dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nightwish: Dark Passion Play
Dark Passion Play (cd) Nightwish
2007
Nuclear Blast/Sound Pollution
6/10

Antiklimax light

Nightwish är en av mina heligaste favoriter i musikväg. Deras nya skiva har jag längtat efter ungefär lika mycket som man längtar efter att återse ett förlorat barn. Det samma gäller förmodligen resten av bandets övriga miljoner fans och förväntningarna på nya sångerskan Anette Olzon är omänskligt enorma. Det är svårt att recensera gamla favoritband som bytt medlemmar, det är ju egentligen inte samma band. Nåväl.

Skivan inleds med episka fjortonminutersmonstret The poet and the Pendulum där det inte hålls inne med något – den etthundratrettio musiker starka orkestern kommer till sin rätt i pampiga refränger. Anettes sorgsna, väna stämma gör sig bra till de återhållna verserna, spröda pianobaserade intermezzon bygger upp den klassiska Nightwish-känslan som ligger någonstans mellan episk power metal och svulstig musikal. Den får mig att tänka på Dark Chest of Wonders.

Men sedan vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Nysläppta singeln Amaranth funkar, men känns av någon anledning förutsägbar. Det hela utförs efter givet recept, med vers refräng och tonartshöjning i omättlig pampighet. Jag rycker sällan till. Det är hårdare än tidigare, ändå tycker jag att det känns mer slätstruket, svagt påminnandes om Within Temptation och nästan poppiga Evanescence.

När jag pratade med Tuomas i somras berättade han att albumen alltid varit som dagböcker för honom, hur texterna speglat hur han mått då han skrivit dem. Det märks tydligt att Tarjas avhopp figurerat mycket i hans känsloliv medan han författade texterna till den här skivan; bitterhet och sorg präglar texterna och jag som älskar melodramat i Nightwish-lyriken får mitt lystmäte. Det kretsar mycket kring att ha förlorat något oersättligt.

For the Heart I Once Had och Meadows of Heaven är några av de starkare spåren, de har en ljuvt melankolisk och vemodig känsla. Whoever Brings the Night påminner en aning om Dead Gardens, men nostalgikänslan räcker inte riktigt för att fylla ut vad som fattas. Trots att mycket av det som är signifikant för bandet finns kvar, saknar jag något hela tiden. Det där nordiska kyliga som skapades med Tarjas iskalla valkyriska operaröst är borta. Pampigheten och det välsnickrade låtmaterialet kompenserar inte den bristande känslan och atmosfären. De enda låtarna där Annette inte sjunger är de som har kvar en del av den gamla Nightwish-mystiken: The Islander och Last of the Wilds.

Inget rycker riktigt tag i mig på den här skivan. Anettes röst är vemodig och försiktig, inte alls på ett dåligt sätt egentligen, men den är ojämförbar med Tarjas. Djupet och den kraftfulla interpretationen som Tarja hade kunde föra in en i ett annat universum.

Mitt gamla favoritband var ett operametalband. Nu är de ett symfoniskt power metalband med en popsångerska. Jag vet att jag är reaktionär, och Anette fyller säkert ut sångerskaposten bättre än många andra hade gjort.
Ändå är det omöjligt att bortse från det faktum att Nightwish inte är samma band längre.

Publicerad: 2007-10-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-01 12:18

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #4306

59 kommentarer

Inte før att jag gillar Nightwish, men Anette krossar Tarja. Nu _påminner_ de iaf om ett metalband, skønt att operafjanten sparkades ut.

Nej, kommer fortfarande inte att ta i Nightwish ens med tång. Men ett fall framåt.

Medlem 2007-10-01 05:43
 

Skulle hellre dricka havsvatten och äta tång än lyssna på en pissig Nightwish-platta. Oavsett sångerska.

Erik Oregistrerad 2007-10-01 08:40
 

Finnjävlar! Borde skickas till Sibirien för sina synder. Detta får Meatloaf att framstå som Nick Drake. 0/10.

Runkel Emus Oregistrerad 2007-10-01 08:52
 

fy fan, nightwish, him, the rasmus. alla finska musiker borde fan skjutas. Jag vet inget land som producerat så mycket skit.
och ja, 22 pistepirkko är också dåliga.

Medlem 2007-10-01 09:57
 

Citat: ”Djupet och den kraftfulla interpretationen som Tarja hade kunde föra in en i ett annat universum.”

Som skribent bör man väl hålla sig till det svenska språket och inte hitta på egna ord? Jag kan försäkra om att ordet ”interpretationen”, inte har det minsta med svenska att göra, däremot med tafflig svengelska av värsta sort. Ordet ”tolkningen” är förmodligen vad skribenten var ute efter.

Rob Oregistrerad 2007-10-01 10:57
 

Rob: Det du kanske menar är att det är ganska ovanligt.

Ordet interpretation har funnits i svenska språket sedan 1600-talet och finns med i Svenska Akademiens ordbok. Och det är väl snarare tysk härledning på ordet?

Kal Ström Redaktionen 2007-10-01 11:32
 

Hahahaha. Robbie made a big fockinn mistake. Oh yes he did!

Erik Oregistrerad 2007-10-01 11:42
 

att sen ”Djupet och den kraftfulla interpretationen” är en helt sjuk mening att ha med i en nightwishrecension, där det korrekta snarare hade varit ”bajs bajs bajs bajs”, är en annan sak.

Medlem 2007-10-01 12:35
 

Nightwish = Deathwish

Nicklas Oregistrerad 2007-10-01 12:42
 

Nightwish verkar ha gjort en Ministry. Dvs gått från att vara ett unikt, genreskapande band till att bli ett habilt dussinband bland många andra.
Synd att de inte la ner och startade något nytt istället.

Medlem 2007-10-01 16:15
 

lät ju förjävligt med örra sångerskan, hon kunde ju inte ens sjönga enligt mej….. har jag fel om jag tror att rescensenten gav albumet en sexa bara för att hon själv är besviken för att bandet ändrat stil lite? för ett album kan ju vara bra även om de inte låter som tidigare, det är väl en smaksak

david Oregistrerad 2007-10-01 16:23
 

david börjar korrekt ”lät ju förjävligt med örra sångerskan” sen förvirrar han dock när han antyder att det inte fortfarande låter för jävligt. för det gör det ju. bajs.

Medlem 2007-10-01 18:32
 

Håller med att de flesta finska band får en att må dåligt av vad dom är kassa. Verkar ha fastnat i ett kletigt och poppigt-goth-metal träsk. Roligt så länge det varade med lite fräsha ideér från öst. Men nu räcker det med det ”finska” soundet. Dags att lägga ner och hitta på något nytt för såväl Nightwish som för de som fastnade i schlager och indie pölen för några decennier sedan…Kanske Dansk boogie-woogie metal är nästa plåga.

Maijk Oregistrerad 2007-10-01 19:06
 

Var är allt folk som har samma musiksmak som Isabelle egentligen? Är hon helt unik i sin smak? Trodde ändå det var många som gillade den här typen av musik. De kanske inte söker sig hit då i och för sig.

Pontus Gustavsson Oregistrerad 2007-10-01 21:07
 

det är hon och Tomas :D

Medlem 2007-10-01 21:30
 

tips till pontus: nästa gång du hör någon säga: ”det är klart att vi ska släppa in invandrare, om de sköter sig! men de där som bara drar runt och får socialbidrag kan vi skicka hem”
fråga vad de gillar för musik, chansen är övervägande att de gillar nightwish.

Medlem 2007-10-01 22:27
 

förtydligande: jag tror dock naturligtvis inte isabell eller tomas tycker så.

Medlem 2007-10-01 22:38
 

nightwish är egentligen slager fast med elgitarr och maffiga arr. men allvarligt vuxna karlar och damer som sjunger om tomtar och troll!!! USCH

Karl Hendriksson Oregistrerad 2007-10-02 00:46
 

SM i låg debattvivå (som vanligt hær iofs;))

Medlem 2007-10-02 04:40
 

Dark Passion Play är Nightwish bästa skiva hittills. Jag äger alla de tidigare skivorna, men anette är helt enkelt en bättre sångerska än Tarja, och de har utvecklats väldigt mycket sen Once. Tarja saknade förmågan att justera sin dynamik på ett bra sätt, utan dundrade på med sin djupa operaröst även i balladerna (dessutom sjöng hon falskt live).
Once var deras starkaste skiva, men den har nu blivit omkörd av DPP, tycker jag som klassisk musiker och Nightwish-fan

Dennis Oregistrerad 2007-10-02 17:29
 

Tycker det är deras bästa skiva! Gillar den nya stilen skarp och känns given i min musiksamling (i vinyl samlingen, som bara växer och växer)

Mikael Oregistrerad 2007-10-02 17:35
 

Jag tycker att Nightwish, HIM och även the Rasmus inte behöver skämmas för sig. Nightwish är bättre än något svenskt metalband någonsin varit. HIM är inga personliga favoriter, men vilket svenskt band tänker ni på som 1) Säljer en halv miljon av sin platta i USA och 2) Är bättre än HIM? Finsk populärmusik har lämnat mycket att önska men just nu producerar landet nästan mera intressant musik än Sverige (Ark, Kent och möjligen the Sounds undantaget).

Gnällspikar! Och nivån på påhoppen får mig att tro att vissa här ännu inte lämnat den anala fasen.

Oskar Oregistrerad 2007-10-06 20:23
 

Kommersiell och framgångsrik musik betyder inte kvalitet, bæsta Oskar ! I så fall ligger ju både sverige och finland i læ før tex diverse hipp-happ artister i ”the us of a”.
Personligen avskyr jag finsk trallmetall…schlager med distade gitarrer..urk. Men så tænker jag på Beherit, gamla Impaled Nazarene & ”Archgoat” nær jag hør orden ”finland” och ”metal” i samma mening….

Medlem 2007-10-06 22:19
 

Ja, bra där Oskar. Att hålla ekonomisk framgång och musikalisk kvalitet som samma sak är verkligen… Tjoho typ. Det gamla fina uttrycket ”goddag yxskaft” comes to mind.

Marcus Oregistrerad 2007-10-06 22:57
 

Bra där själv, Marcus. Att inte läsa innan man kommenterar är än mer tjohoo tycker jag. Om du provar att läsa från vänster till höger i mitt inlägg och börjar på rad ett så tror jag du ser att jag inte likställt musikalisk kvalitet och ekonomisk framgång. Berätta nu istället lite om vilka metalband ni föredrar och varför, så kan det här bli en intressant diskussion. Lär mig också gärna lite om svenska metalband vars kvalitet är överlägsen Nightwish. Jag har tydligen mycket bra svensk musik att upptäcka.

Oskar Oregistrerad 2007-10-06 23:43
 

”men vilket svenskt band tänker ni på som 1) Säljer en halv miljon av sin platta i USA och 2) Är bättre än HIM?”

Nuff said.

Medlem 2007-10-07 10:43
 

Ai: Mitt i all min kritik av nivån på kommentarerna i denna tråd har jag hela tiden tyckt att dina inlägg har varit sakliga och läsvärda. Men nu tycker jag att du väljer att missförstå mig medvetet. Nr1 syftade på kommersiell framgång. Nr2 på musikalisk kvalitet. Två olika saker. Det ena handlar om att vara bra. Det andra om att vara framgångsrik. Båda är dock saker som många band strävar efter. Varför annars ens ge ut skivor? Och att lyckas med bägge är värt viss respekt. Tycker jag åtminstone.

För övrigt är det tydligen väldigt svårt att få höra lite konstruktiva tankar om vilka band som är att föredra framför Nightwish i genren. Och med tanke på alla utfall mot att det faktum att de är från Finland så hade det varit kul att lära sig om svenska metalband av kvalitet. Om de dessutom är kommersiellt framgångsrika är det i mina ögon ingen nackdel. Även om somliga antagligen ser brist på detta som ett martyrskap att sträva efter.

Oskar Oregistrerad 2007-10-07 12:26
 

Ai: Beherit ja! Finns det inte någonting hos dem som känns väldidgt… finskt? (om jag nu ska vältra mig i mina fördomar)

Oskar: Hur mycket svensk metal har du hört?
Bathory, Dismember, Entombed, Nasum, At the Gates osv. ?

Mr. Kite Medlem 2007-10-07 13:00
 

Oskar. Jag kan verkligen inte hålla med om att HIM har musikaliskt kvalitet bara før att de blivit tok-hypade av Bam i Jackass. Sen så handlar det om i grunden vad man anser ær ”metal”, vilket man førvisso kan diskutera till værldens ænde utan att komma øverens ! (min åsikt i den saken anser jag iaf borde vara ganska klar i DEN frågan).

Och nej, jag valde inte avsiktligt att misstolka dig. Utan jag kommenterade efter vad jag (iaf såhær nu i efterhand) trodde du menade.

Medlem 2007-10-07 13:32
 

Mr. Kite: Du vet væl att Beherits størsta influenser var ”Sarcofago” från Brasilien och ”Blasphemy” från Kanada ? Kan varmt rekomendera sarcofagos ”I.N.R.I.” och allt med Blasphemy om du gillar Beherit (fram till ”Drawing Down the Moon”). Fø gillar jag båda Beherits dark-ambient skivor :)

Medlem 2007-10-07 13:37
 

”Finsk populärmusik har lämnat mycket att önska men just nu producerar landet nästan mera intressant musik än Sverige (Ark, Kent och möjligen the Sounds undantaget).”

baaaaaaaaaaaaaahahahahahahhaha, du nämnde just 3 av mycket få svenska band som är tillräckligt dåliga för att kunna vara finska.

Medlem 2007-10-07 13:45
 

Ai: Som sagt, HIM är inga personliga favoriter, och ska nog inte kallas metal utan har ju rätt poppiga drag. Men jag kan möjligen tycka att de, av nordiska band som slår i USA, är fullt lyssningsbara. Mitt prat om metal utgick mer från Nightwish…

Beherit? Inte min grej. Drar mig ur denna tråd nu.

Oskar Oregistrerad 2007-10-07 13:51
 

Kung Kokos: Haha! :) Vi delar inte musiksmak tydligen…

Oskar Oregistrerad 2007-10-07 13:52
 

Oskar: Nightwish = metal = nej.
Om man frågar mig.

Och i slutændan handlar det om tyckande och smak. Vilket som bekant ær svårt att diskutera :)

Medlem 2007-10-07 14:17
 

Ai: jag gillar Drawing Down the Moon och Electric Doom Synthesis (tycker den är roligare än övriga post black metal ambient projekt jag hört). Har hört lite Blasphemy men inte tänt så mycket, men ingenting med sarcofago. Tack för tipset. Ska lyssna in.

Mr. Kite Medlem 2007-10-07 15:39
 

Passa på att lyssna på Holocausto Vengeance`s soloprojekt Suuri Shamaaani, ”Mysteerien maailma” om du gillar de två sista Beherit-skivorna :)

Medlem 2007-10-07 15:54
 

Ni får tycka vad ni vill. Nigthwish nya skiva är bra, har lyssnat på de låtar som finns upplagda på detas sifda, och jag väntar med spänning på skicvan jag beställt. Den kommer att gå varm i min CD/MP3 iaf. :)

Princess Duxford Oregistrerad 2007-10-08 11:14
 

Skivan är riktigt bra. Även om Tarjas röst var väldigt säregen, och att de gjorde så att bandet stack ut, behövde även detta band en förnyelse.
Anette har verkligen lyckats, hennes röst känns så ärlig att platsen i bandet är självklar.

Emelie Oregistrerad 2007-10-10 15:57
 

Tycker att senaste plattan är sådär..
Den nya sångerskan Anette är däremot ett riktigt guldkorn! (och Tarja kunde ju också sjunga, men hon var ju störd på annat sätt!);-)
Har dock en klump i magen hur det kommer att låta när Anette ska sjunga Nightwish gammla låtar..
Den 30 november får man svaret.. :-)

Lenny Oregistrerad 2007-10-12 19:35
 

DPP, sjukt bra platta med enormt bra och inlevelsefull sång. Inte mina favoriter på Tarja tiden, de är det dock nu, bästa skivsläpp jag hört på länge. Har ”råkat” höra Anette sjunga gamla NW-låtar, enligt min mening så lyfter hon dem!!! Lycka till i er nya ERA Nightwish…..//Old Guy

Old Guy likes rock Oregistrerad 2007-11-07 13:31
 

”The Islander” och ”Last of the Wilds” som recencenten säger ”har kvar den gamla Nightwish-mystiken” är de sämsta på skivan. Jag tror och hoppas att Nightwish får andra nya fans med den nya BÄTTRE sångerskan. Grabbarna ska spela och hålla käften, Anette ska göra det hon gör bäst, krossa med sin röst!

Henrik Oregistrerad 2007-11-10 10:04
 

Isabelle Ståhl jag tackar för en väldigt bra recension och lyssna inte på de folk som skriver onödigt agg. Tycker ni inte om Nightwish, håll då det för er själva.
Var tacksam för recensionen iaf! Varför lägga ner onödig energi på saker ni inte tycker om? Vissa människor kommer jag aldrig förstå.

I vilket fall, tack för en lysande recension. Jag har också känt en saknad när jag lyssnat på deras nya skiva. Det där som Nightwish hade är borta. Och precis som du sa, det har blivit ett nytt Evanescence. Styrkan Tarja satte i verket när hon sjöng var som ett spjut i bröstet. Jag tyckte att det vad väldigt dumt att inte byta namn på bandet.

Nightwish = Tarja, utan Tarja så är det inte Nightwish längre. Tack och lov så kan jag må bra igen eftersom Tarja har börjat sin solo debut. Hennes singel som släpptes var helt makalöst bra! Ni som inte hört den, lyssna på den! :)

Tack igen.

Nicklas Oregistrerad 2007-11-12 06:34
 

Oskar; Är det inte så att ekonomiska framgångar och musikalisk kvalitet oftast går hand i hand? Håller en skiva hög kvalitet bör ju fler köpa den?

Martin Oregistrerad 2007-11-13 13:59
 

[...] Nightwish Dark Passion Play [...]

 

Ytterliggare en mästerlig platta av ett mästerligt band.

Micke K Oregistrerad 2007-12-01 11:58
 

Dennis:

Ditt argument att Tarja sjunger falskt live är dåligt. Hon sjunger mindre falskt än de flesta rocksångare. Vill du att hon också ska börja använda Autotune?

Det finns andra parametrar än intonation som avgör sångens kvalitet (särskilt inom rockmusik — du har väl märkt att Nightwish inte är opera?). Dessutom: Hur kunde vår svenska superkändis Birgit Nilsson bli världsberömd för sitt sätt att sjunga Wagner? Hon sjöng trots allt mer falskt än vad Tarja gör.

Ditt snack om att du är klassisk musiker betyder inte att du ”vet mer” än andra. Jag sysslar nästan bara med klassisk musik. Skulle jag hävda att det ger mig tolkningsföreträde före dig eller någon annan? Nej. Dock innebär det inte att du har rätt och jag blir arg när ”vi klassiker” försöker sätta oss över andra musikälskare genom att slå vår ”finkultur” i huvudet på andra.

Det är i så fall bättre att du erkänner att du tänder mer på Olzons blonderade hår. Sådant är ofta mer bestämmande för vilken artist man gillar än vad de flesta vågar erkänna. Att hävda att Olzon är en bättre sångerska än Tarja är bara löjligt. Visst kan man föredra henne om man vill men det är en helt annan sak.

Fredrik Oregistrerad 2007-12-24 12:13
 

Jag tror att många som skriver att Nightwish är skit inte egentligen har lyssnat på deras musik.

Personligen tycker jag att ”Dark Passion Play” innehåller en hel del bra låtar, men några håller dock inte måttet. Tyvärr. Dock så måste man tänka på att det är den första skivan sedan Tarja försvann, så den tidigare Nightwishkänslan kan komma tillbaka ännu lite mer.

Hälsar en stolt svensk som lyssnar på finsk metal.

Wilhelm Oregistrerad 2007-12-25 18:54
 

En väldigt svag skiva som gjorde mig fruktansvärt besviken.
Alla tjatar om vem av Tarja och Anette som är bäst, men det är inte det som det borde handla om eftersom de två befinner sig inom olika musikgenerer och har helt olika teknik och kapacitet. Båda är duktiga på det de gör.
Dock är min uppfattning att Anette för poppig och mammig för att fylla ut efter Tarja som har en oersättlig röst och karisma.

En av de saker jag älskade med Nightwish var att musiken var så enkel på ett komplicerat sätt.
Tuomas briljerade med keyboardriff och olika melodiska melodier. Ingen av dessa har någon som helst plats tillsammans med alla fioler och övriga stråkinstrument på detta album.
Det är för tragiskt att även de ska krossa allt de hade och förflytta sig tillsammans med så många andra in i den symfoniska metal världen där så många redan håller till.
All organilitet har försvunnit.

Jakob Oregistrerad 2008-01-24 16:30
 

Nightwish är ju så äckligt bra nu! Och de kommer bli bättre :)

Erik Oregistrerad 2008-10-23 22:39
 

..funkar säkert om man gillar schlagers.

Mr L Oregistrerad 2008-10-24 09:07
 

Nightwish var bäete,

.BASTI76 Medlem 2008-12-15 00:45
 

ANGÅENDE DOM SOM GNÄLLER PÅ FINSKMUSIK E SKIT.LYSSNA PÅ SVENSKT MUSIK INT NÅGO BÄTTRE.BARA SKIT.SVERIGE HA ABBA O ROXETTE TYP.O DÄR TA DET SLUT.O SEN HA NI ETT TILL SOM JAG HA HÖRT MEN MINNS INT VA DOM HETTE,
MEN BRA VA D
OM TRO ATT DOM VA FERÅN SVERIGE,.MEN HAN ANTAGLIGEN FEL.
RESTEN E SKIT POP SOM HALVA VÄRLDEN KLARA AV O SJUNGA.
NI SOM GNÄLLER PÅ ATT FINSK MUSIK E SKIT,.VA HA SVERIGE DÅ?
DET BEHÖVER JAG INT SKRIVA IGEN DET VET NI.ABBA O ROXETTE TYP RESTEN E SKIT.
FINNS MÅNGA BRA BÄND I FINLAND.HIM THE RASMUS SOM NÅGRA SA ATT VA SKIT..DET JAG KAN
SÄGA E ATT DOM KAN NOG SJUNGA BÄTTRE ÄN VAD NI HA FÖR TILLFÄLLET. MEN SJUNGA KAN DOM.MEN DET FINNS MÅNGA ANDRA BRA BÄND I FINLAND SOM JAG LYSSNA PÅ.

I ANDRA KATEGORIER NÅR INT SVERIGE LIKA BRA SOM FINNARNA.POP E DET ENDA SOM SVENSKARNA HA OCH DET E SKIT, ENFORMIGT.

BARA ABBA O ROXETTE KAN SJUNGA FRÅN SVERIGE.

ANGÅENDE NU SEN NIGHTWISH

SÅ E TARJA TURUNEN 100 GÅNGER BÄTTRE
ÄN ANETTE I NIGHTWISH.SKU ANETTE HA SAMMA STIL SOM TURUNEN SÅ SKU JAG GILLA DET,MEN SÅ E DET INTE.
TURUNEN E KLART BÄTTRE.MEN ANETTE SKU VARA MYCKET BÄTTRE ÄN
TURUNEN I ETT ANNAT BANDE.DET E JAG 100% SÄKER PÅ.

NIGHTWISH E INGENTING UTAN TURUNEN
TURUNEN E INGENTING UTAN NIGHTWISH

HA INTE NIGHTWISH SKIVOR AV DE
NYA SÅNGARN ANETTE KOMMER INT ATT SKAFFA HELLER

FÖRRÄN HON SJUNGEER SAMMA STIL SAMMA TURUNEN.O BRA SKA
DET GÖRAS MED.MEN HENNES RÖST KANSKE INTE HÅLLER FÖR DET.

V

.BASTI76 Medlem 2008-12-15 01:14
 

min keyboard e lite trasig,därför blev det myky stav fel.
sorry

.BASTI76 Medlem 2008-12-15 01:19
 

här borde mitt troll kunna skriva en hel del.

Medlem 2008-12-15 07:08
 

.BASTI76: Jag tror din caps lock-tangent också är lite trasig.

Kal Ström Redaktionen 2008-12-15 09:58
 

BASTI76
Humor

Grattis till VM-guldet i innebandy, förresten…stort!

:D he he

Mr L Oregistrerad 2008-12-15 10:18
 

töntar nightwish äger ju!!!

ni borde inte få kolla på såna här bra skivor gå hemm och böla

Nightwich-fanet Oregistrerad 2009-07-18 10:39
 

Se där, svenskarna tror igen att Finland endast består av metal och hårdrock. Ingen koll alls. Inte 2009, inte 2012.

Burt Oregistrerad 2012-01-25 10:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig