dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Public Enemy: How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul???
How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul??? (fil (mp3)) Public Enemy
2007
Slam Jamz
6/10

Tillbaka till soulen

Det finns väl ingen som går och hoppas på att Public Enemy ska leverera en klassiker till vid det här laget? De senaste årens produktion har pendlat mellan bedrövligt och ok. Tankarna bakom släppen har varit intressantare än slutresultaten (blanda nytt med remixat och live-inspelningar på samma album respektive att låta någon annan skriva all text och musik). Trots det skulle det nog ändå gå att sätta ihop en riktigt fin tiolåtarssamling av skivorna som släppts sedan Muse Sick-N-Hour Mess Age.

Ni märker att jag är splittrad. Saken är väl den att jag aldrig tar fram de senare årens skivor ur hyllan längre. Vill jag ha en dos PE går jag tillbaka till klassikerna, de fyra första.

Men den här gången känns det faktiskt annorlunda. How You Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul??? är inte bara skivan som återförenar Bomb Squad. Det är också den första skivan som på allvar återuppfinner Public Enemy och placerar dem på en plats där de känns som hemma och relevanta idag.

Musiken lutar mot Staxsoul och fylligt blås, den känns lätt och luftig. Långtifrån nostalgiskt kompakt svart och störig som klassikerna. De gör inte längre ett försök att upprepa den gamla vinnande formeln. Istället får vi en sorts fortsättning på det förbisedda soloalbumet från Chuck D. Jag kan inte hjälpa att tycka att det är ganska skönt.

Att det här är skivan där Flavor Flav tillåts ta mer plats än någonsin känns oväntat med tanke på Chucks kommentarer till bedrövliga dokusåpan Flavor of Love. Samtidigt känns det skönt att höra Flav göra något annat än bort sig.

Det här är faktiskt en skiva att återvända till.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-09-23 14:39 / Uppdaterad: 2008-08-26 21:53

Kategori: Recension | Recension: #4295

6 kommentarer

skön platta

Medlem 2007-09-23 20:51
 

fjantig titel

Medlem 2007-09-23 23:21
 

de tänkte ju tagit: ”how much wood would chuck d. chuck if chuck d. would chuck wood???” men då kände sig flav åsidosatt

Medlem 2007-09-24 00:38
 

Fyra klassiker? Det är väl tveksamt om ”Apocalypse 91…The Enemy Strikes Black” ska räknas som en klassiker, även om den har sina stunder.

Medlem 2007-09-25 21:10
 

[...] Enemy Escapism Gamla män visar att gubbar fortfarande [...]

 

Ämen alltså lägg av…..nog kan man vara kritisk men då på goda grunder. Public Enemy levererar beats, loopar och texter så hela käften blir full på vit medelklass. Bara att tugga och svälja om man inte vill kvävas. Ett måste i iTunes-samlingen och nog för att få bakrutan på bilen att vibrera utan ett ord om ”bitches, drugs and hoes”, Nog så.

Blue Chip Oregistrerad 2007-12-27 00:29
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig