dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kristofer Åström: Rainaway Town
Rainaway Town (cd) Kristofer Åström
2007
Startracks
7/10

Hoppfylld olycka

Kristofer är en av Sveriges mest produktiva låtskrivare, säger pressreleasen, fast på engelska. Och visst, det är bara att imponeras av hans skivsläppstempo. Album och ep:ar varje år sedan 2001, plus Go, Went, Gone 1998. Det blir ganska mycket. Alla, förutom Loupita och Black valley EP, tillsammans med Hidden Truck. Och så Rainaway Town såklart, där Kristofer gjort sig av med sitt kompband. Fast hittat ett nytt, Rainaways. Dessutom gästar Matthias Hellberg och amerikanskan Maria Taylor på varsitt spår.

Den nya skivan låter annorlunda än de gamla. Inte lika avskalad, inte lika försiktig och blyg, inte lika sorgset ensam. Det är ingen lycklig skiva, det blir det inte med textrader som ”I don’t think I will manage to get out of this dark”. Men jag hittar inga låtar så olyckliga och hatfyllda som How Can You Live With Yourself? från Northern Blues. Och även om texterna behandlar de typiska ämnena för en ensam man med gitarr (olycklig kärlek, ensamhet) så lämnar skivan mig på rätt bra humör. Dessutom tycks Kristofer ha hopp. ”Even though our love is gone, I know we’ll get by somehow”.

Musikmässigt innehåller Rainaway Town popcountry i stil med Ryan Adams och Christian Kjellvander. Några låtar, som singeln Just a Little Insane, får mig att drömma mig tillbaka ungefär tio år, till The Wallflowers Bringing Down the Horse, en välspelad skiva i mitt flickrum. Förutom att Kristofer Åström inte har riktigt lika raspig röst som Jakob Dylan.

Svängigare, gladare, mer country. Det är Kristofer Åström anno 2007.

Och en sak till. Jag gillar verkligen när album hämtar namn ur en textrad, inte från en låttitel eller helt ur luften. Ja, det spelar inte in på betyget, men alla har vi ju våra preferenser.

Madelene Holm

Publicerad: 2007-04-20 17:35 / Uppdaterad: 2007-04-20 18:04

Kategori: Allmänt, Recension | Recension: #4123

8 kommentarer

Ja, detta är inte helt dumt faktist. Jag har svårt för de tidigare skivorna med undantag av några spår på Northern Blues men detta är piggare.

Medlem 2007-04-20 18:58
 

absurt att göra sådan här musik på annat än det egna modermålet; americana skall göras i america; punkt.

Medlem 2007-04-21 17:59
 

Hur kan skivan bara få 7/10! det är ju de bästa han nånsin gjort, ”It’s the way” och ”a little out of tune” är helt undebara:) bra kristofer..

Tobias Oregistrerad 2007-04-22 13:36
 

Allt som jag tyckte var lule och norrland med kristofer försvann med den här plattan. 1/10

BAH! Oregistrerad 2007-04-22 14:52
 

Jag tycker faktiskt att förra skivan ´So much for staying alive´ är rejält förbisedd. Visserligen skönt att Kristofer återgår till mer gitarrbaserad americana igen, men favoriterna är (och förblir?) Loupita och EPn There For. Största överraskningen på skivan är avslutningslåten `Not Cool Again` som låter väldigt annorlunda mot det Åström gjort tidigare..

Jimster Oregistrerad 2007-04-22 15:47
 

little out of tune är så bra…han är ju arg på riktigt!!

Jola Oregistrerad 2007-05-04 08:48
 

[...] Och här är syrrans recension av nämnda skiva! [...]

Rainaway Town « [popkorn] Oregistrerad 2007-08-01 22:55
 

[...] oss som inte kan vänta, en länk till en recension av Kristofer Åströms senaste skiva – Rainaway Town. Och här under en video [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig