dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sofia Karlsson: Visor från Vinden
Visor från Vinden (cd) Sofia Karlsson
2007
Bonnier Amigo
7/10

Den gömdes visor

Så var det Första maj igen. Nu i opposition. Men med någon form av opinion som ger fläkt i stilla segel.

Nu ska vi se framåt. Så lyder devisen för dagen. Städa ut det gamla. Bita sig fast i framtidsdebatten.

Samtidigt kan jag sakna de där vissångarna. Från igår. De som inte ville stå bredbent och göra lugna Lundellballader. De som framstod som dryga i sitt självförhärligande och sitt självömkande. Men som skrev de allra vackraste visor. Men som skrev mänsklig lyrik och poesi. Som lät den viskande naturen och den brusande historien inspirera och tolka deras tankar. De som levde i nuet, ville forma framtiden men fick sin glöd från gårdagens hjältar.

Finns de idag? Säkert. Fast för det mesta spelar de mot öl på den lokala pizzerian på fredagskvällens trubadurafton. Fast det gjorde de kanske då också. Men det politiska? Det finurliga? Det vemod som berör vårt djup?

Sofia Karlsson står nog trygg i den svenska folkmusiken. Det verkar dock som om hennes längtan för henne till visorna av igår. De som finns på vinden.

Och hennes skivor har alltid berört och fått de mest oväntade att vakna till liv. Enn Kokk, en levande gigant inom arbetarrörelsen, skriver långt och beundrande. Andra har fastnat i detaljer som vilken text som blivit Sofia Karlssons version. Men hennes betydelse för själen verkar vara en bit borta.

Visorna från vinden är väl inte partipolitiska. Kanske inte ens politiska. Bara mänskliga. Fast det är ju nog så politiskt i en värld där klusterbomber säljer som aldrig förr och där taktiska kärnvapen bara är ett måste för den som vill hänga med. Ja, visorna är mer kärlek än fördelningspolitik. Men det gör ingenting för människor behöver kärlek. Inte den där självförhärligande kärleken som framgångsteologin på traditionellt högermanér lyckats pumpa våra hjärnor fulla med. Den som säger att lycka är dyr bil och stort hus. Nej, Dan Andersson, Charles Baudelaire och Boris Vian ser kärleken som något annat. En kärlek till naturen och medmänniskan för att den är rättvis, solidarisk och välgörande – och inte för att den skulle ge VIP-biljett till himlen.

Och starkast och bäst blir det när Sofia Karlsson gör Le Vin des Amants, Milrök, Frukostrast på en liten syfrabrik på landet, Jag står här på ett torg, Hemlängtan och Moesta et errabunda. De är fantastiska. Fyllda av längtan och kärlek. Och tron på det goda.

Det är tur, för det finns en del ojämnheter. Spelar för Livet (Peps Persson) är en av de där låtarna då det blir flåshurtigt och inte särskilt bra.

Sofia Karlsson är ojämn men efterlängtad. Hon för vistraditionen vidare. Om än lite för beläst och för skolad.

För arbetarrörelsen borde fundera på varför litteraturen och musiken inte längre är en levande del av vardagen. Kulturen eleverar inte hjärtan längre.

Martin Luther sa en gång att människan inte kan leva av ordet allena. Vi behöver ett mått av materialism i vår liv.

Arbetarrörelsen borde idag tänka att människan kan inte leva av stadsjeepar allena. Vi behöver något för själen.

I den omsvängningen borde Sofia Karlssons visor kunna vara en pusselbit.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2007-05-01 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-21 18:17

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #4137

17 kommentarer

Du menar inte ”Arbetarrörelsen borde idag tänka att människan inte kan leva av att dela ut miljonknäck till våra f.d. älskarinnor/numera fruar, Volvo XC90 samt herrgårdar i Sörmland allena. Vi behöver något för själen”?

Medlem 2007-05-01 00:37
 

Ojojoj.

Medlem 2007-05-01 01:16
 

Wow!

Medlem 2007-05-01 01:18
 

Arbetarrörelsen är väl knappast de mest ivriga förespråkarna av stadsjeepar…
Sedan detta ständiga tjat om skolning… Tror nog inte att Sofia gör avkall på sitt uttryck för att sjunga ”skolat” korrekt. Hon sjunger sannolikt som hon gör för att det är så hon vill sjunga. Sofias vissång låter såhär. Cornelis lät på ett annat sätt. Nina Ramsby på sitt sätt.

Henrik Oregistrerad 2007-05-01 01:19
 

Wow…!

Medlem 2007-05-01 01:20
 

Bra skrivet om nåt jag personligen inte alls gillar. Den här högtravande ”vistraditionen” man talar om i Sverige har alltid för mig framstått som ett mysterium. Kulturkärringar och gubbar som knarrar om Bellman (en gammal suput), Taube (ett ännu värre fyllo) och Wreeswik och Åkerström och Ferlin och fan och hans moster. Det hör till en annan tid och har fan inget att säga en tonåring idag. Arbertarklassen? Var då?

Medlem 2007-05-01 11:22
 

Det är ett mysterium varför en artist som Sofia Karlsson ges utrymme här. Jag har redan sett henne i tv-soffor så det räcker.
Är det ingen som korrläser recensionerna? Det finns ju flera stavfel.

Lodger Oregistrerad 2007-05-01 12:11
 

är det tradition att Peter Dahlgren skriver en politisk recension på 1:a maj? Jag har inget emot det men jag bara undrar. Sen undrar jag också om man måste vara vissångare för att göra politisk musik, det låter nästan som det.

Idol-Paul Medlem 2007-05-01 15:18
 

tre politiska från pet shop boys
1) shopping
2) dj culture
3) the theatre

Medlem 2007-05-01 16:08
 

Year Zero är rätt så politisk

closer Oregistrerad 2007-05-01 21:59
 

Idol-Paul: Peter har skrivit om en skiva varje första maj. De första kanske inte var uttalat politiska. Visst kan man kalla det tradition.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-05-01 22:06
 

”Year Zero är rätt så politisk”

Jupp, men den recensionen kommer väl när grisar flyger. Eller så är jag bara otålig… Trodde typ att Kal skulle tycka det var en stor grej med ett nytt NIN-släpp och att det skulle få utrymme relativt snart efter releasen. But no.

Medlem 2007-05-01 22:28
 

vill man se kal recensera en platts finns det bara en metod som fungerar.

Medlem 2007-05-01 22:37
 

Åh?

Medlem 2007-05-01 23:59
 

bara en metod, och den kan kallas CANT BAN THE REZNOR?

Medlem 2007-05-02 13:59
 

Fy f-n vilken skitrecension på en fullständigt förlegad och hycklande dag! Vänstern är inte nöjda förrän man satt alla fria människor i arbetsläger och tvångskommendering till att tjäna makteliten.

Att sedan försöka knyta samman Bellmanvisor med socialismen är ju då offantligt dumt och historielöst att man tar sig för pannan. Peter Dahlgren – du är en pajas

Q Oregistrerad 2007-05-02 14:49
 

[...] Sofia Karlsson Visor från vinden [...]

Årets bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2008-01-05 01:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig