dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Traste & Superstararna: Du din jävla sopa
Du din jävla sopa (cd) Traste & Superstararna
2007
Massproduktion
5/10

Punkhistoria från Hälsingland

När musikhistoriker och punkprofessorer blickar tillbaka på det svenska tidiga åttiotalet är det knappast Traste & Superstararna som nämns som arketyper. Utom möjligen i Hälsingland. Ett par singlar, ett album och medverkan på diverse samlingar var de avtryck den här konstellationen lämnade efter sig. Men det var ändå början på något stort. Senare följde Traste Lindéns Kvintett, där bl.a. Traste Lindén och Ulf Stureson turnerade land och rike runt i ett antal år innan även det äventyret tog slut. Tomas Froms bildade BeBop som med två skivor lät höra tala om sig långt utanför Bollnäs. Och i kvintetten dök en viss Per Persson upp, efter sin tid i Dead Scouts. Men han drog vidare för att bilda Perssons Pack, som sedan en tid tillbaka nästan är återförenat.

Traste & Superstarna är alltså starten på något sätt. Åtminstone i min värld.

Fjorton låtar har samlats. Först ut är ”Pengar”, den helsköna stänkaren som en viss Mats Olsson höjde till skyarna när jag fortfarande gick i lågstadiet. Det är den som du måste höra.

Du din jävla sopa varför gnäller du på oss?
Vad fick du ut av livet, utom pengarna förstås?
Kronorsedlardollarpengar
Kronorsedlardollarpengar
Kronorsedlardollarpengar
Pengarpengarpengarpengar

En glad explosion av några av världens allra skönaste känslor – avund, bitterhet och missunsamhet. En explosion som upprepades många år senare när Traste Lindéns Kvintett spelade in världens bästa ”Dansa på din grav”. Fantastisk bra!

De andra tretton låtarna som lagts på den här samlingen är en, om ordvalet ursäktas, charmig resa i det tidiga åttiotalets svenska punk. Pojkarna satt hemma och lyssnade på The Clash, körde moppe och skaffade gitarrer. Men jag vet inte om det är mina fördomar eller faktiskt verklighet som gör att hälsingepunken inte låter riktigt lika hård som den som gjordes i Rågsved.

Den här samlingen är ett skönt tidsdokument, och en nyttig påminnelse om att även dagens gubbar försökte förändra världen. Eller vad det nu vad Traste och hans kamrater försökte göra med låtar som ”Traktor”, ”Rälsbussen”, ”Nyrik” och ”En liten rebell”.

Fredrik Welander

Publicerad: 2007-04-13 21:26 / Uppdaterad: 2007-04-13 21:26

Kategori: Recension | Recension: #4113

3 kommentarer

“Ta det lugnt; du rör dig för snabbt.”

bbPress lägger snart av.

Medlem 2007-04-13 21:43
 

öh! perssons äger din stjärt!

Medlem 2007-04-14 01:44
 

”Men jag vet inte om det är mina fördomar eller faktiskt verklighet som gör att hälsingepunken inte låter riktigt lika hård som den som gjordes i Rågsved”

hehe, gløm inte att missbrukarna kom från hudiksvall, som vad jag vet ligger i hälsingland.

arvid Oregistrerad 2008-05-08 17:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig