dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kongh: Counting Heartbeats
Counting Heartbeats (cd) Kongh
2007
Trust No One Recordings/Sound Pollution
7/10

Kanon

Att en svensk debut hamnar etta i prestigefyllda omröstningen Soundcheck hos tidningen Close Up, där fem av tidningens skribenter betygsätter 15 nyutgivna skivor och den med högst medelvärde hamnar i topp, hör inte till vanligheterna. Ändå var det precis vad Kongh gjorde i tidningens augustinummer, i konkurrens med storheter som Pig Destroyer, Entombed och Behemoth.

Småländska Kongh har sin geografiska bas i Vetlanda och den musikaliska diton i vad som brett kan kallas för slömangel. Doom/sludge beskriver de det hela själva, men åtminstone sett till riffen finns där en hel del hederlig metal i grunden, det vittnar inte minst gitarrljudet om.

Estetiskt, såväl som musikaliskt, finns stundtals stora likheter med Switchblade. Det är långsamt, smått repetitivt och tungt. Omslaget pryds dessutom av en skogsbild, men till skillnad från Switchblades gråa har Konghs försetts med en brun ton. Fullt logiskt släpps också skivan av Switchblade-trummisen Tom Bertilssons bolag Trust No One Recordings.

Men det vore helt klart fel att avfärda Kongh som Switchbladekloner. Här finns nämligen många fler bottnar att upptäcka. På inledande Pushed Beyond dyker det upp en slidegitarr och i samma spår dyker det även upp snabba mangelpartier. Inledningen på avslutande Zihuatanejo andas duktigt med sentida Mastodon och fram till dess har såväl Neurosis som valda delar av den extrema doomsvängen dykt upp i mitt medvetande.

Och där någonstans finns nog anledningen till att en svensk debut kan slå sig fram bland internationella storheter. Förutom att det är ett gediget hantverk, gräver Kongh nämligen friskt ur den rådande musikaliska kanon inom den hårdare skolan just nu, ur vilken Kongh själva är sprungna. Timing is everything, som man säger. Kongh låter helt rätt.

Counting Heartbeats är hursomhelst en lovande debut. Givetvis har de en bit kvar till att muta in den där förstaplatsen på riktigt, konstigt vore väl annat. Men grunden är lagd även om det fortfarande finns en del att jobba med. Låtarna kan ibland bli en aning segdragna, och produktionsmässigt finns en hel del att önska, även om Tomas Salonens trumljud är smått fantastiskt, såväl som David Johanssons pipa. Nästa gång har de något att leva upp till och det är en utmaning så god som någon.

Tomas Lundström

Publicerad: 2007-09-25 11:04 / Uppdaterad: 2007-09-25 11:08

Kategori: Recension | Recension: #4299

7 kommentarer

Kul Tomas. Ska absolut kollas. Switchblade är ju ett av de mest relevanta aktiva hårda banden.

Mr. Kite Medlem 2007-09-25 18:59
 

”prestigefyllda omröstningen Soundcheck hos tidningen Close Up”
Du menar vilken skiva som mutats fram?

Medlem 2007-09-25 22:17
 

Ai: det får stå för dig, jag har ingen aning hur det går till. Jag bara läser tidningen. Men jag utgår från att skribenterna är ärliga med sina omdömen. Och för banden verkar det vara ganska mycket prestige att vinna den där omröstningen vad jag har förstått.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-09-25 22:28
 

Ai: det verkar väldigt konstigt om pyttelilla bolaget Trust No One kan muta sig fram till första platsen i Close Up. Tim på Trust No One kan i princip bara släppa en skiva i taget, så att varje skiva finansierar nästa skiva. Han har definitivt inte råd att muta Close Up.

Medlem 2007-09-25 23:07
 

Ai’s kommentar var ju smått komisk, om du nu är allvarlig. Kan avslöja att skribenterna som sitter i Soundcheckpanelen på Close-Up inte ens får ha kontakt med varandra angående Soundcheck innan tidningen släpps, så de vet inte ens själva vem som vinner.

David Oregistrerad 2007-09-26 09:42
 

o vem bryr sig om vem som vinner i close up?! de följer ju alltid samma mönster ändå. man kan nästa gissa innan vilket som vinner om man själv har koll på släppen. ofta brukar jag gilla de skivorna som är runt 3-5 plats (konstigt nog).

K Oregistrerad 2007-10-01 21:13
 

det kostar att vara med i soundcheck pga av stim och upptryckningskostnader. soundcheck betalas alltså av banden som bjuds in att vara med. så mycket vet jag i alla fall.

mistlur Oregistrerad 2007-11-09 09:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig