dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

Allt hänger ihop med en lång röd tråd

redthread

I veckan lekte vi på redaktionen musikalisk röd tråd. Med utgångspunkt i en låt, Radioheads Karma Police, fick var och en i redaktionen bidra med en låt som kunde knytas till den föregående. Från Radiohead tog vi oss bland annat genom hip hop, black metal och pop. Uppgiften var att spinna vidare på föregående låt med en röd tråd som ledde fram till den låt man själv valde. Tanken var att vilka två låtar som helst kan hänga ihop med en röd tråd, och cirkeln sluts när sista låten på listan knyts till den första låten vi började med. Allt hänger ihop med en lång röd tråd.

Radiohead Karma Police

Karma Police var ju låten som gjorde att jag föraktade Radiohead ett tag där runt O.K. Computer. Så jävla finstämt och dumt. Trevligt liksom. Butthead hånade den bäst, när han lät som en val. Associationen blir ju enkel. Fuck tha karma police.

N.W.A. Fuck Tha Police

Fuck negrer med attityd. Bäst just nu är helt klart ett 26-årigt göteborgskt blekansikte. Jens Lekmans kommande Night Falls Over Kortedala är väl värd väntan. Bittert och vackert.

Jens Lekman I’m Leaving You Because I Don’t Love You

”My bitter half has bitten me” gastade Courtney Love i Hole någon gång där under grungens glansdagar. Bitterhet är helt klart en känsla att inte förakta, eller som lillebror la fram det en gång: ”Den som väntar på något gott kan dra åt helvete”. Black metal har en tendens att närma sig bitterhet på ett bra sätt, särskilt en del amerikanska band har jag märkt. Som Weakling.

Weakling Dead as Dreams

Bitterhet och grunge har ingen rättmätig plats i historien.

The Blow Parantheses

Parentes skrivet baklänges blir setnerap. Förutom att det är ett väldigt roligt ord har det bidragit med noll till musikhistorien och än värre är att det överhuvudtaget inte finns någon stor artist som byggt sin karriär utifrån den självklara pseudonymen. Setnerap låter däremot väldigt mycket som hon som vann senaste eurovisionsschlagerfinalen. Inte för att jag minns vad hon heter men setnerap låter som det skulle kunna vara serbiska för att rappa väldigt fort, vilket var precis vad MC Tunes gjorde när han hängde med 808 State, även om de hellre ville hänga med Björk. Och eftersom 808 State döpte en av låtarna de gjorde med Björk till Qmart för att det lät isländskt borde det rimligtvis finnas någon som bygger korthus med bara gröna bilar ur Ahlgrens-påsarna.

808 State & Björk Qmart

Björk är ett av Sveriges mest vanligt förekommande träd, nummer åtta på listan (beroende på källa) är bok. Anna Book kom år 1986 femma i melodifestivalen med ABC. ”ABC is easy as 123″ sjöng Michael Jackson i Jackson Five sexton år tidigare. 1234 med Feist är för tillfället min favoritlåt.

Feist 1234

Feist är med på soundtracket till ”The Hottest State” med bland andra Cat Power och M. Ward. Ebbot Lundberg sjunger i ett annat soundtrack, nämligen Soundtrack of our lives. I det bandet spelar Sandsten trummor och Hederos orgel. Ebbot i sin tur är just nu aktuell eftersom som han sjunger tillsammans med bröderna Ljunggren, dvs duon Trummor & Orgel på låten Tomorrow will tell som är en av sommarens allra bästa.

Trummor & Orgel & Ebbot Tomorrow will tell

Orgel? Såg precis ett fantastiskt roligt Simpsonsavsnitt där Bart innan gudstjänsten i kyrkan byter ut organistens noter mot gamla Iron Butterflylåten In A-Gadda-da-vida. Hela kyrkan stampar takten till en ohelig rock’n'roll-låt och den stackars organisten kollapsar nästan av utmattning efter det avancerade orgelsolot. Btw så är July Morning-orgelintrot med Uriah Heep också omistligt.

Uriah Heep July Morning

Julimorgnarna har numera övergått till augustimorgnar precis som 70-talets progressiva heavy metal idag utvecklats vidare till något mer aktuellt. Men gruppens gitarrist Mick Box får en i vilket fall inte helt osökt att tänka på två av hiphopens två centrala delar, nämligen mikrofonen (micken) och beatbox. Beatbox som är hiphopens vokala slagverk som ibland klassas som hiphopens femte element. Ungefär så många element som jag har i min lägenhet. Rahzel, en av världens absolut bästa beatboxare, var tidigare med i The Roots. En grupp som för tillfället håller på och avslutar arbetet med sin nionde skiva Rising Down. Tills den är klar så njuter jag av deras gamla material, bland annat What They Do.

The Roots What They Do

The Roots har tidigare gjort en skiva som heter Things Fall Apart. Under samma titel skrev den nigerianske författaren Chinua Achebe 1958 en roman. Både Achebe och The Roots hämtade denna titel från en dikt av William Butler Yeats från 1920, ”The Second Coming”. Denna Second Coming refererar inom kristendomen till Kristi återkomst, men är framför allt ett album av Stone Roses. Stone Roses spelade den 20e april 1995 på Palladium i Stockholm, vilket gjorde indiekidsen rådvilla eftersom Radiohead samma kväll spelade på Gino. Och så är vi tillbaka där vi började.

Radiohead Karma Police

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2007-08-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-18 15:51

Kategori: Lördag

19 kommentarer

Kul ide men Hipphippvarning på vissa assossiationer.

Vi hörde nyss Eric Clapton’s ”Cocaine”, och bär man detta på sig, ja då kan man åka dit för Olaga Innehav, ett annat ord för innehav är ju Swimmingpool som ju är ett tecken på hög standard, och någon som sjöng om hög standard, det var ju Peps Persson! Då är det alltså ordet Tvångsrakning som ska in på lodrät 8…

Björn Oregistrerad 2007-08-18 00:16
 

Vad är meningen?

Medlem 2007-08-18 00:18
 

Framförallt spelade AIK mot dif i cupen 20 april 1995.

Fredrik Wennberg Medlem 2007-08-18 09:02
 

Jättekul idé!

Medlem 2007-08-18 09:15
 

allt kan kopplas till bajs

Medlem 2007-08-18 10:09
 

”Jättekul idé!” Verkligen.

Medlem 2007-08-18 11:36
 

Grym ide!!

Peterok Oregistrerad 2007-08-18 11:47
 

Vems skivsamling?

Donnie Djuphammar Oregistrerad 2007-08-18 11:56
 

Efterhandskonstruktioner.

Medlem 2007-08-18 14:37
 

Groggbricka framför Radiosportens ”Arkiverat”?

Medlem 2007-08-18 14:51
 

vem fan är det som inte kan associera men tycker att ett vettigt sätt att utnyttja sitt mediala utrymme är att prata om jens lekman? pinigt!

korven Medlem 2007-08-18 15:11
 

Hur fan fick ni in Uriah Heep i det hela? 70-talets sämsta hårdrocksband (nåja, Budgie var nog sämre!)

Medlem 2007-08-18 15:17
 

Det är jag som utnyttjar associationsleken till att prata om Jens Lekman. Jag bara skäms och skäms just nu.

Agnes Arpi Oregistrerad 2007-08-18 16:07
 

Fin bild. Obs: Allvar.

Medlem 2007-08-18 17:04
 

HAha Dom kan inte ha kul på den där redaktionen.

Gaara Oregistrerad 2007-08-18 20:48
 

Röda tråden försvann efter 2 låtar, men annars var det ju en rolig idé sådär … Hur knyter Jens Lekman till N.W.As Fuck the police, förutom att någon på redaktionen tycker att Jens Lekman är bra och inte N.W.A? Mer än det så var ju vissa av associationerna ganska fyndiga, någon ganska krystad, men det kan jag köpa. Pinsamt med NWA -> Jens Lekman dock.

Viktor Oregistrerad 2007-08-18 22:10
 

Korven/Viktor: Kom igen pojkar, det var en lek. Nu var det jag som var lekledare, så om någon ska vara pinsam så är det jag. När leken inleddes hade jag inte riktigt fått ordning på hur det skulle gå till, så de första som fick uppgiften hade inte så mycket regler att spela efter. Sedan var det som sagt en lek, och eftersom vi leker som vi vill så finns det inga rätt och fel. Agnes associerade från N.W.A. till Jens Lekman via negrer med attityd till blekansikte. Hon har inget att skämmas över, mer än att hon tycker att Jens Lekman är bra, möjligtvis. Och det får väl Agnes tycka om hon vill.

Peterok: Tack.

Susanna Huldt Redaktionen 2007-08-18 22:57
 

”Bitterhet och grunge har ingen rättmätig plats i historien.” Word!

Idol-Paul Medlem 2007-08-19 11:25
 

Du är kul, Björn…:D

franny Oregistrerad 2007-10-15 11:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig