dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ernesto: Find The Form
Find The Form (cd) Ernesto
2007
Horse Von Linné/LOMG/Bonnier Amigo
8/10

Högklassigt och själfullt

Find The Form är Jonatan ”Ernesto” Bäckelies tredje album och jämfört med föregångarna Album och A New Blues där det stundtals kändes som om han fortfarande sökte sitt uttryck det i särklass jämnaste och mest sammanhållna. Även om det funnits många tidigare Ernestolåtar att njuta av känns det nu som om han även hittat hem på allvar i albumform.

Elegant ultramelodiös elektronisk soul uppbyggd kring de mjukaste av harmonier, styggt snygga arrangemang och en smäckert välavvägd produktion som tillsammans med Bäckelies låtsnickeri gör Find The Form till ett i alla avseenden högklassigt soulalbum. Inte nyskapande men med ett överflöd av den så centrala detaljen själ och ett så medryckande tilltal att man inte kan annat le och dansa med.

Experimenterandet hålls på en minimal nivå och enda gången Ernesto riktigt bryter mönstret är i Swell Sessions-producerade Where Did you Go? som efter att ha börjat som en midnattsblå jazzballad plötsligt smattrar till, kopplar in drum’n'bass-turbon och hamnar väldigt nära det Tony Colman och folket på Hospital så passande döpt till ”Fast Soul Music”. En i sammanhanget lite udda fågel men en vacker sådan.

Annars är Find The Form mestadels tidlös jazzig soul för housebehov med i soundet ständigt återkommande retroblinkningar till -80 och 90-talen i form av en synthprogrammering här, en handklappsrytm där och välpolerat slick produktion. Ibland som i dansanta What Goes On Inside och Let Go som låtar som George Michael skulle lägga in sig på rehab för att få lägga vantarna på, i Save Me med hjälp av Kyoto Jazz Massive istället med struttiga latinorytmer och i Eyes for Crying som smått oemotståndlig discoklädd gospelhouse med Bäckelies röst svävande ovanför Yukihiro Fukutomis enkla men ack så effektiva arrangemang.

Bäckelie skrev en del av materialet som terapi efter ett brustet äktenskap och texterna är många gånger både personliga och självutlämnande. Samtidigt har hjärtesorg som bekant varit inspiration för många av soulens mest enastående ögonblick och även om Ernesto kanske inte når riktigt dit ännu färgar det Find The Form. Och aldrig mer känslosamt än i avskalade MeMe där mötet mellan Bäckelie och Fabian Kallerdahls finstämda pianospel blir nästan smärtsamt vackert.

Lägg ihop allt ovanstående och du har receptet på hjärtvärmande smakfull, och i ordets rätta bemärkelse, själfull soul.

Länkar:
Find The Form-My Space
Här kan du lyssna på fyra låtar från Find The Form.

Jonatan Bäckelie-My Space
Jonatan Bäckelies My Space-sida med mer lyssning.

Vääty
På Vääty finns mer info om Ernesto.

David Drazdil

Publicerad: 2007-05-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-28 01:46

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4173

5 kommentarer

vi som väntar på recensionen ”Year Zero” kanske ska ge upp.. de sa för länge sen att den snart skulle komma upp men de ser ju inte ut så.. tråkigt, jag såg verkligen fram emot den.

Peter Oregistrerad 2007-05-28 02:34
 

Ni som tjatar om recensionen av ”year Zero” måste väl redan ha hört den och bildat er en egen uppfattning?

Inte behöver ni Dagensskiva.com i ryggen?

Ernst Oregistrerad 2007-05-28 13:21
 

Men dagensskivas.com:s recension är speciell man vill alltid jämföra och kritisera och även hylla vad som skrivs här, och sedan är det roligt med en diskussion efteråt om skivan.

Peter Oregistrerad 2007-05-28 21:47
 

[...] Ernesto Find the Form [...]

Årets bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 00:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig