dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Flogging Molly: Float
Float (cd) Flogging Molly
2008
SideOneDummy/Bonnier Amigo
7/10

Kraft och känsla

Evighetsmaskinen Flogging Molly är tillbaka med sin fjärde skiva sedan debuten Swagger, som kom år 2000. Och vid det här laget vet man vad som bjuds från amerikanerna; traditionell irländsk folkmusik varvat med punkrock. En symbios så god som någon av kraft i kombination med känsla.

Men samtidigt som det är solklart var man hittar Flogging Molly, har bandet på senare tid blickat ut från den mallen. En oundviklig utveckling måhända, men jag tycker ändå Flogging Molly hanterar den väldigt bra.

Efter de raka, punkiga skivorna Swagger och Drunken Lullabies smög det sig in små nyanser på Within a Mile From Home, mest noterbart i den countrydoftande duetten med Lucinda Williams. På Float fortsätter man att blicka utåt, men mer om det senare.

Flogging Molly handlar fortfarande i stort sett om samma sak som det gjorde för åtta år sedan, eller till och med ännu längre tillbaka. Och letar man efter punkrocken lär det inte dröja länge förrän man är framme. Öppningsspåret Requiem for a Dying Song, och flera spår senare på skivan, lär vara rakt nerför rätt gränd.

Men jag kan ändå inte undgå att formeln känns lite uttjatad och jag kan inte uppbringa samma entusiasm för den längre även om de gör det bra, helt klart. Det blir väldigt mycket samma lika och jag inbillar mig dessutom att bandet själva känner sig smått inrutade och att det är något som titeln på öppningslåten antyder.

Sedan kommer dock utblickarna.

Paddy’s Lament vittnar om den mognad som det har pratats om kring bandet och visst finns den där. Låten öppnar med ett kraftfullt intro, innan den kliver rätt in i en vers där en akustisk gitarr för låten framåt. Uppföljande titelspåret är en lågmäld, socialrealistisk rackare om att inte lämna det skepp som håller en flytande. Den byggs upp sakta, sakta, och slutar aldrig fängsla.

Det avskalade soundet på de här båda låtarna ger verkligen en stor rymd åt musiken och basgångarna får mig att tänka P4, fast på ett bra sätt, och det är väl sådana saker som mognaden handlar om. Punch Drunk Grinning Soul, med sitt otroligt ösiga slut är den tredje absoluta höjdpunkten på skivan och en låt som troligen kommer att fullständigt explodera live.

Flogging Molly lyckas med bedriften att utvecklas inom sina egna ramar utan att ge avkall på sitt sound. Den distade gitarren, som väl får symbolisera punken i musiken, har tonats ner och i stället får instrument som dragspel, banjo och fiol mer utrymme utan att bandet ger avkall på energin. Samtidigt gläds jag åt ett mer uttrycksfullt trumspel, som jag inte har hört hos bandet sedan Devils Dance Floor.

Jag ska ärligt medge att jag trodde de skulle stagnera, men Float har bevisat att det finns något att bygga vidare på.

Tomas Lundström

Publicerad: 2008-03-06 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-06 16:20

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4503

10 kommentarer

Sämre än bajen.

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-03-06 00:46
 

Har du inte fått nya Draconian, Thomas?

Erik Oregistrerad 2008-03-06 08:29
 

Gillar Pouges och Dropkick Murphys, gillar Molly´s ”swagger” och troligtvis går man igång på detta också.
När kommer recensioner på nya Meshuggah,Nick Cave och Cavaleras nya?

Mr L Oregistrerad 2008-03-06 09:14
 

Erik: promon gick inte lyssna på, tyvärr, och jag har inte skaffat den själv.

Mr L: Ska skriva på Meshuggah snart hade jag tänkt, har bara inte blivit av. Cavalera Conspiracy har inte dykt upp, men den släpps väl inte förrän slutet av månaden?

Tomas Lundström Redaktionen 2008-03-06 09:42
 

Bra recension. Tycker att den så kallade mognaden som smugit sig på i takt med att gruppen blivit äldre klär det här soundet riktigt fint. Istället för att det blir överdrivet klämmigt finns det en juste balans i det hela.
http://www.joyzine.se/?p=2218

Medlem 2008-03-06 10:07
 

Thomas

Ser fram emot recensionen, kan väl ta ett tag att smälta intrycken när det gäller Meshuggah?
Stämmer det att Mesuggah har lagt in ”beeps” på promon?
Är det vanligt att man gör så idag?

Mr L Oregistrerad 2008-03-06 12:34
 

Mr L: jag har bara fått skivan digitalt, och där är det inte några missljud.

Annars är det rätt vanligt, det eller en voice-over som kommer in mitt i låten och förklarar att ”You’re listening to the new vad-det-nu-är-för-skiva”. Draconian-skivan som efterfrågas här ovan hade voice-over, och i mitt tycke går det inte lyssna på sådana.

Jag trodde att det var på väg att försvinna när bolagen började distribuera promos digitalt, med mp3-filer vattenmärkta i ens namn. Men vissa har fortfarande missljud och vocie-over trots detta. Lite overkill om du frågar mig.

Ett annat sätt som används är att dela upp en skiva i 99 spår, där en låt är flera spår på skivan. Ytterst irriterande om man vill hoppa mellan spår.

Tomas Lundström Redaktionen 2008-03-06 12:53
 

Tragiskt. Men men. Jag måste nog ändå inhandla Draconian-plattan. Men det mest tragiska är ju att det MÅSTE finnas skivrecensenter som sitter och diggar till voice-over plattor.
Typ: ”Jäkla skön stämning här, och vilket fantastiskt gutturalt vrål av sångaren, nej men oj där kom den där voice-overn igen, a va fan, där tog den ju slut, okej då kör vi igen då och lyssnar vidare….”
Tack Thomas för att du inte har den inställningen. HAT till Napalm Rec (eller har bandet bytt bolag?) som matar dig med sånt skit.

Erik Oregistrerad 2008-03-07 09:25
 

Förvisso ingen voiceover, men det värsta någonsin måste ju varit när The Crown släppte ”Possessed 13″ och Metal Blade hade petat in det där blubb-ljudet som fanns i de tidiga versionerna av DC var femtonde sekund på hela skivan. Det var totalt olyssningsbart!

Enda positiva voiceover-promon måste ha varit Soilworks ”Stabbing the drama” där kvinnorösten som fökunnade vad det var för skiva var len som sammet…

Medlem 2008-03-07 10:41
 

sjukt bra band och album

max Oregistrerad 2009-04-30 14:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig