dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bruce Springsteen: Magic
Magic (cd) Bruce Springsteen
2007
Columbia/Sony
7/10

Svart magi

Lyssna

Sök efter skivan

Två minuter och tio sekunder in i You’ll Be Coming Down, som är skivans andra låt, får Big Man blåsa på för fullt för första gången. Det är ett saxsolo fetare än en Elvis-macka som lika gärna kunde legat på en ostig Saxparty-skiva med Ingemar Nordströms, men just här och nu är det själva definitionen av vad det är som gör mötet mellan Bruce Springsteen och The E Street Band så överjordiskt bra. Ännu tydligare understryks detta faktum någon minut senare när Mighty Max slår sitt stenhårda slag för att sätta igång Livin’ In The Future och Big Mans sax avslutar jobbet för att övertyga mig med våldsam musikalisk övertygelse.

Springsteens och hans band är fortfarande något av det bästa som finns.

Om du som jag redan är frälst av detta kommer du älska några saker med Magic. Det febriga munspelet som inleder Gypsy Biker. Hela Livin’ In The Future. Pianot som inleder I’ll Work For Your Love.

Men skivan klarar inte av att leva upp till alla de yviga lovord som föregått den. Inledningen med Radio Nowhere, You’ll Be Coming Down och Livin’ In The Future är stenhård och något av en programförklaring. Titellåten Magic är oerhört fin och avslutningen med Last To Die, Long Walk Home
och Devil’s Arcade är så majestätiska att hälften vore nog. Här finns kraften, lusten och energin.

Men den euforiska glädjen och lovsången är inte närvarande. För varje år har Springsteen blivit allt mer grubblande. Som 58-åring i ett land som styrs av galna ledare har han vänt sig allt mer inåt. Samma ödesmättade stämning som genomsyrade The Rising och dominerade Devils & Dust löper som en röd tråd genom Magic.

Det är något ruttet i Springsteen-land.

De allra plastigaste syntmattorna är borta. Men det finns några rejält baktunga låtar här. Som saktar ned och tröttar ut. Ibland lägger producenten Brendan O’Brien på något konstigt filter över Springsteen röst som får sången att låta som tråkmässa. Därför hoppar jag över Your Own Worst Enemy och Girls In Their Summer Clothes nästan varje gång.

Mötet mellan Springsteen och The E Street Band har genererat odödliga klassiker. Magic är inte riktigt där. Styrkan de visar upp i tunga nummer som Radio Nowhere, Gypsy Biker och Last To Die imponerar. Svänget i Livin’ In Future och I’ll Work For Your Love har de i märgen och kan krossa nästan allt motstånd med. Mighty Max är fortfarande världens hårdaste trumslagare. Big Mans saxsolon kan ge whiplashskador. Professor Bittans patenterade pianospel är på plats. Danny Federicis orgel och klockspel sitter som en gubbkeps. Gary Talent ser som vanligt inte mycket ut men levererar svängigare basgångar än de flesta. Lofgrens roll är otydligare på skiva medan den allt större Steven Van Zandt väser fram sina stämmor på allra bästa sätt.

Magic är en bra skiva, men låtarna kommer inte explodera förrän Bossen och bandet släpper de fria på scen. Just nu är de lite för inlåsta. Kontrasten mellan Seeger-sessionerna och detta är stark. Där finns den förbehållslösa glädjen. Masspsykosen. Kyrkan. Det som kan få mig att brista ut i gospel.

Jag sitter på ett tåg när jag skriver. På väg söderut. Utanför rusar hösten förbi. Kulissen är lika grå som känslan jag får av låtarna jag lyssnar på. Magic blir läskig och gröper hål inom mig. Devil’s Arcade låter allt mer som ett melankoliskt crescendo, ett vittnesmål om att något närmar sig slutet. Finstämda avskedet Terry’s Song stryker under.

When they built you brother, they broke the mould

Springsteen har sorg i rösten. En sorg som när den möter The E Street Band växer och blir en kraft som inte är att leka med. En svartklädd kraft som står i skarp kontrast till den senaste inkarnationen av Springsteens musikaliska mission.

Den stora glädjen kläs av till förmån för det stora allvaret. Igen.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-10-03 09:32 / Uppdaterad: 2007-10-03 09:32

Kategori: Recension | Recension: #4312

15 kommentarer

vad har det blivit för moneybrother-runk av siten? känns som att bruce/wendin-musik får tior minst två-tre gånger i veckan. avgå!!

Medlem 2007-10-03 12:29
 

Jag kommer avgå nån gång. När vet bara jag. Men, det skulle underlätta om du erbjöd dig att ta min plats i redaktionen.

Fredrik Welander Medlem 2007-10-03 14:18
 

det är en deal.

Medlem 2007-10-03 14:52
 

Ju mer Bruce försöker återskapa sin storhetstid, desto tydligare blir det att han var bättre förr. Seeger-sessions var något nytt och därför fräscht och levande och roligt. Det här känns – i jämförelse – som trött retro i sina sämsta stunder. I sina bästa som några bra Springsteenlåtar, vilket i och för sig räcker långt. En sexa är ett mer rättvist betyg. Och på tal om Wendin: kopian är just nu bättre än originalet. I alla fall på skiva.

Medlem 2007-10-04 10:32
 

Skivan är en stabil platta med mycket själ. Den blir bättre för varje lyssning och ”I´ll work for your love” skulle platsa på The River. ”Long walk home” har ett grymt avslut och ”Your own worst enemy” är bitterljuv. Det går inte att hoppas att The Boss ska göra en ”Darkness on the edge of town” igen. Han är ju 58 nu och inte 28 som han var vid ”Darkness”. Skivan är bättre än de flesta som släppts i år och det räcker långt. Ser fram emot konserten den 12:e dec.

Steelmill Oregistrerad 2007-10-04 13:26
 

Brucan är som sossarna. Allt är som det alltid varit – fan ta er om ni vill ha förändring. Nån blåser sax så där STOOORT – det är häftigt att betala skatt. Nån med bandana väser fram stämmor – valfri företrädare för facket väser i takt med S. Lofgrens roll är otydlig – Persson, Sahlin etc etc.

Man vet vad man får. Gubbkeps. Betonghäck. Mannen på gatan. Bilen på vägen. Ad infinitum.

Jag föredrar fan Pete Doherty.

Runkel Emus Oregistrerad 2007-10-04 16:06
 

aaahhhaha runkel emus, vilken bitter jävel! du kommer nog muttra en del du när du hamnar på ålderdomshem…hahaha

Johan Oregistrerad 2007-10-04 23:46
 

Du skriver som Mats Nileskär pratar.

psygnosis Oregistrerad 2007-10-05 00:00
 

Anledningen till att Springsteen fortfarande får spaltmeter i tidningarna ligger i att innerst inne i dessa kritikerhjärtan finns ett hopp att det ska komma ut ännu en The River eller Nebraska. Synd att inte denna Pete Doherty eller någon annan just nu inte kommer i närheten av att skapa sådan omskakande musik igen.

Steelmill Oregistrerad 2007-10-05 15:36
 

Det kan inte vara så att de faktiskt gillar det de hör?

Fredrik Welander Medlem 2007-10-05 15:41
 

[...] Recensioner: DN, SvD, dagensskiva.com · Bloggar! → Köp Magic hos CD-WOW eller [...]

 

Mycket gnäll här…många bajsnödiga trend känsliga människor….är en musik allätare…jodå knarkaren Doherty är oxå bra musik…i sina bästa stunder men i min värld så stod Springsteen över allt annat när ja var 17 år…och flera år framåt. För han satte ton och text till mitt liv då. Men magin försvann nån gång i samband med ”Tunnel Of Love”….och har bara återkommit glimtvis i några låtar sen dess. Kändes efter första lyssningen på ” Magic”….nja bra låtar rakt över…..men nu efter många lyssningar senare…..den är en sensation!!!…i min värld är den minst lika bra som ”The River” och bättre en ”Born I The USA”……bra gjort av brorsan…Men upp till ”Darkness” når den inte….för det finns det ingen skiva som når någonsin….inom rockmusiken…ska ni veta trend puttar.

Gubben Oregistrerad 2007-10-12 23:41
 

Hur tänker du egentligen? Your own worst enemy är kanske plattans bästa låt. Melakolisk och oerhört känsloframkallande. Girls in their summer clotes är också riktigt kanon. Flera av de senare låtarna är dock mycke svagare i mitt tyckte med lite väl lite melodier men de är väl vad ni musik-jounarlister gillar?

Johannes Oregistrerad 2007-10-13 23:08
 

[...] Bruce Springsteen Magic [...]

 

Man måste lyssna in sig på Bruce låtar. Ju närmare man kommer vad han vill förmedla, desto mer fantastiska blir låtarna. Skivan får full pott, den är helt fantastisk. Sverige,London(åretsjulklappar)Irland,Tyskland,Danmark,Finland kanske fler +Avslut i USA. My God jag har sparat i flera år för detta.

Susanne Oregistrerad 2007-11-28 17:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig