dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Cunninlynguists: Will Rap For Food
Will Rap For Food (cd) Cunninlynguists
2001
Urban Acres Entertainment
8/10

Två kunniga lingvister

Jag kommer ihåg när jag fick min Will Rap For Food-LP i ett paket från 24/7-Records hem på posten någon gång runt 2002. En skiva som idag blivit en riktigt åtråvärd klassiker. Cunnin var då det begav sig (och är än idag) en Kentuckygrupp som kom med något av ett nytt, själfyllt sound, signerat en för mig då helt okänd producent vid namn Kno. Dessutom var texterna förvånadsvärt tajta och fulla av variation både från Deacon The Villain och Kno. Jag var helförtjust precis som många andra.

Snacket på hemmaplan hade varit igång på nätet ett tag innan på grund av deras första tolvtummare där vår svenske Kashal-Tee gästade på den idag klassiska massessionen 616 Rewind, där även Tonedeff, Sankofa och Celph Titled lägger varsin eminent vers.

Cunninlynguists musik var vid debuten oberoende från överordnades åsikter, man kritiserade storbolagen, öppnade sina hjärtan i texterna och plockade fram upp-pitchade kvinnoröster som efter debuten släpptes på löpande band från alla håll till fördärvet. Man kritiserade också hur hiphopen såg ut under perioden och gjorde något eget av det. En fråga som inte har förändrats och som idag är minst lika aktuell.

Will Rap For Food är en av nollnolltalets starkaste underground-rap-skivor. Trots det fanns det saker som kunde ha gjorts bättre. För man hade överflödigt med beat-skits som inte lyfte plattan utan bara var i vägen för helheten. Men hur som helst. I hold this record like a memory. Förväntan till andra albumet Southernunderground var stor.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-03-04 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-04 07:53

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4500

8 kommentarer

Tråkiga brallor.

Lasse Lucidor Oregistrerad 2008-03-04 00:20
 

Ryggsäck :-(

Peterocker Oregistrerad 2008-03-04 08:45
 

!

Magnus Oregistrerad 2008-03-04 12:39
 

Kunde ni inte recenserat den nya? Känns lite mer aktuellt.

Fillay Oregistrerad 2008-03-04 15:03
 

Fillay: Du lär se ett möster från och med imorgon.

Pontus Gustavsson Medlem 2008-03-04 15:28
 

Hur är det här ryggsäck? Att Talib, Mos och många andra dragits med epitetet ”ryggsäcks-hiphop” är till ett visst mått förståeligt. Men Cunninlynguists har egentligen inga tunga rötter inom socio-concious hiphopen, snarare tvärtom.
Om nu andra skivan recenseras imorgon så borde det framgå att det är en enda jättelång fest. Det är en kul grupp, framförallt andra skivan Southerunderground kan varmt rekommenderas.

Walcott Oregistrerad 2008-03-04 19:03
 

Ryggsäck är det riktga bajset \m/

:-)

Mr L Oregistrerad 2008-03-04 20:23
 

Är det alltid samma tråkiga personer som kommenterar och alltid lämnar samma tråkiga kommentarer??

Eller? Oregistrerad 2008-09-05 15:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig