dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Manu Chao: La Radiolina
La Radiolina (cd) Manu Chao
2007
Warner Music
6/10

Var är grönsakerna?

Manu Chao spelar världsmusik har jag förstått. Om det beror på hans kringflackande liv, att han talar och sjunger flera språk eller att hans musik skiftar mellan olika stilar vet jag inte. Men han spelar tydligen världsmusik. På La Radiolina gärna baktakt i högt tempo. Lite som Mano Negra gjorde.

Vadå världsmusik?

Ett av världens mest onödiga begrepp, men skitsamma. Jag behöver verkligen Manu Chao just nu. Vardagen har tagit kommandot igen och myrstacken jag lever i har organiserats i köer, möten och måsten. Några avdammade knasrevolutionstankar känns bra för att behålla förståndet några månader till. Men La Radiolina ger mig inte den där omedelbara lyckosparken jag hoppats på och nästan förväntat mig. Rainin’ in Paradize har livat upp min sensommar och skruvat upp förväntningarna ganska högt. Kanske för högt.

La Radiolina låter efter ett par dagars intensivt spelande mest som ett antal olika versioner av just Rainin’ in Paradize. Missförstå mig rätt, här finns hur många spår av glädje och medmänsklighet som helst. Sprakande färger och bombastiska uttryck. Men som helhet känns skivan lika mycket som en överdådig buffé där det inte serveras hundra olika rätter, utan hundra varianter av en rätt. Kokt ris, stekt ris, stuvat ris, friterat ris, rått ris.

Var är grönsakerna?

Det är konstigt att något så varierat och nyanserat kan lämna mig med en känsla av enformighet. Manu Chao och hans kamrater bjuder generöst på sig själva och uttrycker sig i olika takter och olika tempo. Hetsigt punkrevolutionärt och smäktande vemodigt. Såväl inre som yttre kriser målas upp. Världens problem på ett pärlband. Men hur mycket de än blandar och ger, återanvänder sig själva i olika versioner och sätt att låta är den här skivan lite enahanda i slutändan.

Men det är lätt att förlåta Manu Chao. Enformig kärlek är inte det sämsta. Och eftersom han än en gång sjunger om Maradona kommer han fortsätta vara viktig. En Manu Chao i formsvacka är fortfarande bra mycket bättre än mängder av det som låter.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-09-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4273

6 kommentarer

Jag håller med recensenten, skivan är inte alls så bra som jag hade hoppats och förväntat mig. Jag föredrar det lugna tempot på föregångarna. Förhoppningsvis växer skivan med några fler lyssningar.

Jim Profit Oregistrerad 2007-09-05 07:50
 

Maun Chao har väl aldrig varit känd för att variera sig speciellt mycket, men jag tycker skivan är bra iaf. Kanske inte den bästa, men det känns som en bra variation att göra en lite mer upptempo-skiva.

Medlem 2007-09-05 12:05
 

Bra recension!
Jag har just beställt skivan. Ska bli intressant att se om jag håller med.

Idol-Paul Medlem 2007-09-05 14:14
 

Inget man lättar på plånkan för. Kolla in Gogol Bordello i stället.

Medlem 2007-09-05 15:07
 

jag är beredd att hålla med recensenten. ingen ny Esperanza precis men det hade man ju inte väntat sig. förresten gör man klokt i att även kolla in Gogol Bordello.

Medlem 2007-09-05 15:59
 

Usch.

Medlem 2007-09-06 13:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig