dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Scorpions: Humanity - Hour I
Humanity - Hour I (cd) Scorpions
2007
Sony/BMG
2/10

Sockerdrypande Savage Garden-plagiat

Jag minns hur jag förälskade mig i Scorpions. När jag var mycket yngre, ungefär förra sommaren, tipsades jag om att nämnda bands liveinspelning Tokyo Tapes var en omistlig lyssningsupplevelse för varje sann hårdrockare. Mina första möten med flera av låtarna på denna skiva blev faktiskt närmast religiösa minuter. Dessa sjuttiotalsdoftande, distiga men sköra mästerverk var rena inkarnationer av hårdrockens svårdefinierade mystik, pärlor som inte ens gick att lyssna sönder; episka Fly to the Rainbow, desillusionerade Top of the Bill, ångande Steamrock Fever… den melankoliska, riviga arena-rock’n’rollen knockade mig fullständigt och jag var frälst. Innan jag lyssnat på Humanity – Hour I föreställer jag mig lyssningen som att återse en saknad och älskad vän.

Den nya skivan producerad är tillsammans med stjärnproducenten Desmond Child (som tidigare har producerat Michael Bolton, bara det borde vara ett varningstecken). Min första besvikelse är omslaget, som lätt hade varit värt en plats på någon av de många fulaste omslag-listor som florerat på internet de senaste månaderna. Hela konvolutet är fyllt med bilder på en naken kvinna med bortretuscherade bröstvårtor. Hon verkar vara någon sorts cyborg, delar av hennes kropp är mekaniska. Paradoxen är total, vad har mänsklighet med sexism att göra? Klyschiga, kryptiska citat tagna ur låttexterna pryder konvolutet, i vilket fall verkar de inte anspela särskilt mycket på mänsklighet eller nakna robotkvinnor. Jag associerar genast till Scorpions första omslag som föreställde en naken, tolvårig flicka med krossat glas framför underlivet.

Nåväl, jag estetik ur feministisk aspekt är väl inte allt, tänker jag naivt och tar mig an skivan. Några minuter senare har jag fått lätt kräksmak och förnimmelser av diabeteskoma. Aforismen ”Allt var bättre förr” har aldrig varit sannare. Det här är sockerdrypande, förutsägbart mjukmedel. Låtkonstruktionerna är påfallande fantasilösa, flera gånger gissar jag mig till vilket ackord eller stick som ska komma näst. Det är förvisso inget slarvjobb, det hörs att det är ligger arbete bakom hantverket, men så kan man säga om Britney Spears skivor också. Det är dur, dur, dur, inga intressanta infall, inga spännande skaläventyr, ingen känsla, inte tillstymmelse till någon av den råa rockepiska svulstighet man finner på tidigare material infinner sig och de liksom nästan gnälliga gitarrfillsen och slingorna riktigt skär i en. Jag associerar plötsligt till Savage Garden, det där outhärdligt smöriga popbandet med texter om att det är synd om naturen, ni vet. Scorpions låter ungefär som en rockversion av dem.

Wow, jag minns Scorpions cover på Hound dog /Long tall sally, ni vet Elvis gamla bluesiga femtiotalsklassiker, det var äkta rock ‘n’ roll. Det här är poplåtar i rockkläder för folk som gillar band som Nickelback.

Texterna är i bland så klyschiga att jag vill gråta eller kasta något. Efter att ha varit ett av världens största rockband i tre decennier, har man inte utökat sin vokabulär något mer än till fraserna ”I can’t stop love you”, ”I never let you go” och ”I trust you”? Att de kommer från Tyskland ser jag inte som förmildrande omständighet.

Jag tillhör inte beundrarkretsen av världberömda smörballaderna Still Loving You och Wind of Change, men sistnämnda är ändå okej. Den handlar om östeuropa. Den är legitimerat sentimental och svulstig.

Humanity – Hour I är bara själlöst lallande.

Inget gör mig mer nedstämd än när gamla hjältar faller. När de faller för vinstintressen, slentrian och kanske inspirationslöshet, vad vet jag. Det är en fakticitet att när en artist blir för stor och för rik så brukar den konstnärliga äktheten i verken den producerar avta – gnistan att leverera det absolut bästa, essensen av kapaciteten, det personliga och det som verkligen känns – det dör. So auch mit Scorpions.

Länkar

Scorpions.com

Publicerad: 2007-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-06 00:00

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #4217

24 kommentarer

Alltså. Säkert jättedålig skiva men helvete vilken kass recension. Och jag är ändå ganska snäll.

Medlem 2007-07-06 02:02
 

En vars ”gamla hjältar” är Scorpions litar jag faktiskt inte på. Så det här är kanske skitbra.

Niklas Oregistrerad 2007-07-06 04:04
 

Tokyo tapes och Taken by force är två svinbra Scorpionsplattor från 70-talet.

Medlem 2007-07-06 07:40
 

Problemet här är att alla verkligen är överrens om att det är kasst. Mycket roligare när dagens skiva sågar sådant som väcker folks reaktion eller till och med vrede.
Här blir nog reaktionen mer: ”Tell me something i don`t know”.

Erik Oregistrerad 2007-07-06 08:47
 

Fast det är ändå lite roligt när hårdrockare rankar olika hårdrocksband efter grad av töntighet. Jag hade ingen aning om att Scorpions-fans såg ner på Nickelback-fans.

Medlem 2007-07-06 09:37
 

Man af eld, du får väl skriva vad som var bra också?

Medlem 2007-07-06 09:39
 

En gång i tiden var Scorpions så jäkla bra. Första riktiga hårdrockkonserten jag såg. Nobelhallen Karlskoga, en vinterkväll 1984, jag var tretton år. Joan Jett & The Blackhearts värmde upp. ”Love at first sting” är en klassiker, även om jag håller med om att sjuttiotalets skivor är bättre.

Nu känns det bara tragiskt.

Fredrik Welander Medlem 2007-07-06 10:33
 

Jävlar i berget, Scorpions var ganska ju bra fram till (och med lite god vilja med) Savage Amusement..den kom väl 1988 ?

Problemet är väl snarare att när en person som gillar powermetal sågar Scorpions så säger det en hel del om hur lågt ens gamla hjältar har sjunkit…Scorpions skivor med Uli Roth på gitarr är grymt bra, bland det bästa som kom i hårdrocksväg på 70-talet.
Och debuten Lonesome Crow från 1972 är nånting i hästväg, Black Sabbath möter The Doors ungefär.

Medlem 2007-07-06 10:44
 

He he, jag känner igen mig
i det där att viss musik är så förutsägbar att man kan gissa ackordföljden, och ibland melodin, innan man hört hela låten… Det gör ingalunda mig till ett musikaliskt
geni utan visar bara att det är lätt att känna igen en dålig låt när man hör den.

Björn Klevborn Oregistrerad 2007-07-06 11:48
 

Alltså, måste det verkligen vara såhär? Vad är anledningen till att Dsc förvandlat sig till en saggig hårdrocks-site? Varannan recension är ju för bövelen nån form av metal-avart.

dagenspudel.com är fortfarande ledig, kan ni inte flytta över metal-materialet dit istället?

dj skavank Oregistrerad 2007-07-06 12:13
 

skavank: vi är fortfarande bara två av fjorton som skriver om hårdrock/metal på DSC, så någon majoritet är det verkligen inte tal om. Din kommentar gör mig snarare mer övertygad om att vi behövs. Metal har en plats i musiken likaväl som alla annan.

Tomas Lundström Redaktionen 2007-07-06 12:31
 

Exakt!
Sluta dilla nu DJ. Dessutom så är Scorpions INTE någon metal. Inte senaste 20 åren i alla fall.

Erik Oregistrerad 2007-07-06 13:18
 

Savage Amusement är den enda skiva jag någonsin ägt med Scorpions (inköpt under en skolresa till Italien). Förskräckligt kass redan då. Såld sen länge tack och lov.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-07-06 13:32
 

Haha…Tre decennier. Jo jag tackar. Isabelle, herregud vem är du? Scorpions har ju sugit träkuk förutom på ett handfull låtar. Dåliga recensenter plus tyska hårdrockare är inte bra för Dagensskiva. Raus bitte.

P.A Medlem 2007-07-06 18:39
 

Satan vad dåligt allting är.

P.A Medlem 2007-07-06 19:07
 

Helvete vad allting är dåligt.

P.A Medlem 2007-07-07 09:25
 

Jag förstår inte poängen med att recensera Scorpions öht!

Har de ngn potentiell lyssnarskar som hänger på dagens skiva?

I mitt tycke har de aldrig varit bra och har inga som helst utsikter att bli det heller.

Det är lite som med Marcolio och Hardcore superstar och sånt, det har inget med smak att göra: det är helt enkelt för dåligt ur alla perspektiv.

:-) jo men, så är det!

Sonic Joe Oregistrerad 2007-07-07 11:33
 

Nåja, vi är ju iaf (minst) 4 stycken som tycker att deras gamla skivor är bra.

Medlem 2007-07-07 12:54
 

Scorpions skivor är mästerverk från första albumet ”lone some crow” (1972) til ”aucustica” (2001). 19 albumet ”Unbreakable” (2004) är lite för rockigt men jag är ju totalt beroende av Klaus meines röst och texter så det går inte att slita sig. men det nya albumet ”Humanity; Hour 1″ är ett stort steg från Scorpions det enda som känns rätt i det albumet är klaus fantastiska röst i de lättare sångerna. Första sången ”Hour 1″ är ok men absolut inte en skorpions låt!
De bästa albumen är utan problem ”Fly to the rainbow”, ”In trance”, ”savage amusement”, ”crazy world” och det storslagna albumet ”Love at first sting” med wärlds hitten ”Still loving you” som blev nämnd till världens bästa hårdrocks ballad året den kom ut. jag fattar inte meningen med att snacka skit om ett band? fan alla är olika!! ska jag snacka skit om alla band jag tycker är dåliga? F*n skärp er!!

eye II eye Oregistrerad 2007-07-08 14:20
 

Hehe, här i Finland har vi som känt många hårdrockstroll. Och så har vi en knäpp affärsman i fyrtio års åldern i södra Österbotten (flera hundra km norrut från Helsingfors) som blivit svinrik på att sälja dammsugare, kvastar och korv och lim och vad allt det kan vara. Helt jävla varuhus har han. Eller ”varuhus”. I alla fall så arrangerar han en egen rockfestival, tror det är andra året i rad nu. Årets dragplåster är – håll i hatten nu – Scorpions. Tio tusentals kommer att vallfärda. Om två veckor, that is. Urrrrk.

tommy Oregistrerad 2007-07-09 10:32
 

okejj jag säger det kort: SCORPIONS ÄR DET BÄSTA HÅRDROCKSBANDET SOM NÅNSIN FUNNITS PÅ DENNA JORD OCH JAG TVIVLAR PÅ ATT DET ENS KOMMER NÅGOT SOM ÄR ALLS NÄRA PÅ LIKA BRA!!! Den som skrev artikeln borde skämmas

skorpion Oregistrerad 2007-08-27 21:52
 

skorpions äger jag fattar inte hur man inte kan tycka om dem!

skorpion fan Oregistrerad 2007-09-04 21:31
 

Håller med Scorpions är det absolut bästa bandet! har lyssnat på dom konstant nu i snart 5 år och det går inte att bli less! Scorpions är verkligen det bästa bandet!!

Pictured Life Oregistrerad 2007-09-26 11:57
 

Humanity – Hour 1 har sina toppar. Både de nämda spåren t.ex. Sen är det ju rätt ”inne” att dissa Scorpions. Fan, håller med har lyssnat på dem sedan 80-talet. Unbreakable var bra, snart kommer nya ”Sting in the tail”, ska bli spännande. Allt som var förr var inte bättre, gilla utveckling! En av de bästa låtarna är Mind like a tree från utskällda Eye to Eye. så det så!

Jodå Oregistrerad 2009-12-22 23:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig