dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Petter: God Damn It
God Damn It (cd) Petter
2007
Universal
7/10

Med fötterna på jorden

[Läs mer ...] God Damn It innehåller som vanligt när det gäller Petter-album några av de bästa producenterna i landet som Ishi, Astma, Embee, Saska, Kaah, Kihlen vilket garanterar en snygg ljudbild. Många gäster och genreöverskridande samarbeten har alltid varit Petters stil. Oftast tillsammans med den svenska musikgräddan ända sedan gamla dagar då han gjorde låtar med Robyn och Peps Persson och vidare med Moneybrother och nu popikoner som Annika Norlin (Säkert!) och Fredde Wadling. Dock finns det en risk att ta in så många stora talanger som Petter gör på sin skiva, för ofta är det inte han själv som gör den bästa insatsen på låtarna utan gästerna.

Medan Petter väljer att plocka in mängder av artister väljer Ken att göra det mycket på egen hand. Han använder sig såklart av sin norska vapendragare Tommy Tee men har också släppt in sina grabbar från Medina bakom mixerbordet. Tillsammans har de lyckats bygga upp en känslofylld platta där Sthlm city, Äntligen hemma och Bryter tystnaden blir de personliga favoriterna som gör en riktigt jämn skiva med hög lägsta nivå. En både bra och dålig sak med skivan är att den ibland är jobbig och nästan lite för tungsint för att lyssna på bara sådär hux flux, det vill säga: den rör sig uppenbart bort ifrån Petters direkta lättillgänglighet.

Ken och Petter är de två största hiphopikonerna i Sverige som många gånger varit uträknade på grund av en del svagare skivor de senare åren och nya förmågor som gärna vill ta plats på scenen. Hur som helst har de båda två gjort sina bästa skivor på länge och det känns kul att de båda vågar släppa in nya grepp i sin musik och fortsätta utvecklas. De är två artister som båda sagt att dessa skivor kan vara deras sista. I vilket fall så kommer Ken att fortsätta med musikskapandet genom produktionerna till amerikanska artister som Smif-n-Wessun och Boot Camp Click och Petter lär nog trots allt inte lägga mikrofonen på hyllan för han har ju fortfarande Laleh eller Lars Winnerbäck att skriva in i sin diskografi.


Petter – God Damn It

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2007-11-06 00:01 / Uppdaterad: 2008-11-17 11:49

Kategori: Recension | Recension: #4353

19 kommentarer

[...] God Damn It (cd) Petter [...]

Ken Ring "Äntligen Hemma" | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-11-06 00:01
 

Singeln är ju jävligt bra och så, men hur fan tänkte de när de designade omslaget på skivan?

N8 Oregistrerad 2007-11-06 04:30
 

Omslaget till Petter skivan är ju 100 ggr snyggare än omslaget till Ken’s skiva.
Jag förstår inte varför så många rappare envisas med riktigt fula bilder på sina egna ansikten som omslag.
Tacka vet jag Gza/Genius kolla bara in Liquid Swords och Grandmasters.

Robert Oregistrerad 2007-11-06 08:29
 

Skivan är grymt bra, hittade snabbt spår 3, efter lyssnat några gånger så är det helt klart en av dom bästa låtarna på albumet,,, riktigt fresh!
fick en länk av en polare igår till videon för fresh på http://www.hiphoptomtar.se , en del säger sellout och kass, men personligen tycker jag det är en grym ide och snygg video, klart alla kommer aldrig digga det andra gör och man skulle säkert kunna sköja lite mer i videon, men fan jag gillar den skarpt.
Peace!

Dr Vira Oregistrerad 2007-11-06 10:28
 

Är det bara jag som reagerar på att omslaget är en plagiat på Led Zeppelins physical graffiti?? En snygg sådan dock.

patrick Oregistrerad 2007-11-06 11:30
 

har petter gjort musik med moneybrother?

Medlem 2007-11-06 11:40
 

jewbs, ja i låten Showdown på Ronin.

rödrom Medlem 2007-11-06 11:56
 

ATCQ – Peoples instinctive travels… + Led Zeppelins physical graffiti = omslaget

spindelmannen Oregistrerad 2007-11-06 12:31
 

Köpte skivan samma morgon som den fanns i affären. Alltid lika spännande när sveriges hiphop-elit släpper nya album. Petter är som vanligt sjukt uppdaterad när det gäller vad som säljer och visst är han allsidig även på denna platta. Tycker dock det blir lite jobbigt, precis som du skriver Pontus, att det alltid måste vara gästartisterna som gör skivan. Jag kan inte minnas att det var så när Petter slog igenom. Iallafall inte dessa stora kontraster mellan artisten och dess gäster. Det är ganska stor skillnad mellan att ha Eye n I och att ha Säkert! som gäst. I och för sig har Kaah och andra har vart med från början och är fortfarande kvar, men dessvärre är det ju alltid just hans låtar som drar ner skivornas nivå. Well, bäst blir det när Petter agerar i stort sett helt själv i dyster miljö. Jag njuter bäst till Vinden har vänt, Mikrofånkåt, Saker och ting, Känn Kärlek, Resumén och nya Goda dagars magi. Lite för mycket gäst-inhopp på God Damn It, men visst, det är en fantastisk skiva och Petter är tillbaka! Ger den 7/10 jag med, fegt nog. Hade vart en åtta och han skippat nån låt med AFC.

Medlem 2007-11-06 13:01
 

vet ni vad? det e tråkigt att inte fler hiphopskivor och rootsreggae recenseras. det tycker spindelmannen.

spindelmannen Oregistrerad 2007-11-06 16:18
 

Redaktionen: Mitt inlägg kan möjligtvis uppfattats aggressivt men var endast en kommentar till Petters idiotiska uttalande för något år sedan. Förlåt. http://www.vassaeggen.se/2006/03/dagens_hjaertinfarkter.html

Medlem 2007-11-06 18:26
 

Ahahaha. Petter har gått från hypad till hyllad till dissad och nu får han återuppstå som ”Sveriges Hiphopelit”. Som alla vet är Sågen ingen vän av hiphop eller fåniga grötrim av en snubbe som lyfter 500000 i årslön och bor i Åre. Streetcred? Min ludna röv!

När man hör denna skit på radion blir man riktigt ledsen. Den där 12åringen som stod och rappade nere i tunnelbanan för ett par veckor sen var tusen gången bättre än Petter.

Medlem 2007-11-07 09:55
 

1. Diggar Logiskt och Fresh stenhårt på nya skivan…Logiskt e ju rap vs. prog,,cleant. Fresh e mer av en ångvält..bara pumpar på. Grymt skön känsla när man sitter med polarna i bilen på väg till en fest ngnstans.

2. Vann Petters nya signerade album på http://www.hiphoptomtar.se. Skrev typ in mailadressen och så small det till i min inbox. Fresh.

3. Videon till Fresh e ett flummig som fan. Dels är det en bra idé..jag gillar att se den. Men det e också ett steg emot ngt nytt. Jag blir faktiskt inte sur och vresig för att Petter rullar med ett företag. De är ju sköna och kör sin grej. har aldrig stört mej. Mer skumma samarbeten. In med det nya, ut med det gamla…fett!

/Ship

Ship Oregistrerad 2007-11-07 14:30
 

Singeln är pissdålig som om resten av skivan är dubbelt så bra så är den inte ens lyssningsbar. Kan inte annat än hålla med Motorsågen vs. Earth

Q Oregistrerad 2007-11-07 16:32
 

Detta är ju verkligen inte bra! Refrängen i singeln är ju så krampaktig att man inte vet var man ska ta vägen.. Kan dock tänka mig att de här går hem hos alla banansvennar ute i landet (bla uppe i Åre(banansvennarnas paradis)), och tyvärr så är det väll det Petter söker, pengar och berömmelse på bred front.. För bra musik har han inte lyckats göra sen sitt första skivsläpp..

Johan Oregistrerad 2007-11-08 17:09
 

Ser omslaget verkligen ut så där?
Det är obeskrivligt fult.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-11-09 14:48
 

Yo, Spana in Petters skummaste video någonsin…www.hiphoptomtar.se. De delar/lottar ut 500 signerade album. Hur Fresh som helst!

/G mUnk Oregistrerad 2007-11-09 17:53
 

Hans tredje bästa efter Ronin och Debuten.

Peterok Oregistrerad 2009-06-03 07:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig