dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Afasi & Filthy: Fläcken
Fläcken (album, cd) Afasi & Filthy
2008
PGM/P.o.p.e.
9/10

Svenskt flow

Lyssna

Sök efter skivan

Det har talats om den starkaste svenska hiphopvåren på mycket länge. Kanske den bästa någonsin? Afasi har i flera år varit lite av ett svensk raporakel med ett supertajt flow, solklar artikulation och rimstrukturer som skulle göra vilken textförfattare som helst avundsjuk.

Afasi har sedan starten utvecklats från ett ofta rödtrådstunt men underhållande ordbajsande till idag någon slags flowsäker svensk söderhybrid. En utveckling som känns spännande och kan förklaras genom att Afasi och Filthy den senaste tiden inspirerats mycket av den trendiga södervågen som kanske i nuläget nått sitt klimax.

Alla spår på skivan håller hög nivå och innehåller i stort sett alltid sångrefränger till hiphoppuritanernas förtret. Titelspåret Fläcken är klockrent och visar på Afasis förmåga att berätta en historia precis som på den känslofyllda segregationshistorian Magnolian. Annars kan man inte annat än gilla svängiga förstasingeln Fredag Hela Månan och refrängnerpitchadeGlider. För att inte tala om gruppen tredje singel Jobb där man talar om arbetssituationen i dagens Sverige.

Det här är den bästa svenska rapskivan på jag vet inte hur många år. Och lyckas grabbarna inte slå stort den här gången vet jag inte var felet ligger. Man står för ett svenskt nytänk, välskrivna texter, välproducerade och genomarbetade låtar utan några större sänkor. Dessutom får man höra Promoe på en av sina bästa svenska rapverser någonsin. Tolv spårs kvalité där rap på svenska inte kan tas annat än på allvar.

Afasi & Filthy – Jobb

Afasi & Filthy – Glider

Afasi & Filthy – Fredag Hela Månan

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-04-20 00:00 / Uppdaterad: 2008-04-19 22:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4562

12 kommentarer

Ingen vill veta var du har köpt din ryggsäck!

Medlem 2008-04-20 00:04
 

Svensk hiphop mår kanske bättre än någonsin, men tyvärr snor nissar såsom Mange Schmidt alltför mycket mediatid…

(listar de 8 bästa debutalbumen – klicka på Gorillan)

Gorillan Oregistrerad 2008-04-20 00:14
 

Jobb är så jävla bra, passar bra in på min livssituation om man så säger va!

Medlem 2008-04-20 12:41
 

Ska definitivt kollas in!

Tror inte jag hört nåt helgjutet svenskt hiphop-album sen Fattarus första… Skulle möjligtvis vara Max Peezays debut då, den höll hög klass. Gillade starkt ”1990-nånting” när den kom för några år sen, så jag tror att jag kan uppskatta detta också.

Hunden Leif Oregistrerad 2008-04-20 13:44
 

Det här är så läskigt dåligt. Kul att folk gör musik och så, men snälla släpp inte vad som helst i brist på briljans.

Sympati-Sören Oregistrerad 2008-04-20 19:10
 

Jag har i princip lagt av med att lyssna på svensk hiphop men såg ”Glider” på MTV och lyssnade därefter igenom skivan ett par gånger och den är faktiskt bra. Har hört väldigt mycket med Afasi under åren. Såväl släppt som osläppt material och detta är utan tvekan det bästa han har åstadkommit. Sen säger jag som Promoe, att Filthy levererar funken. Jag stör mig inte ens på att han använt samma basgång som i T.I’s ”What you know” på singeln. Love it. Frågan är bara hur länge?

Joakim H Oregistrerad 2008-04-21 08:47
 

Ni äger grabbar

ALC Oregistrerad 2008-05-22 04:04
 

Idag beställde jag skivan på Ginza. Hittade den nämligen inte i några skivaffärer o det är surt. Jag diggar stenhårt deras låt 1990 nånting tillsammans med Snook. Jag ser verkligen fram emot skivan. Hörde Jobb på p3 och den är grymt skön. Jag håller definitivt med Ponuts Gustafsson. Mer uppmärksamhet till de här proffsiga grabbarna!

Dojjan Oregistrerad 2008-07-31 19:37
 

lyssnat på afasi & filthy i måånga år nu, aldrig tröttnat, finns alltid nått nytt i texterna. Såg dom live på spiderdogs, ALDRIG sett nåt bättre fy fan vilket drag!

jocke Oregistrerad 2008-09-19 18:20
 

[...] Afasi & Filthy Fläcken [...]

2008 års 55 bästa | dagensskiva.com Oregistrerad 2009-01-03 10:37
 

[...] till listan: Afasi & Filthy – Fläcken Rex the Dog – The Rex The Dog Show UNKLE – End Titles… Stories for Film The Ting Tings – We [...]

 

Herbert. Finns inga förklarande ord. har man börjat lyssna kan man inte sluta
Live? har aldrig hört något bättre. slår till och med Timbuktu, och det är inte lätt

Malin Olausson Oregistrerad 2009-04-30 16:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig