dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bruce Springsteen: Live in Dublin
Live in Dublin (dvd) Bruce Springsteen
2007
Columbia/Sony
9/10

Vill gå vidare

Lyssna

Sök efter skivan

Jag tror aldrig jag varit närmare Gud än en kväll i Globen. Är inte ens säker att jag tror på Gud. Men när Bruce Springsteen och hans Seeger Sessions Band stod på Globens scen och piskade ut kärlek klädd i enormt blås, ettriga fioler och banjo tillsammans med barpiano och väckelsesång var det som om Guds finger faktiskt rörde mig.

Därför tar det mig lång tid att skaffa den här DVD:n. Kommer den förta mina egna minnen?

Till viss del gör den det, men det funkar ändå. Det stora kapellet bakom Springsteen briljerar i låt efter låt. De har musiken i blodet och tar fram starka känslor i varje ton. Oavsett om det är en gospel, klassisk folklig sång eller ett Springsteen-original.

Att ställa sig på scen i Dublin och göra om The River till irländsk gråtvisa kräver mod. Tyvärr kom den inte med på DVD:n. Men musikerna och publiken blir vilda tillsammans i American Land. Ser bråddjupet i Mrs McGrath. Vandrar till himlen i Jacob’s Ladder. Och så vidare. Väckelsen som inleddes på studioinspelningarna blir ännu starkare här.

Men allra starkast blir versionerna av Springsteens egna original. Atlantic City blir stökigt primitiv. Should I Fall Behind en vacker visa. Den stela muskelrocken från Further On (Up The Road) är som bortblåst när den återskapas som episk folkvisa där Marc Anthony Thompson, Lisa Lowell, Frank Bruno, Cindy Mizelle och Patti Scialfa får briljera med sina röster.

Jag saknar den magiska versionen av The Ghost of Tom Joad som bjöds i Globen. Men på det stora hela taget ser jag mig själv stå där framför teven och tala i tungor med svettig nacke.

Den här vägen måste få en fortsättning.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-10-03 09:11 / Uppdaterad: 2007-10-03 09:11

Kategori: Recension | Recension: #4311

5 kommentarer

Vill bara vittna om och säga att jag håller med om precis vartenda ord i den här recensionen. Seeger-projektet är bland det urhäftigaste som någonsin skapats av människor. Studioplattan är suverän, liveplattan outstanding och Globenkonserten var ren extas.

Mikael Oregistrerad 2007-10-06 23:15
 

Further yp (on the road) är bättre än någonsin,atlantic city som är en av mina personliga favoriter är helt värdelös,men skivan i sej är ett mästerverk :)

Kim Oregistrerad 2007-11-20 18:58
 

Further On (Up The Road) i Johnny Cashs version krossar ju faktiskt originalet. Bruce kan ju ringa upp Trent Reznor så de kan gråta lite ihop, øver sina førlorade sånger :)

Medlem 2007-11-20 19:33
 

[...] Springsteen Innan du hinner säga “gubbstrutt” har 58-åringen hunnit göra en live-CD, en DVD och ett nytt album. Plus en världsturné. Jag har biljetter till alla sommarens spelningar i [...]

Bra och dåliga grejer 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-12-20 21:38
 

Tycker att Live in dublin är bitvis ruggigt bra. Det enda jag är besviken på är att de inte tog med versioner av hans egna låtar från andra konserter. De hade gärna fått pyssla ihop en skiva av olika Seeger Sessions-konserter, istället för att bara hålla sig till en enda spelning.
Till exempel spelade de en riktigt bra version av Ramrod under första turnén. Den var lite spanskinfluerad. Seeger Sessions var Bossen på sitt allra bäst lekhumör.
Synd att John Henry uteslöts från kvällens setlist.

Rasmus Oregistrerad 2008-05-11 22:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig