dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Redaktionen: Kvartalsrapport 1, 2007
Kvartalsrapport 1, 2007 Redaktionen
2007
dagensskiva.com
10/10

Q1, y'all

Vad var det där? Bara ljudet av årets första kvartal som (nästan) svischat förbi. Detta inte helt självklara högtidstillfälle bestämde vi i redaktionen oss för att fira. Det kan ha varit vädret, det kan ha varit att Sverige fick spö i fotboll, det kan ha varit något helt annat. Det spelar mindre roll. Det vi gillade mest från de månader som passerat är desto mer intressant.

Arcade Fire ”No Cars Go” (låt)
Den här låten står för allt som är bra med musik i dessa moderna tider. Ett anthem som inte kan missa att beröra någon. Den är bombastisk, brötig och fantastisk. Win Butler framstår som en religiös ledare när han utropar ”I don't know where we are going but let's go”, och jag, ateisten, är beredd att följa honom.
(Marie Lindström)

El-P ”I'll Sleep When You're Dead” (skiva)
Den regelrätta uppföljaren till klassiska ”Fantastic Damage” är ännu hårdare och bättre och utan tvekan en skiva värd att arkivera. Jaime Meline är inte bara industrihiphopens superproducent och grundaren av skivbolaget Def Jux, utan dessutom en eminent rappare. Man undrar hur många gånger han egentligen sett Ridley Scotts ”Blade Runner”.
(Pontus Gustavsson)

Dustin O'Halloran ”Piano Solos Vol. 2″ (skiva)
En period som fann mig nedgrävd i intensivt läsande och skrivande fordrade musik som inte ställde för höga krav. Dustin O'Hallorans romantiska pianoklink verkade lugnande på mina sinnen och hans vackra suggestiva melodier var generösa utan att begära någonting tillbaka.
(Susanna Huldt)

Black metal (genre)
Mayhem ”De Mysteriis dom Sathanas”, Weakling ”Dead as Dreams”, Ulver ”Nattens Madrigal”, Darkthrone ”Transilvanian Hunger”, Heresi ”Psalm II: Infusco Ignis”, Xasthur ”Subliminal Genocide” med flera har varit ständigt återkommande i cd-spelaren, iPod-lurarna eller på skivtallriken.
(Tomas Lundström)

Studio ”Out There” (låt)
Jag vet inte vad det är med de klingande baktaktsgitarrerna, Michael Cretu-syntharna, enkla basgången, pärlande analoga retroljuden, acidslingan och passningen till ”Lily Was Here” men de avslutande nio minuterna av Studios evighetslånga ”Out There” har lyckats lösa upp vinterkylan och mörkret varje gång den nått mina öron. Och ta mig tusan om den inte håller minst lika bra nu när värmen och solen faktiskt är här. Ren musikalisk Prozac.
(David Drazdil)

Arcade Fire ”Neon Bible” (skiva)
Skumma kanadensare leker med en orgel. Låtar som ”No Cars Go” och ”Keep The Car Running” gör garanterat en av 2007 års bästa skivor. Allt medan soulartisterna sysslar med annat.
(Agnes Arpi)

Kamera ”Resurrection”
”Resurrection” är dansant, snyggt och syntpopigt med rejäla doser av 80-tal. Samtidigt som jag blir helt hjärtskuren av all olycklig kärlek och självbedrägeri vill jag bara dansa, dansa, dansa.
(Madelene Holm)

Mendetz + DJ Amable, 30/3, Sugarpop, Granada (kommande konsert som inte längre är kommande när det här publiceras)
I form av resident dj på Barcelonaklubben Razzmatazz turnerar Amable för att marknadsföra klubbens årliga samlingsskiva, mixad av honom själv. På några datum har han sällskap av förra årets casiopophype Mendetz. I skrivande stund ligger konserten framför mig i tiden men jag hoppas på plinkiga synthar, ”Tillbaka till framtiden” och Orgasmatron.
(Martina Nordman)

Juvelen ”Hanna” (låt)
”Inte ens Prince håller på sådär hela tiden” hörs belackare klaga, men vad gör väl det när man bara släppt en ep ännu.
(Kal Ström)

Panda Bear ”Bros” (låt från albumet ”Person Pitch”)
Från den hoande ugglan i inledningen, genom solskenspop, envisa loppar och gråt i en melodi som rymmer hela fablernas värld. Panda Bear från Animal Collective är vårens smartaste solobjörn.
(Maria Gustafsson)

Jamie T ”Brand New Bass Guitar” (låt)
Focking croissant!
(Patrik Hamberg)

Nina Simone ”Here Comes the Sun (François K. Remix)” (bättre-än-originalet-och-alla-andra-versioner-låt)
Med basgången från Mr Fingers ”Can You Feel It”, hi-haten från Télépopmusiks ”Breathe”, ljud från katalogen märkt ”trance”, Ibiza-gitarr och månskenssmekande stråkar tar François Kevorkian med originallåten på en tidsresa samtidigt som den nya musikaliska bakgrunden är ett med det förflutna. Jag kan inte sluta lyssna.
(Ola Andersson)

Redaktionen, dagensskiva.com

Publicerad: 2007-03-31 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-23 10:07

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #4097

19 kommentarer

Det börjar bli pinsamt uppenbart att gästrecensionerna inte rullar in som de ska…

Medlem 2007-04-02 08:48
 

El-P…Coolt. Detta gungar. Kan sitta i MP-3:en bra jävla länge.

P.A Medlem 2007-03-31 18:19
 

Ai: ja det är klart, om det är tekniska skills man är ute efter så är svartmetallen kanske inte bästa stället att leta. Som den genrenybörjare jag är håller jag transilvanian hunger som den bästa plattan. Allting där är ju inte så vansinigt tajt och tydligt heller.

Medlem 2007-03-31 19:26
 

SS: Det tog ett tag för mig att ta mig in i Salvation, ja. Devilry är mycket mera lättlyssnad tycker jag. Men håller fast vid att Salvation (liksom DMDS) är skivor som när man väl lyssnat in sig på, håller lääänge. Jag köpte DMDS 1996, och tycker fortfarande att det är den bästa BM-skivan som gjorts. Otajt eller inte, stämningen på den skivan är oslagbar och synonymt med BM för mig. Finns ingen skiva som på samma sätt andas mörker som den…

Ang DMDS som är jag lyckligtvis

Medlem 2007-03-31 16:49
 

är det bara jag som tycker att DMDS känns rätt otajt på sina ställen? Eller är det nåt man får komma över? Bra är den ju iaf.

Medlem 2007-03-31 16:40
 

Tomas: Funeral Mist "Salvation" är ju mera genomarbetad är "Devilry", även om båda är tokigt bra: "Devilry" MCDn är väl mera "lättlyssnad" (relativt sett alltså) än "Salvation" som är mera kaotisk.Men när man väl kommer in i den är den helt briljant. Ofermod har bara en MCD ute (Mystérion Tés Anomias)..får inte missas.

Medlem 2007-03-31 15:14
 

Ah men Å. Kvartalsrapporter liksom.

Medlem 2007-03-31 12:38
 

Ai: inte så att jag har hört banden ifråga, bara läst om dem. Vilka skivor kan du rekommendera?

Tomas Lundström Redaktionen 2007-03-31 12:42
 

Of montreals "hissing fauna, are you the destroyer", någon?

Medlem 2007-03-31 12:36
 

Tomas: DMDS är den bästa BM-skivan…någonsin! Provat Funeral Mist och Ofermod förresten ?

Medlem 2007-03-31 11:59
 

Arcade Fire är bäst iår hittils. Så är det. Fast Säkert! kunde också fått plats här tycker jag nog.

Hattenav Medlem 2007-03-31 09:26
 

timbuktu tycker jag har släppt en av dom bättre hittills. likaså salem

Medlem 2007-03-31 11:38
 

gillar redaktionen musik? den här skivan talar emot det.

Medlem 2007-03-31 09:15
 

Säkert! "Säkert" (Skiva)

Svensk gladpop med mörka texter…

Dom jävlarna ska skjutas!

Medlem 2007-03-31 03:35
 

Jag förutser att "Neon Bible" kommer att bli en av 2007 års mest överskattade skivor. Den är ju platt, tråkig, övertydlig.

Daphonies kommentar skriver jag därimot gärna under på.

Medlem 2007-03-31 02:32
 

LCD Soundsystem: Sound of Silver (album) Framåt-bakåt-framåt-vidare: postpfunken 30 år på nacken – ständig framåtrörelse mot fulländning av vitt och svart.

Medlem 2007-03-31 00:41
 

Precis, den berömda "känslan" finns på den skivan också…

Medlem 2007-04-01 21:50
 

Oj, den sista raden skulle inte vara med.

Medlem 2007-03-31 16:52
 

Ai: jag försökte Salvation för ett tag sedan men fastande inte riktigt. Jag tyckte den kändes stökig och oestetisk. Men brilljant alltså?… Det blir nog till att lyssna igen.

Medlem 2007-03-31 16:37
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig