dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Timbaland: Timbaland Presents: Shock Value
Timbaland Presents: Shock Value (cd) Timbaland
2007
Interscope/Universal
2/10

Överblivet mög

Det spelar ingen roll att Timbaland lagt upp en rejäl näve sedelbuntar för att utveckla musikindustrins allra mest kraftfulla autotune. Att han trots det inte kan sjunga vet redan alla som hört den senaste singeln från Pussycat Dolls.

Han är om möjligt ännu sämre på att rappa.

De finaste beaten sålde han till förra årets mest framgångsrika popstjärnor. Kvar till sig själv har han överblivna rester. Skuggor av hits. Att hans sound står kvar och stampar på ungefär samma fläck som vanligt (och allra extra tydligt på just den plats där de nya vapendragarna Justin Timberlake och Nelly Furtado vattnade ur det ifjol) gör också sitt till för att göra ”Shock Value” till något av det tröttaste jag hört på mycket länge.

Timbaland går på tomgång.

Det spelar ingen roll att han fyller skivan med gäster i ett desperat försök att dölja det.

I någon sorts desperat försök att pigga upp gör han en N*E*R*D och bjuder in några punkband för att gjuta någon sorts blod i materialet. Det funkar hyggligt i ”Throw It On Me” när Howlin’ Pelle och The Hives gör sin grej. När Fallout Boy ska göra samma sak i ”One and Only” kör skivan av vägen och rakt in i en bergvägg.

Tillsammans med fjortisemo-combon She Wants Revenge (”Pier Pressure” nästa) blir den musikalsika härdsmältan total.

Jag försöker desperat glömma Elton Johns slappa pianoklinkande och att jag någonsin hört ett band som kallas One Republic.

Ska jag vara riktigt ärlig är den här skivan riktigt bra i ganska exakt 2 gånger 36 sekunder. Det handlar dels om den stund Missy Elliott får på sig att spotta ur sig några rader i femte spåret ”Bounce” (samma låt som Dr Dre gör en påfrestande blek insats i) och dels om de avslutande 36 strup-pingpong-sekunderna av samma låt.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2007-04-12 19:54 / Uppdaterad: 2007-04-13 14:42

Kategori: Recension | Recension: #4109

29 kommentarer

Ja huh vad trist!

Medlem 2007-04-12 21:28
 

Det här kan vara årets mest förvirrade recension. Okej. Några låtar är kanske inte mer än okej. Och Rocklåten är rätt hemsk, som i princip alltid när hiphopare försöker rocka. Men i övrigt känns den betydligt roligare och sammantaget rätt långt från en tvåa. En sexa. Kanske till och med en sjua en bra cykeldag.

Ola Andersson Redaktionen 2007-04-13 09:51
 

komiskt det här, skulle kolla in på dagens skiva och se om det förbättrats på hiphopdelen men icke :D
kommer ihåg 2003 när de gav ”get rich or die tryin’” en 6:a och på den vägen har det fortsatt
att ge marshall mathers en 6:a trodde jag först var ett skämt
ju kändare man är, ju mer fuckad ska man bli, att ge timbaland en 2:a (TVÅA!!!!!!) av 10 är ju att lura sig själv, bara instrumentalt är ju den här skivan en 4:a
samtidigt höjer ni artister som the roots och talib kweli till skyarna, varenda skiva
missförstå mig rätt, inget fel på sistnämnda artister men att totaldissa hiphop som massan gillar bara för att vara märkvärdig känns fjantigt
vad har hänt med recensioner på immortal technique, brother ali, jedi mind tricks, osv
skyll inte på att ni inte får exemplar skickade, ni recenserar ju skivor som kom ut för över 20 år sedan, tror inte direkt ni får dem skickade till er heller
dagensprettoskiva.com borde vara namnet på denna mycket märkvärdiga sida
/sebbe

Sebbe Oregistrerad 2007-04-13 17:39
 

Håller fullständigt med Sebbe fast jag tycker att musikaliskt är det en sexa-sjua. Nej visst kan inte Timbaland rappa men Håkan Hellström kan fan inte sjunga heller men det hindrar inte alla från att hylla honom hämningslöst. Jag håller med om att Falloutboylåten är långt ifrån bra och Elton John samarbetet känns som en bortkastad chans till någonting bra. Men det mesta andra är bra till väldigt bra. Sluta försöka vara så otroligt hippa hela tiden börjar kännas som Nöjesguiden och det är ingen komplimang.
Matte

Mattias Hennerfors Oregistrerad 2007-04-13 18:32
 

Jag har aldrig recenserat ”Get Rich or Die Tryin’”.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-04-13 20:07
 

Min poäng här är att jag står för mina egna betyg, men att jag inte tar ansvar för de andras. Det framgår tex ganska tydligt att jag och Ola inte är överens om betyget på den här skivan. Att han har fel är en annan sak.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-04-13 20:18
 

Jag tycker det mest underhållande är kommentaren ”att totaldissa hiphop som massan gillar” följt av uppmaningen att vi ska recensera de kommersiellt storsäljande och av massan välkända artisterna Immortal Technique, Brother Ali och Jedi Mind Tricks. Det är ju de tre, 50 Cent och Eminem som massan känner till.

Ola Andersson Redaktionen 2007-04-13 20:24
 

Varken Immortal Tech, JMT eller Brother Ali är något som droppat in på redaktionen sedan jag började. Om så är fallet kan du räkna med att jag skriver om dem. Men en tvåa på Timbaland är alldeles för lågt, det förstår ju vem som helst. Det skulle ju betyda att det är en skiva som är tre nivåer under en medelskiva inom hiphop. Den kanske inte är så himla rolig, men en 5a-6a kan den nog allt vara värd.

Pontus Gustavsson Medlem 2007-04-13 21:21
 

Helt seriöst,en tvåa?Känns som att ni dissar Timbaland för att han inte följer strömmen.Hans sound är ju nytt och varierande.

”Att hans sound står kvar och stampar på ungefär samma fläck som vanligt (och allra extra tydligt på just den plats där de nya vapendragarna Justin Timberlake och Nelly Furtado vattnade ur det ifjol) gör också sitt till för att göra “Shock Value” till något av det tröttaste jag hört på mycket länge.”

Så bara för att två artister använt liknande beats (som dom antagligen fått från honom) så är han tröttsam?Vad är inte då alla andra rap-och hiphopstjärnor.
Du får det att låta som att skivan är bland det sämsta som släppts på mycket länge,jag vågar hävda tvärtom.Hiphopmässigt så är den här skivan bland det bästa och skönaste jag hört på länge.

”Att han trots det inte kan sjunga vet redan alla som hört den senaste singeln från Pussycat Dolls.”

Seriöst,har du ens lyssnat på skivan?Han spottar visserligen inte ut jättetunga rhymes,men han gör det han måste göra för att det ska funka.

Ironiskt nog är Bounce det spåret jag helst skippar på skivan.
Om det här speglar recensentens syn på hiphop så är det nog dags att sluta besöka dagensskiva.com…

Kobe Oregistrerad 2007-04-13 22:42
 

Det är en recension med personliga åsikter. Recensenten behöver inte stå till svars för att några personer känner sig träffade. Det är musik – subjektiv skit.

Medlem 2007-04-14 13:25
 

Så här är det. Jag har lyssnat extremt mycket på Timbaland de tio senaste åren. Jag tycker att han är en av de absolut bästa producenterna och beatmakarna. Det allra bästa är att han alltid varit på väg framåt och åt något håll ingen annan ens tänkt på.

Han har skrivit och producerat några av mina absoluta favoritlåtar.

Den här skivan är förmodligen den sämsta han har spelat in (jag missade hans första i helt eget namn). Den bjuder inte på något nytt. Allt han gör här har han gjort bättre förut. Att kalla det här nytt och varierande är faktiskt skrattretande.

I min värld är Timbalands uppgift inte att bli hiphopens svar på AC/DC.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-04-14 18:09
 

Hehe de känns väl som att det är dags att ladda ner den här skivan nu (ta de lugnt, jag köper musik jag gillar) o höra hur läget egentligen ligger till. Har försökt undvika den hittils så gott jag kunnat men det är omöjligt att inte intressera sig för allas kluvna åsikter.

Micke Oregistrerad 2007-04-14 20:03
 

* * * VARNING LÅNGT INLÄGG * * *

”följt av uppmaningen att vi ska recensera de kommersiellt storsäljande och av massan välkända artisterna Immortal Technique, Brother Ali och Jedi Mind Tricks. Det är ju de tre, 50 Cent och Eminem som massan känner till.” – Ola Andersson

Så dessa är det 5 kändaste hiphop artisterna menar du?
I mitt tycke är ju akter som Jay-Z, Nas, Paul Wall, Chamillionaire, A Tribe Called Quest, Mos Def, Nelly, Kanye West, Lloyd Banks, Obie Trice, N.E.R.D., Mike Jones, för att bara nämna ett fåtal, hundra gånger mer kända för massan än vad JMT, IT och BA är. Listan kan i stort sett göras hur lång som helst med akter som får mer rampljus än de tre relativt obskyra akter jag nämnde.
Jag syftade på att ni gärna kunde recensera _mindre_ kända akter som JMT, IT och BA eftersom dessa är några personliga favoriter och jag aldrig är sen med att försöka få folk att lyssna in sig på dem. Det finns ju självkklart mycket, mycket fler som ex Sabac och Necro från gamla Non Phixion, Atmosphere, Sage Francis för att nämna några andra bekanta i mitt musikbibliotek.
Jag menar, när exempelvis JMT var i sverige senast spelade de på den lilla klubben Pustervik i göteborg och sågs av kanske 200pers varav hälften visste vilka de var och resten partajade. När 50 var i Sverige senast hojtade ju hela malmö ”you can find me in da cluuub”. Att dessa skulle vara lika stora kommersiellt var ett skämt från din sida eller?
JMT, IT och BA var bara några artister som i mitt tycke är minst lika intressanta som Roots och Talib Kweli, som fått väldigt mycket plats och unisont hyllande av denna sida. Att som Ola påstå att dessa artister skulle vara lika välkända för massan som Em och 50 är ju bara fjantigt. Fråga svennebanan på stan och se hur många av 100 som känner igen Eminem som en rapartist och hur många som känner igen Brother Ali, Talib Kweli eller Immortal Technique. En snubbe som inleder en låt med ”Allahu A
akbar” och rimmar ”Let’s beat a faggot til’ he ain’t fuckin’ gay no more” och stå för det, kommer aldrig någonsin bli stor för massan.
Men nu har jag strövat för långt bort från grundinlägget, det jag ville säga med inlägget från början var att det känns väldigt pretto av Patrik Hamberg att ge en skiva TVÅ av TIO i betyg när både du, jag och alla på denna sidan vet att den inte förtjänar det. En skiva som får 2 i betyg ska ha låtar utan melodi, en kratta som sjunger falskt HELT utan charm, en riktigt dålig producent som får allt att låta totalskit osv. Allt ska vara totalt åt helvete, förutom någon liten bra detalj som räddar skivan från bottenbetyger, typ ett spår som är helt ok. Med handen på hjärtat kan du aldrig påstå att denna skivan förtjänar 2 av 10 och det är det som retar mig. För även om du inte gillar skivan och tycker att Timbalands musikstil tagit fel väg, att han var snyggare när han var tjock, att det är töntigt med Hummers eller whatever, så kan du fortfarande inte såga skivan pga artistens val i sin karriär. Som recensent måste man vara objektiv i sin subjektivitet och recensera musiken som kommer ut ur högtalarna/hörlurarna. Du kan inte tänka ”jag gillar inte vägen Timbaland tagit och sätter en 2:a för att göra ett statement”. Det är definitionen av pretto.
För även om jag hatar Kanye West som person, så säger jag fortfarande inte till folk att allt han gör är totaltbajs, för det är ju inte sant. Och även om Snook är bullshittande rikemansungar födda med silversked i röven så är en del material (främst sånt som kom innan första skivan) lite småroligt och får en att dra på smilbanden. Och det är väl meningen med musik, att man ska ha roligt.
Hela det här påminner mig om en gång då jag följde med flickan på en fest och en pellejöns påstod att Eminem var dålig på att rappa. Tyck vad du vill om musiken, men du kan aldrig påstå att han är dålig på att _rappa_ försökte jag förklara förgäves. Det är som att säga att Dr.Dre gör dåliga beats, det går inte ihop. Men han vägrade ju såklart och till slut palla jag inte och bad han hålla käften istället eller prata om nåt annat. Han var ännu ett exempel på en fjant som ville verka märkvärdig i gruppen genom att gå emot strömmen (men jag får väl skylla mig själv när jag går på houseparty i Örgryte, borde hålla mig hemma i Biskopsgården).

P.S. Skrev att sen de (läs: dagensskiva.com) gav både Marshall Mathers LP och Get Rich or Die Tryin’ 6:or i betyg så slutade jag besöka sidan för att läsa hiphop recensioner. Inte att du, Patrik Hamberg, recenserat dem. D.S.
/Sebbe, inte längre lika osammanhängande

Sebbe Oregistrerad 2007-04-15 06:53
 

whoa

Medlem 2007-04-15 10:24
 

En skiva som får 2 i betyg ska ha låtar utan melodi, en kratta som sjunger falskt HELT utan charm, en riktigt dålig producent som får allt att låta totalskit osv.

Låtar utan melodi: check.
En kratta som sjunger helt utan charm: check.
En riktigt dålig producent som får allt att låta totalskit: tja, inte riktigt, men en riktigt bra producent som får det att låta menlöst är värre i min bok.

Gilla skivan om du vill. Jag gör det inte. Varför hoppas jag framgår.

Patrik Hamberg Redaktionen 2007-04-15 13:42
 

är timbaland årets mando diao? är timba-fans årets borlängetjej?

Medlem 2007-04-15 14:39
 

Eller så betyder en tvåa att man tycker att en skiva är riktigt jäkla skittrist med de förutsättningar den har. Högvis med melodier, perfekt sång och toppenglassig produktion kan inte rädda det som i slutändan blir skittrist. Eller som Patrik konstaterar: menlöst.

Jag håller med om att det inte är något nytt under solen på den här skivan (mer än Rocklåten som kvalar in som det överlägset sämsta Tim någonsin gjort). För mig spelar det mindre roll. För Patrik spelar det roll. Därav betyget.

Ola Andersson Redaktionen 2007-04-15 19:10
 

Bling bling!!!

Token Black Guy Medlem 2007-04-15 21:02
 

En bra skiva med många sköna låtar.
Bounce är den sämsta av låtarna (avskyr missy).
Det bästa är keri hilson som sjunger på en del av låtarna. Riktigt skön röst…

Victor Oregistrerad 2007-04-20 22:27
 

[...] åker till Sin City tillsammans med WWF-brudarna. Ett av de få minnesvärda ögonblicken från Shock Value blev så klart en [...]

 

[...] Timbaland Timbaland Presents: Shock Value [...]

Kvartalsrapport #2 - 2007 | dagensskiva.com Oregistrerad 2007-07-03 15:00
 

det är helt sjukt. världens största producent släpper en fet skiva och så ger ni den en 2:a. det finns inte. lilla snälla Patrik lyssna på beatet till the way i are och sen kanske du förstår varför han håller i sedelbuntarna. Usch och fy vilken dålig recension. timbaland gör den musik som folk vill ha, det faller ner i precis rätt tid och det låter bättre än det mesta.

Medlem 2007-09-30 17:49
 

hÖÖRE DU du har helt fel om Shock value. Det måste va den bästa skivan som Timbaland har gjort:D. Du säger bara sånna hära saker för du och han hade sex sen nästa dag ringde han inte dig. Så skyll inte på hans skiva bara för att han dumpa dig. Passa dig annars kommer brix med jack ner till dig och hälsar på dig:P Så håll käft innan jag slår in pann benet på dig din jävla mors knullare

Buss Oregistrerad 2007-11-15 12:29
 

Den där Buss är otroligt hård, ska man låsa dörren?

CarlT Medlem 2007-11-23 15:52
 

amen lägg av.. albumet e ju minst en 6a..ingen knäcker ju han på beats om man inte heter dr dre såklart :P

G Oregistrerad 2007-12-05 16:41
 

Pinsam recension. På allvar alltså, din recension var helt sämst.

biggie Oregistrerad 2007-12-21 19:25
 

Pinsam recension. På allvar alltså, din recension var helt sämst. myyyyccccket pinsamt…

yooo Oregistrerad 2007-12-31 18:48
 

sämst skrivet någonsin, pinsamt att du ens lägger ner tid på att skriva skit… du vet vem timbo är, du har tydligen lyssnat på hans skiva.. men en sak kommer jag att lova dig, han kommer aldrig veta vem du är, eller vad du ens gör, så liten är du.. så stor är han..

Ramin Oregistrerad 2008-10-08 17:04
 

kass recension.

Klabbe Oregistrerad 2009-12-29 01:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig