dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Räven: Låtar som precis som jag inte riktigt passar in
Låtar som precis som jag inte riktigt passar in (album, cd) Räven
2008
Betraktaren Musik
6/10

B-sidor som inte är b-sidor

Gnesta är en typisk håla, belägen i Södermanland, med några tusen invånare. Pendeltågets slutstation. Förutom sedvanliga småstadsaktiviteter som kioskhäng och moppeterror erbjuder kommunen också vackra sommarkvällar vid Frösjön och en årlig marknad med portabelt tivoli och brända mandlar. Jag vill slå ett slag för Gnesta för jag gillar Gnesta. I Gnesta finns dessutom Räven.

Räven heter egentligen Johan Kammargården och spelar vanligtvis med Svenska Akademien. För några år sedan florerade låten Själbränna på nätet, till mångas men inte min förtjusning. Låtar som precis som jag inte riktigt passar in beskrivs som en samling låtar som aldrig riktigt passat in på skivorna han aldrig gett ut.

Låtarna som precis som Johan Kammargården inte riktigt passar in är ett enmansprojekt, ett hemmasnickeri. Gör det själv och gör det lagom flummigt. Gör det som Kaah fast utan funkpretentioner. Krydda med poetiska, ibland endast delvis sammanhängande texter.

Nio spår med lite reggae, mer soul, eller egentligen bara svårkategoriserad snällmusik. Överhuvudtaget en stor icke-provokation i sin vänlighet. Lite som Sade, utan att vilja jämföra. Musik som inte tillfredsställer det direkta begäret, men likväl har en ständig och stadig position. För vardagsnätter.

Och det är så vackert, så vackert när han sjunger gör inget dumt nu som att välja bort dig själv och sårskorpan är hård och ful och den läker knappt alls och den heter du ackompanjerad av mjukt piano.

Det blir inte revolution av Låtar som precis som jag inte riktigt passar in. Fokus ligger inte på Babylons fall och att vara rebell som med Svenska Akademien. Räven är inåtblickande och introvert. Han smörjer varsamt öronen med sin uddlöshet. Jag gillar det, men imorgon är det inte han som väcker mig.

Agnes Arpi

Publicerad: 2008-05-16 03:25 / Uppdaterad: 2008-05-16 17:15

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4599

9 kommentarer

Portabelt tivoli? Det låter litet.

Medlem 2008-05-16 09:17
 

[...] Dagens skiva 16 maj 2008 [...]

 

Johan Kammargården
Johan Mellangården

Erik Oregistrerad 2008-05-16 14:23
 

Ankdammen fortsätter att förse skivköparna med halvtaskiga sidoprojekt, istället för att ge nya artister utrymme. Finns det en enda skivdebutant i år som inte har ett förflutet i ett tidigare etablerat band?

Mattias Oregistrerad 2008-05-16 14:55
 

Alla som håller på med musik har nog bra mycket fler låtar och projekt än ett… Och vad jag har förstått är nog Svenska Akademien snarare ett sidoprojekt för Räven än tvärtom. Sveriges musikscen är en ankdamm; Sverige är en ankdamm.

Kalle Oregistrerad 2008-05-16 15:07
 

Bare för att man kan göre musikk måste man inte fan ge ut skita! Har di inte nåe annat att syssla med dessa rastapjofsar? snällmusik låter verklien skit.

Kuk Lux Lan Oregistrerad 2008-05-16 16:07
 

Du har uppenbarligen inte lyssnat tillräckligt på Sade. ”Slave Song” är hård som granit.

spencer Oregistrerad 2008-05-16 21:41
 

riktigt bra skiva, rekomenderas starkt. dock tycker jag att hans 2 EPs/Demon är bättre

Ernst Oregistrerad 2008-05-16 21:43
 

[...] RelateratKathryn Williams & Neill MacColl Two (1)Pen Expers Baby’s Gone Straight (5)Kiss Kiss (14)Madrugada Madrugada (18)Räven Låtar som precis som jag inte riktigt passar in (8) [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig