamat när Amanethes sätter igång.

Öppnandet The Temple of the Crescent Moon är Tiamat i sin rockigare variant medan följande Equinox of the Gods med sina blackslingor vittnar om rötter som jag inbillar mig sträcker sig nästan tillbaka till tiden då man gick under namnet Treblinka. Until the Hellhounds Sleep Again landar sedan i det Tiamat som vi känner igen på senare alster.

Och på den vägen fortsätter det. Tiamat spänner visserligen musklerna lite mer än vad som är brukligt, men utan att göra avkall på den mörka atmosfären. Bandet håller lyssnaren i sitt grepp ända fram till Raining Dead Angels, som påminner mig om något Marilyn Manson skulle ha kunnat totat ihop om han fortfarande var angelägen, och känslan av stordåd gör sig påmind.

Men sedan händer något.

I stället för att dundra rätt in i den magnifika Via Dolorosa, som borde ha varit den klockrena avslutningslåten som den inte är, slarvas fokus bort i och med trion Misantropolis, dess bihang Amanitis, samt biosalongslämnarbiten Meliae.

De två avslutande spåren efter Via Dolorosa hade jag också klarat mig utan, och jag lämnas, den förträffliga merparten av skivan till trots, med en känsla av det goda helt enkelt inte var gott nog den här gången. Att de inte lyckades knyta ihop säcken när tillfälle gavs är inget mindre än synd och skam.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-05-23 11:50 / Uppdaterad: 2008-05-23 13:21

Kategori: Recension | Recension: #4609

9 kommentarer

Tråkigt mög.

Medlem 2008-05-24 11:38
 

Det händer till och med att Ai har fel uppenbarligen.

Erik Oregistrerad 2008-05-26 08:38
 

fantastiskt bra skiva! bör köpas omedelbart

Medlem 2008-05-26 15:41
 

Ska jag vara ärlig så fattar jag inte att pressen (och de flesta recensenter) hyllar den här skiten. Tiamat har varit en av mina favoriter sedan wildhoney – men den här skivan är bedrövlig. Enbart de ”lugnare” låtarna som är i stil med senaste skivorna är bra, resten är ju ett skämt. Den lite hårdare ”sången” är dålig, låtarna är dåliga och hela produktionen är ju bedrövlig.
Bara grejjen att Produktionsmässigt/ljudmässigt det lätt det sämsta tiamat släppt sedan Clouds säger ju ganska mycket.

RH Oregistrerad 2008-05-27 19:14
 

Erik. Jag tar det som en komplimang :)

Medlem 2008-05-27 20:07
 

hahaha RH, om du gillar tiamat från wildhoney och framåt och inte diggar denna så måste du nog ha grava problem med hörseln eller nåe

Medlem 2008-06-06 15:31
 

Lite småkomiskt att de delar av plattan som Thomas beskriver som mindre bra enligt mig är de bästa. Amanethes växer ju längre in i den man kommer tycker jag. Men så kan det vara.

Erik Oregistrerad 2008-12-15 15:05
 

Hittade Tiamat runt a deeper kind of slumber och detta låter inget som den alls. Men jag gillar det. Hårt å mjukt…Edlund sjunger super och jag gillar den skitiga atmosfären som finns…Klart en av 2008:års överraskningar, positivt vill säga. Tycker Prey var förbaskat tråkig. Judas Christ var grymt bra med ett par undantag och Skeleton var schysst med….bra uppryckning sen Prey med andra ord!!

Ruk Oregistrerad 2009-04-23 16:25
 

Skön skiva. Depp härlig metal rock.

Micke Oregistrerad 2009-08-05 08:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig