dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sven-Bertil Taube: Alderville Road
Alderville Road (cd) Sven-Bertil Taube
2007
EMI
9/10

Låt oss vakna i Ligurien

Jag minns en tidig morgon i Neapel. Det blåa mopeddiset har lagt sig, och när jag tittar ut över bukten ser jag båtarna som både söker sig till och från myllret av människor. Vesuvius låter sin historiska skugga falla över den fattiga staden som aska. Då tänker jag märkligt nog på Anna Bella Mirafior. Och hon kom inte ens från Kampanien, hon kom från Ligurien. Gamla Taubeminnen kan komma smygande på mig när som helst. Inte de där vykortsglättiga sommarskildringarna, utan mer de där visorna som pappa envisades med att spela trots att de inte alls passade för allsång. Om ett hårt liv i kustbandet. Morske män och redliga fruntimmer. Ensamhet och kärlek.

Alderville Road sköljer över mig som en mjuk bris från havet. För mig har alltid Sven-Bertil Taube varit Everts son som blev en utmärkt skådespelare. Fast han är faktiskt också den bättre sångaren. Evert hade skrönorna och Sven-Bertil hade rösten.

Alderville Road visar en av ålder och liv mognad Sven-Beril Taube att han har nerv och liv. Hela skivan vibrerar av känsla och vilja. Enkla och folkligt orkestrerade arrangemang bara förstärker känslan av nerv.

Och det är vackert. Kanske inte alltid när Håkan Hellström sjunger, men när Sven-Bertil Taube får sällskap av Lisa Nilsson kan vem som helst bli tårögd.

Flera av visorna är inte de mest kända Evert Taube kompositionerna. Låt mig rätta mig själv: de tillhör kanske inte de mest spelade. För nog är de kända, men kul att de återigen blir spelade. För nu dyker Sven-Bertil Taube upp både här och där.

Musiken känns svensk, fast inspelad i London, och detta även om de flesta av Taubes visor är mer globala än mycket av det navelskåderi vi ägnar oss åt idag. En skiva att lyssna länge på. Både för kärleks skull och för saltstänkta klippors skull.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2007-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-21 18:17

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4390

9 kommentarer

Du där ute som sitter inne på Hellström-låten! Du borde höra av dig till mig va, och sådär, ge den till mig. Bums. Du fattar va? Shysst!

Medlem 2007-12-05 00:29
 

Det här är en fantastisk skiva, tillsammans med Per Myrbergs en av de allra bästa Taubeskivorna på senare år. Förutom Albertina är den helt klockren och får en att längta efter på medelhav och västerhav.

Medlem 2007-12-05 09:02
 

Härligt härligt. Taube kan man inte få nog av!

Medlem 2007-12-05 10:41
 

*gäääääääääääsp*

det här får mig att vilja lyssna på carl crack. ska nog göra det nu.

klumpen Oregistrerad 2007-12-05 13:19
 

Trååååkig musik för trååååkigare människor.

i used to blow guys like you in prison Oregistrerad 2007-12-05 17:32
 

http://www.gårdagensskiva.com?

jackhammer Oregistrerad 2007-12-06 07:30
 

[...] Sven-Bertil Taube Alderville Road [...]

Årets bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 00:03
 

Den bästa skivan på länge som har släppts. Synd att den inte fick en grammis. Det borde den ha fått. Underbara visor som verkligen har ett budskap. En vissångare av absolut världsklass och musiker som tänker musik som om det vore poesi.

Johan Björneke Oregistrerad 2008-01-10 15:19
 

thank you, unknown friend.
evert taubes sånger och dikter är bland det allra bästa vi har i vår svenska visskatt.
sven-bertil är inte bara en strålande estradör och framförare av dessa – och många andra!!! – sånger, här är även en av våra mest lysande skådespelare. ni som gäspar – go to sleep.
vi som vet bättre får aldrig npg av taube
hälsningar
mary strand

Mary Strand Oregistrerad 2009-06-03 11:25
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig