dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bruce Springsteen: We Shall Overcome: The Seeger Sessions
We Shall Overcome: The Seeger Sessions (cd) Bruce Springsteen
2006
Columbia/Sony
10/10

En helgedom

Lyssna

Sök efter skivan

Jag trodde att The E Street Band och pastor Springsteen var själva definitionen på vad som händer när musik och kärlek möts. Jag hade fel. Det gick att göra grejen ännu galnare. Med ett tillbakalutat förhållningssätt, banjo, tvättbräda och fiol lyckas Springsteen skapa en magi som bräcker allt han gjort tidigare.

Genom att spela in andras låtar.

Den här skivan är ett dokument. En helgedom i min skivsamling. Inspelad och framförd av en samling musiker som är ett med det de spelar. På riktigt. Ledda av en ledare som verkligen vill.

Tillsammans frammanar de ett musikaliskt väckelsemöte. Genom att spela några av de mest primitiva låtar deras hemland byggt sitt musikaliska arv på. En häxblandning av melodier som bara kan uppstå av kulturkrockar. Fantastiskt på alla sätt.

Invandrade sånger.

Historier om de som byggde landet blandas med religiösa uppvaknanden. Den lilla människans stora äventyr. Med så mycket hjärta och kön att jag funderar på hur det är möjligt. Springsteen borde vara gammal och trött. Alla säger ju det. Men tillsammans med några av Förenta Staternas allra finaste musikanter kör han ett glödgat spett rakt upp i tråkighetens överspända inre.

För mig räcker det med de inledande tjugo sekunderna i Old Dan Tucker. Sen står jag upp och svänger. Prisar Gud i takt med Jacob’s Ladder och O Mary Don’t You Weep. Blir rörd av den benlöses öde i Mrs. McGrath. Knyter näven och demonstrerar till Pay Me My Money Down.

Det räcker så. Tillsammans med de här musikanterna gör Springsteen något helt annat. Men det är nog det bästa han gjort.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-10-03 08:58 / Uppdaterad: 2007-10-03 08:58

Kategori: Recension | Recension: #4310

8 kommentarer

10/10 är ju lite väl.

Medlem 2007-10-03 10:42
 

moneybrotherrock.

Medlem 2007-10-03 10:45
 

Svär inte i kyrkan.

Jag tycker den är bra, uppsluppen och underhållande. Men efter ett 20-tal lyssningar börjar man tröttna. Men att påstå att den skulle vara bättre än ”The Wild, The Innocent…”, ”Born To Run” och ”Darkness…” Nja…

Idol-Paul Medlem 2007-10-03 11:51
 

”Med ett tillbakalutat förhållningssätt, banjo, tvättbräda och fiol.” Låter ju rentav horribelt att kompa låtar på så sätt. Det här ska inte kollas upp. Men eftersom jag känner Idol-Paul lär jag få höra skiten ändå.

Medlem 2007-10-03 12:40
 

Det här är den nästa bästa. Efter första.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-10-03 12:59
 

Bra, även för de som inte gillar Springsteen annars. Lattjolajbansmusik på förfesten.

Medlem 2007-10-03 14:20
 

Tror det skulle vara obegåvat att göra allt för stora jämförelser mellan rock-Springsteen och folk-Springsteen. Kan inte ens förstå varför det skulle vara av intresse. Två sidor av samma sak, men ändå helt olika. När jag skriver att jag menar att det här nog är det bästa han gjort menar jag lika mycket att han överhuvudtaget valt att göra det som hur det låter.

Fredrik Welander Medlem 2007-10-03 14:20
 

Har hört nån av låtarna från skivan, kommer inte ihåg vilken. Det var nog bland det värsta jag har hört. Rent pinsamt dåligt.

montag goes too far Oregistrerad 2007-10-04 17:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig