dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Buck 65: Situation
Situation (cd) Buck 65
2007
Warner Music (Worldwide)/Strange Famous Records
6/10

Fjortonde för Buck 65

Den Sverigeturnéaktuella Richard Terfry eller Buck 65 är lite av en kanadensisk Sage Francis och det är inte för inte som han släpper sin skiva på Strange Famous Records, Sages bolag. Buck 65 är annars känd för att ha en väldigt otypisk rapröst som låter klart bluesinspirerad och whiskeytärd. I övrigt är han stor på hemmaplan med två Juno Award-vinster och flera nomineringar.

Situation har han lämnat det abstrakta soundet lite grann och i stället sökt sig mer åt ett puristiskt hiphopljudande. Ingen sång på franska, mindre gitarr och mer barstyltad rap. På hans hemsida kan man se en kortfilm om 1957 och det är också händelser från det året som har kommit att inspirera skivans textskrivande. Ett textskrivande som blivit ljudsatt av producenterna Skratch Bastid och Dj Signify. Duon får stundtals till riktigt läckra vemodiga stycken som gör sig utmärkt bra åt Buck 65s sorgmodiga röst.

Men trots att skivan innehåller snygga rim, ibland snygga flows och överlag välproducerade beats är det något som saknas. För som helhet låter skivan rätt hackig och osvängig. Inbitna fans kommer säkerligen ta skivan till sig även om den inte är en av hans starkaste. Det ska bli spännande att se vad han kan göra med materialet under sin kommande turné. Ta chansen att se honom om ni har möjlighet.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2008-02-20 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-20 11:14

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4482

7 kommentarer

oj, det var inte igår den här skivan släpptes. det är på tok för mycket rapmetall över buck 65 för att det ska vara bra. blä!

krister Oregistrerad 2008-02-20 11:08
 

Nej det var 30e oktober i Canada. Lite senare i Europa. Men de släpps ju inga vettiga hiphopskivor för tillfället. Torftigt så det förslår.

Krister: Det är väl inte särskilt metall?

Pontus Gustavsson Medlem 2008-02-20 13:49
 

typiskt anticonmög. kommer inte kollas upp.

Medlem 2008-02-20 15:13
 

jo pontus, det är en del gitarrer på den här skivan. det låter förskräckligt. vilket är synd, den är jävligt snygg.

krister Oregistrerad 2008-02-21 11:10
 

Pontus> En vettig hiphopskiva har faktiskt släppts nyligen. Holländska producenten Nicolay har tillsammans med Kay släppt den grymma skivan Time:Line. Kolla in på http://www.nicolaymusic.com/

Robin Oregistrerad 2008-02-23 16:12
 

Robin: Jo jag hörde lite från den i P3 Hiphop för ett tag sedan. Har tyvärr inte hunnit lyssna på den. Tack så mycket för tipset!

Pontus Gustavsson Medlem 2008-02-25 16:54
 

Antingen kan du välja att avfärda Buck 65 som ”typiskt anticonmög” eller så kan du erkänna honom som en rappare som varit med i gemet länge. Att han sen (till skillnad från de flesta inom genren) har ett öppet öra och sinne för att hämta influenser utifrån ser jag inte som något negativt. Det minsta man kan säga om Buck’s musik är att den är intressant. Är man av samma uppfattning som jag så kan man även kalla den smått genialisk. Nu är ju dock inte det här hans bästa platta. Kolla upp ‘Talkin Honky Blues’ (när hans sound transformerade över till mer folk/blues-aktigt) eller tidigare skivor som exempelvis ‘Vertex’.

David Oregistrerad 2008-02-25 22:16
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig