dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jupiter featuring Jonas Kullhammar: Live at Glenn Miller Café
Live at Glenn Miller Café (cd) Jupiter featuring Jonas Kullhammar
2007
AIM Records/CDA
7/10

Orgelgroove och snirkliga gitarrer

Trion Jupiter – Håvard Stubø (gitarr), Steinar Nickelsen (orgel/moog) och Magnus Forsberg (trummor) – väljer att släppa en konsertupptagning från Glenn Miller Café i Stockholm (hur många personer rymmer den lokalen egentligen, inte särskilt många va?) som sin andra skiva. Den blir mitt första möte med gruppens musik som pendlar mellan expressiv jazz och någon sorts experimentell postrock.

Just den här kvällen är de dessutom förstärkta av Jonas Kullhammar på saxofon. På ganska exakt en timme river de av sju låtar med sköna namn som Mars Attacks och Lahppolobal.

Trion har ett naturligt och grymt skönt groove som spetsas av Kullhammars brötiga saxofon. Det är riktigt skönt att höra honom ta i så där riktigt rejält igen. För visst har väl de senaste släppen från honom lutat åt det snällare (jag tänker både på Son of a Drummer och Spring spring spring spring spring här)? Men jag avviker från ämnet. Kullhammar är gäst här. Inte stjärnan.

Stjärnan i mitt öra är Steinar Nickelsen vid tangenterna. De lekfulla ljuden han tvingar ur sin minimoog är en fröjd att höra. Det vibrerar, tjuter och fladdrar. Pruttar, fräser och väser. Jag blir riktigt nyfiken på att kolla upp vad han pysslat med vid sidan av Jupiter och då kanske främst hur gruppen Sonic Boom låter som han har tillsammans med Jaga Jazzists Mathias Eick.

Men jag vill för den delen inte förringa Stubø och Forsberg. Båda bidrar med snyggt och varierat spel och det är lätt att förstå publikens applåder och glada tillrop. Det är främst Stubøs gitarr som gör tolkningen av The House of the Rising Sun till en minnesvärd upplevelse. Det är också han som skrivit de flesta av de egna låtarna (bland annat min personliga favorit Mars Attacks).

Jupiter har fångat mitt intresse med råge. Jag har setts sitta fånigt nickandes vid min dator mer än en gång till Jupiters toner de senaste veckorna. Lyckligt omedveten om att jag egentligen borde jobba.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-05-12 16:36 / Uppdaterad: 2007-05-12 16:39

Kategori: Recension | Recension: #4153

2 kommentarer

Glenn Millers rymmer mellan 15 och 20 personer. 5 har jazzskägg, 3 har basker, 12 har gått på musikhögskola och 18 röker. 8 av de som röker har rökt så kallat jazztobak nångång i sitt liv. Minst 2 av de äldre herrarna i publiken har smeknamn som ”jazzkatten” eller ”lips lennartsson”.

Medlem 2007-05-12 20:48
 

[...] Jupiter featuring Jonas Kullhammar Live at Glenn Miller Café [...]

Kvartalsrapport #2 - 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-07-03 14:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig